Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2019 18:27

Перевіркам Держпраці бути!

Практикуючий адвокат та експерт у сферах криптовалют, блокчейну, ІТ, торгівлі та азартних ігор

Нещодавно в Україні сталась значна подія, якої деякі очікували, а деякі сподівались, що це станеться якомога пізніше.

Нещодавно в Україні сталась значна подія, якої деякі очікували, а деякі сподівались, що це станеться якомога пізніше. Мова йде про поновлення перевірок бізнесу в сфері додержанням законодавства про працю.

Так, 21.08.2019 року Кабінетом міністрів України було затверджено нові порядки державного нагляду та контролю щодо додержання трудового законодавства. 30.08.2019 вони вступили в силу.

Історично так склалось в Україні, що не все, що добре для держави та найманих працівників, добре для бізнесу. То ж до чого готуватись? 

Своєю постановою Кабмін відновив перевірки щодо: 

- належного оформлення трудових відносин з працівником;

- вчасної та повної оплати праці, з дотриманням всіх вимог законодавства;

- виконання бізнесом приписів законодавства відносно додержання встановлених прав працівників та гарантій їх діяльності. 

Короткий екскурс в історію судових баталій. 

Так, ОАС міста Києва розглядався позов групи осіб щодо визнання незаконною та нечинною постанови КМУ №295 від 26.04.2017 року, якою були затверджені порядки здійснення державного контролю/нагляду за дотриманням бізнесом трудового законодавства.

Однак, суд першої інстанції, своїм рішенням від 26.12.2018 року, по справі №826/8917/17, відмовив позивачам у задоволенні позову до Кабінету Міністрів України. З рішенням ОАС міста Києва від 26 грудня 2018 року можна ознайомитись за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/78983785.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, позивачі звернулись до Шостого апеляційного адміністративного суду із апеляційними скаргами, в яких просили скасувати оскаржуване рішення ОАС міста Києва від 26 грудня 2018 року та ухвалити нове, яким адміністративні позови задовольнити повністю. Свої вимоги апелянти обґрунтовували тим, що судом першої інстанції при постановленні оскаржуваного рішення було неповно з’ясовано обставини, що мають значення для справи, порушено норми матеріального та процесуального права.

14.05.2019 року суд апеляційної інстанції скасував рішення ОАС міста Києва від 26 грудня 2018 року та прийняв нову постанову, якою задовольнив вимоги скаржників та визнав нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Постанова суду апеляційної інстанції набирала законної сили з дати її прийняття (в силу частини першої статті 325 КАС України), ознайомитись з якою можна за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/81727463.

Наразі дана справа розглядається у Верховному Суді, проте рішення поки немає.

Таким чином, з дати набрання законної сили постанови Шостого апеляційного адміністративного суду по справі №826/8917/17 – постанова №295 була визнана нечинною та скасована, а отже були скасовані порядки проведення перевірок бізнесу. 

Що впроваджують нові порядки? 

При розробленні нових порядків, Держпраці врахувала минулі помилки та зробила висновки.

Наразі контролери не будуть притягати до відповідальності, якщо суб’єкт господарювання усуне вказані інспектором недоліки та виконає вимоги припису. Це свідчить про впровадження нових підходів Держпраці, які мають бути направлені на превентивні заходи щодо недопущення порушень, а не лише на караючі, як було раніше.

Проте є і винятки, зокрема, якщо будуть виявлені неоформлені працівники.

Тоді, крім усунення недоліків, потрібно буде сплатити ще й штраф (тридцять мінімальних заробітних плат), а це більше 120 000 грн. за кожного неоформленого працівника.

Також, керівнику доведеться понести і адміністративну відповідальність, адже перевіряючий повинен буде направити матеріали до суду (штраф може сягати до 17 000 грн. – частина третя статті 41 КУпАП).

Крім того звертаємо увагу, що актуалізувалось питання порушення трудових прав нерезидентів, які законно перебувають на території України, адже на них так само поширюється трудове законодавство України, як і на резидентів.

Тому, приймаючи на роботу нерезидента, особливу увагу слід звертати на правильність оформлення трудових відносин.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]