Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2021 14:05

Про розподіл освітньої субвенції (заробітної плати вчителів)

Проректор з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Національного університету фізичного виховання і спорту України

Долинська міська територіальна громада Івано-Франківської області.

Починаючи із січня 2021 року до Міністерства освіти і науки України надходять численні звернення різних суб’єктів (шкіл, територіальних громад, обласних державних адміністрацій, народних депутатів тощо) стосовно розподілу освітньої субвенції (заробітної плати вчителів) у 2021 року. Зазначу, що Міністерство освіти і науки готує детальну інформацію стосовно кожної територіальної громади та найближчим часом широко презентує її. Зараз хочу надати певні роз’яснення щодо заробітної плати вчителів Долинської міської територіальної громади Івано-Франківської області у зв’язку із сюжетом Подробиць.

Відповідно до частини третьої статті 1032 Бюджетного кодексу України освітня субвенція розподіляється між відповідними бюджетами на основі формули, яка розробляється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти, та затверджується Кабінетом Міністрів України.

Формування обсягу освітньої субвенції для місцевих бюджетів на 2021 рік здійснено відповідно до формули розподілу освітньої субвенції, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1088 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами» (зі змінами), з урахуванням змін в адміністративно-територіальному устрої України та відповідного перегляду коефіцієнтів приведення, в тому числі, розрахункової наповнюваності класів.

Для Долинської міської територіальної громади Івано-Франківської області обсяг освітньої субвенції з державного бюджету на заробітну плату педагогічних працівників на цей рік складає 154,3 млн гривень.

Саме такий обсяг визначений додатком 5 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Розподіл освітньої субвенції здійснено за формулою, що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2021 р. № 209 та застосовується з 1 січня 2021 року для всіх без виключення місцевих бюджетів України. Тобто, розрахунок освітньої субвенції здійснюється за єдиними підходами для 1438 територіальних громад.

Перерахунок коштів з державного бюджету до бюджету Долинської громади здійснюється Держказначейством своєчасно та у повному обсязі, відповідно до помісячного розпису державного бюджету.

Розрахунок та розподіл обсягу освітньої субвенції здійснюється за єдиними підходами для всіх адміністративно-територіальних одиниць з урахуванням принципу збалансованості та фінансових можливостей державного бюджету.

Для територіальних громад з щільністю населення від 50 осіб на квадратний кілометр і більше та чисельністю населення від 40 000 осіб і більше розрахункова наповнюваність класів визначається залежно від чисельності населення та відсотка населення, що проживає у сільській місцевості.

За даними Міністерства розвитку громад та територій України, чисельність населення Долинської міської територіальної громади складає 48 976 осіб, щільність населення – 131,4 особи на квадратний кілометр. При цьому населення, що проживає у сільській місцевості, складає 57,7 % від загальної чисельності населення громади. З урахуванням наведених параметрів, розрахункова наповнюваність класів для громади на 2021 рік визначена на рівні 21.

При цьому фактична наповнюваність класів громади складає лише 19,29 учнів. В мережі Долинської міської територіальної громади функціонують 26 закладів загальної середньої освіти, 12 з яких мають фактичну наповнюваність класів менше 15 учнів, що становить 46 % від загальної кількості закладів. Водночас, співвідношення кількості учнів до вчителів в середньому становить 6,16, при аналогічному показнику по Україні – 9 учнів на вчителя. Так, в Белеївській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів кількість вчителів становить 15 осіб, при кількості учнів – 34 особи (2,27 учні на вчителя), в Оболонському навчально-виховному комплексі "загальноосвітня школа І ступеня - дошкільний навчальний заклад" кількість вчителів становить 10 осіб, при кількості учнів – 24 особи (2,4 учні на вчителя).

Діючий формульний підхід до розподілу освітньої субвенції спрямований на підвищення якості надання освітніх послуг через стимулювання органів місцевого самоврядування до оптимізації неефективної мережі закладів.

Так, при оптимізації закладів з метою підвищення якісного рівня надання загальної середньої освіти, необхідно організувати підвезення дітей до опорних закладів освіти та в зворотньому напрямку. Для забезпечення організації підвезення Уряд щорічно виділяє кошти на придбання шкільних автобусів. Зокрема, у 2020 році розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1570-р для Івано-Франківської області було виділено 20,4 млн грн.

Освітня субвенція для місцевих бюджетів розраховується виходячи з фактичної кількості учнів та розрахункової (оптимальної) наповнюваності класів. Якщо ж громада приймає рішення утримувати більшу кількість класів, то має дофінансовувати освітню галузь з місцевого бюджету.

При цьому, відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, Долинська міська рада під час затвердження бюджету мала врахувати у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством умов праці. Недотримання цієї норми і призвело до затримок із виплат педагогам.

Пунктом 3 Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року № 6 (із змінами) передбачено, що за результатами місячного/квартального звіту про виконання місцевих бюджетів Івано-Франківська ОДА має право подати МОН як головному розпоряднику бюджетних коштів пропозиції щодо перерозподілу видатків субвенції між місцевими бюджетами області (у межах видатків регіону).

Щоб виплачувати заробітну плату педагогам своєчасно та у повному обсязі, Долинська міська рада має звернутися до Івано-Франківської ОДА, пояснити причини виникнення дефіциту та надати детальні розрахунки.

Лише у разі подання ОДА обґрунтованих пропозицій щодо перерозподілу освітньої субвенції у межах видатків регіону або внесення змін до помісячного розпису освітньої субвенції, МОН зможе ініціювати такі зміни перед Міністерством фінансів та Кабінетом Міністрів України.

Крім того, Долинська міська рада як засновник закладів освіти громади має вживати всіх заходів для уникнення затримок по виплатах педагогам – переглянути місцевий бюджет та збільшити фінансування освітньої галузі за рахунок скорочення неефективних та непершочергових видатків, перевірити штатні розписи всіх шкіл на предмет дотримання діючого законодавства, а також активно проводити заходи з оптимізації шкільної мережі.

Варто зазначити, що кошти освітньої субвенції є не єдиним джерелом здійснення видатків на загальну середню освіту. Пунктом 2 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України передбачено, що видатки на загальну середню освіту належать до видатків, що здійснюються з бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]