Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2022 10:15

Як Закон України №5091 вплине на оцінку репутації девелоперів

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Первинний ринок нерухомості був, є і буде відноситися до ризикованих інвестиційних операцій. Одним із критеріїв відносно безпечної інвестиції є репутація девелопера будівництва

Первинний ринок нерухомості був, є і буде відноситися до ризикованих інвестиційних операцій. Чинників зменшення ризику вкладання коштів у будівництво є обмаль. Одним із критеріїв відносно безпечної інвестиції є репутація девелопера будівництва.

Згідно з законом України Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому:

 - девелопер будівництва – юридична особа або фізична особа – підприємець, яка на підставі договору із замовником будівництва забезпечує організацію будівництва та фінансування будівництва об’єкта (у тому числі шляхом залучення коштів інших фізичних та юридичних осіб), та отримує право першого відчуження, передачі у довірчу власність як способу забезпечення виконання зобов’язань майбутніх об’єктів нерухомості, визначених договором.

 Репутація девелопера будівництва складається із декількох параметрів:

- термін роботи на ринку

- портфоліо завершених об’єктів

- наявність чи відсутність кримінальних та/чи адміністративних позовів

- темпи, якість та смак завершених об’єктів

- метод вводу в експлуатацію, якщо ж звичайно всі об’єкти були введені

- та інші. 

Одним із параметрів оцінки благонадійності девелопера є особиста репутація власника(ів) (кінцевого бенефіціарного власника). 

Закон України №5091

Стаття 7. Розкриття інформації про подільний об’єкт незавершеного будівництва (багатоквартирний будинок)

передбачає:

п.1. У разі якщо будівництво об'єкта нерухомого майна (багатоквартирного будинку), здійснюється із залученням недержавних коштів (прямого або опосередкованого) фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, для подальшого набуття такими особами права власності на відповідні об’єкти нерухомого майна, замовник будівництва (девелопер будівництва, управитель фонду фінансування будівництва) зобов’язаний розмістити на своєму вебсайті таку інформацію:

- відомості про керівника юридичної особи: прізвище, ім’я, по батькові, дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи;

- відомості про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) замовника будівництва (девелопера будівництва, управителя фонду фінансування будівництва): прізвище, ім’я, по батькові; найменування та ідентифікаційний код (для резидента) засновника юридичної особи, в якому ця особа є кінцевим бенефіціарним власником згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Тобто віднині будь-хто із бажаючих зможе дізнатися кінцевого вигодонабувача від конкретного будівництва. Вже більше не має бути засекречених власників, які були невідомі широкому загалу. І лише активні журналісти та громадські активісти могли донести до суспільства хто конкретно «ховається» за тим чи іншим будівельним парканом.

Але, є одне але, як говориться, ось вам ложка дьогтю.

Уявімо, що якийсь із забудовників все ж пам’ятаючи про буремні 90-ті (чи з інших причин), вирішить не афішувати власника компанії девелопера. У такому випадку закон передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 10-ти прожиткових мінімумів, а за повторне порушення - у розмірі 20-ти прожиткових мінімумів. У абсолютних цифрах станом на ІІІ квартал 2022 року це 26 тис грн. ($650) та 52 тис грн. ($1300). Ну, такі собі штрафи, розміром з пів квадратного метра.

У цілому закон №5091 Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому має позитивний вплив на ринок. У багатьох аспектах придбання майбутнього житла нівелює можливі злочинних дій девелоперів, та сприяє відповідальному ставленню девелоперів до самих проектів будівництва.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]