Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2023 17:18

Як вирішують проблеми з доступом до державних послуг в Камбоджа та Індонезії?

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

Державні послуги у деяких країнах - це щось дуже повільне і неефективне. Вони часто не мають нічого спільного з прозорістю або підзвітністю. Це залишає простір для потенційної корупції.

Реформування зсередини

Один камбоджійський державний службовець був розчарований робочою практикою і зробив кілька спроб, щоб щось змінити. У 2017 році він пройшов інтенсивну підготовку до ефективної державної служби від Школи управління. Школа управління - це спільна ініціатива між Transparency International Cambodia та Міністерство внутрішніх справ Камбоджа. 

Школи управління

Мета проекту - встановлення та зміцнення цілісності у системах публічного обслуговування та сприяння хорошого управління та прозорості. Навчальну програму школи чоловікові знання про інструменти для реформування сектору публічних послуг зсередини. Він також навчився, як ділитися своїми знаннями, бути інструктором для інших державних службовців. Зараз чоловік є важливою частиною програми, яка підготувала 433 посадовців. Він керує підрозділом, який допомагає громадянам отримувати доступ до цілого ряду державних послуг. Зараз його посадовці краще оснащені, щоб ефективно та відкрито надавати послуги. 

Додаток для смартфонів

Компанія Samnang запустила додаток для смартфонів. Сюди входить інформація про збори, час, необхідний для отримання послуги та відповідні форми. Також використовуються соціальні медіа, щоб забезпечити оновлення та цифрове управління системою. Це гарантує, що плата за послуги не буде завищеною. І держслужбовці, і користувачі помітили підвищення ефективності та якість наданих послуг. Завдяки Школі управління сотні державних службовців активно забезпечують своїх громадян, необхідною для отримання послуг інформацією.

30 км - відстань між громадянином та публічною інформацією

Коли Мавар (ім'я було змінено), жінка, яка проживала на півдні Індонезії завагітніла, то вона не мала жодних уявлень, як зареєструвати свою дитину в національній службі охорони здоров’я. Важко було з’ясувати, що робити і навіть розмова з головою громади не допомогла. Друзі Мавар вирішили її підтримати. Для цього їм довелося проїхати 30 кілометрів до кількох урядових офісів у столиці регіону. Вони зібрали всю інформацію, яку могли.

Законодавство

Закон зобов’язує кожне державне агентство в Індонезії - державне чи незалежне - своєчасно та за низькою ціною надавати інформацію громадянам. Закон також закликає до прозорості та підзвітності. Але на практиці ці стандарти дотримуються рідко. Це пов’язано з недостатньо підготовленими посадовими особами, хибними методами обміну інформацією та недостатньою обізнаністю громадськості щодо права на неї.

Ключова проблема

Один із працівників інформаційних служб визначив ключову проблему так: «Багато чиновників просто не розуміють Закон “Про доступ до публічної інформації”. Вони просто хочуть вивчити закон. Крім того, все ще є державні чиновники, які не мають взагалі уявлення про публічну інформацію ".

Public Information Disclosure Index

Історії, такі як у Мавар, показують нам, як важко отримати базову інформацію. Щоб допомогти громадянам Transparency International Indonesia розробив Public Information Disclosure Index у 2017. Для аналізу був використаний досвід індонезійців, які нещодавно зверталися до публічних інформаційних служб. Метою дослідження було з'ясувати, скільки людей знають про їхнє право на інформацію та спосіб доступу до неї.

Результати дослідження

Результати обговорювались на громадських семінарах, в яких брали участь представники ряду інформаційних бюро та установ. Індекс розкриття публічної інформації допоміг органам місцевого самоврядування краще зрозуміти деякі недоліки в державних інформаційних службах. Зараз приходить робота щодо їх зміцнення. Незважаючи на те, що робота все ще триває, Індекс вже допоміг поліпшити доступ до інформації та реформувати громадські інформаційні установи.


Публікація є випискою із статті від Transparency International, “REAL LIVES, REAL STORIES: THE POWER OF INFORMATION IN ASIA PACIFIC”.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]