Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2015 14:09

Пора робити вибір: субсидії або ефективна політика енергозбереження

Заступник керівника Офісу президента України

З приходом опалювального сезону, починається активне обговорення доцільності та юридичних механізмів надання субсідій на оплату комунальних полсуг. Але лише компенсаціями енергоефективності не досягнути.

 

Прихід осеніу багатьох громадян і чиновників асоціюється зі звичною та місткою фразою «опалювальнийсезон». Це поняття включає в себе багато актуальних факторів: від елементарногожитлового комфорту до оплати послуг ЖКГ. А враховуючи регулярне підвищення цін наенергоносії, ця тема безпосередньо стосується практично кожного.

КабінетомМіністрів України анонсовано субсидування всіх малозабезпечених осіб, з огляду нарізке підвищення цін на енергоносії. Фінансування цих проектів здійснюється за принципомпокриття державою витрат на оплату частини комунальних послуг. Безперечно, означенапроцедура підтримки населення шляхом субсидування малозабезпечених верств необхідна,однак, держава зобов'язана запропонувати альтернативний шлях зниженню здійсненнявитрат на субсидування та зменшення споживання енергоносіїв у зв'язку з  стрімкимїх підвищенням.

Субсидуванняв нинішньому форматі є малоефективним та не вирішує проблеми в цілому, оскількине зумовлює запровадження енергоефективногообладнання та відповідних  матеріалів, а також альтернативних заходів зменшенняспоживання енергоносіїв, а лише покриває частину витрат, пов’язаних з їх оплатою.

Кошти, якізакладені в бюджеті на субсидії необхідно використати для кредитування впровадженнянаселенням енергозберігаючих технологій та відшкодування державою частини витратна їх оплату. Лише такі заходи нададуть можливість зменшити споживання енергоносіїв,що є надзвичайно актуальним з точки зору енергобезпеки держави з врахуванням відносинз Російською Федерацією.

Державою запроваджено пільгову програму кредитуваннязаходів з енергозбереження. Кабміном прийнято постанову  (від 8 квітня2015 року № 231), якою для власників індивідуальних будинків передбачено відшкодуваннячастини суми кредиту у розмірі 30% на придбання енергоефективного обладнання таматеріалів. Для ОСББ та ЖБК передбачено компенсацію у розмірі 40%. До програми долучені "Ощадбанк", "Державний експортно-імпортний банк України" та"Укргазбанк".  Але цього замало.

Наприклад,за ініціативи громади Львівщини запроваджено проект «Теплий дім», за умовами якого25% витрат на енергозбереження компенсується місцевим бюджетом. В свою чергу це«спровокувало» здійснення утеплення фасадів будинків, заміни вікон, встановленнятвердопаливних котлів, сонячних батарей тощо.

Як приклад,у Великобританії та Чехії на кожній батареї (!) намагаються встановити лічильникз регулятором подачі тепла. За таких умов, кожен споживач має змогу самостійно коригуватиспоживання енергії з врахуванням пори доби, температури повітря зовнішнього середовищатощо.

Саме такіпроекти (з  запровадженням прозорого механізму кредитування населення) необхідні  та економічно вигідні як для держави в цілому, так і для кожного громадянина. Кошти витрачаються не на оплату за спожиту енергію, а на запровадженнятехнологій щодо її економії.

Немає сумніву,що ціни на енергоносії будуть зростати, а тому без запровадження сучасних енергозберігаючихтехнологій нам просто не обійтися. І скільки б грошей та механізмів субсидуваннякомунальних платежів не закладалося в бюджет, на першому місці повинні бути не юридичніособливості, а здоровий глузд та розуміння того, як державі жити через декількароків.

 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи