Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.06.2024 11:11

Індекс очікувань ділової активності попереджає

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про зниження індексу очікувань ділової активності у травні 2024 р

Після двох місяців позитивних настроїв бізнесу, травень 2024 року приніс несподіване (а для когось і прогнозоване) охолодження. Згідно з даними індексу очікувань ділової активності (ІОДА), показник знизився до 48.0 у травні порівняно з 52.3 у квітні. Це свідчить про погіршення оцінок результатів діяльності бізнесу та загальних економічних перспектив в Україні. Такі зміни в бізнес-очікуваннях можуть мати серйозні наслідки для сектору девелопменту проєктів нерухомості. Зниження ІОДА як правило відображає загальні економічні тенденції, включаючи уповільнення інвестицій, зниження попиту на комерційну та житлову нерухомість, а також обмеження доступу до фінансування.

Вплив на ринок нерухомості

1. Зниження інвестиційної активності. Погіршення ділових настроїв може призвести до скорочення обсягів (і без того мінімальних) інвестицій у нерухомість. Інвестори стають обережнішими, очікуючи потенційних ризиків і невизначеностей, що може затримати розвиток нових проєктів.

2. Зниження попиту. Який і без того під час війни, демонструє свої найнижчі показники. Зменшення ділової активності впливає на платоспроможність і довіру покупців. Це може призвести до ще більшого зниження попиту як на житлову, так і на комерційну нерухомість. Потенційні покупці та орендарі можуть відкладати свої рішення щодо придбання чи оренди, очікуючи кращих економічних умов.

3. Фінансування та кредити. Банки і фінансові установи, реагуючи на погіршення економічної ситуації, можуть посилювати умови кредитування. Це вплине на здатність девелоперів і покупців залучати необхідні кошти для реалізації своїх проєктів або придбань нерухомості. При цьому банки вже довгий рік війни показують феноменальну дохідність свого бізнесу.

Що робити?

В умовах зниження ділової активності у воєнний період, важливо розробляти стратегії для збереження стійкості та адаптації до нових умов. Девелопери та інвестори мають ретельно аналізувати ринок, фокусуватися на більш стабільних сегментах у відносно безпечних регіонах та розглядати альтернативні джерела фінансування. Гнучкість і готовність до змін допоможуть не лише зберегти конкурентоспроможність у складні економічні часи, а й зберегти бізнеси під час цієї війни.

Висновок

Погіршення індексу очікувань ділової активності у травні 2024 року у період воєнного стану, є серйозним сигналом для всіх учасників ринку нерухомості. Однак, завдяки продуманій стратегії та готовності до адаптації, можна зменшити негативний вплив та знайти нові можливості навіть у цих воєнних і складних умовах.
Тримайте руку на пульсі, залишайтеся в курсі новин і тенденцій ринку, щоб приймати обґрунтовані рішення та підтримувати стабільність і стійкість вашого бізнесу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи