Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2015 12:13

Борги за комуналку: чи можуть вас позбавити житла?

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Що робити, якщо постачальник комунальних послуг погрожує арештом майна.

Серед людей шириться паніка через новину про притягнення до кримінальної відповідальності за несплату житлово-комунальних послуг. Перше, на чому варто наголосити – відносини отримувача послуг, тобто громадянина, та надавача послуг, відповідної компанії, організації, комунального підприємства, регулюються ЦИВІЛЬНИМ законодавством. 

Так само, у його площині діють державні посередники, що вирішують проблему заборгованості. Про жодне притягнення до кримінальної відповідальності в  цьому випадку не йдеться. По-друге, слід розглянути це питання більш детально. Надавач послуг має право на застосування таких заходів у разі несплати рахунків: нарахування пені, припинення постачання послуг та стягнення боргу. 

Нарахування пені законодавством нині не врегульовано. Така опція для постачальників була обмежена з 1996 до 2011 через заборгованість держави по заробітних платах. Законодавці намагалися врегулювати це питання минулоріч, і заклали 0,1% пені у новому проекті закону про житлово-комунальні послуги. Однак, його не ухвалили. 

Разом з тим, у разі несплати послуг, заборонено припиняти тепло-, водо-, енерго- і газопостачання у жилі приміщення, а також виселяти звідти людей. Таким чином, залишається варіант із стягненням боргу через судовий процес. Боржнику має надійти повідомлення із сумою боргу та пропозицією сплатити його у 7-денний термін. Будь-які сповіщення-залякування на дошках оголошень не мають жодної юридичної сили. 

Якщо боржник не реагує, починається судовий процес. Тільки у разі програшу справи в суді, борг треба сплачувати. Сума боргу покривається за рахунок наявних коштів (рахунків), зарплати, стипендії, пенсії. У разі нестачі чи відсутності необхідної суми, борг може бути погашений за рахунок рухомого, в крайньому випадку, нерухомого майна. Останній варіант розглядають у випадку, якщо сума боргу перевищує 10 тис. грн. 

Оскільки кількість неплатників зростає, надавачі послуг вдаються до певного тиску. Але не треба піддаватися паніці. Є захист від стягнення боргу для малозабезпечених сімей, а судова практика демонструє більш гуманний підхід – зазвичай суд призначає стягування частини зарплати для погашення боргу.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]