Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2016 12:52

ФГВФО відходить від СЕТАМ та переходить на ProZorro.Продажі

Директор асоціації "Біржові та електронні майданчики"

Минулого тижня з’явилася інформація про те, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) прийняв рішення реалізовувати все майно збанкрутілих банків через систему ProZorro.Продажі (на мові хіпстерів -ProZorro.Sales)

Для нас, як об’єднання незалежних організаторів торгів, ця новина була сприйнята як свіжий вітер, що увірвався у затхлий сарай. Насправді, такі рішучі зміни у політиці реалізації майна збанкрутілих банків для нас є ознаменуванням зміни підходів керівництва ФГВФО з сумнівних та таких, що викликало критику само собою до прогресивних та сучасних підходів з організації проведення такого складного процесу.

Весь попередній рік та цей рік, що минає ми звертали увагу керівництва ФГВФО на те, що майно банків, що ліквідовуються розподіляється непаритетно, надаються неконкурентні переваги певним учасникам торгів, «найзнаменитішим» з яких стало державне підприємство «СЕТАМ». Нажаль, саме це підприємство стало «зразком» неефективності та корупційних скандалів.

Кількість судових позовів до цього підприємства не йде у порівняння із жодним іншим організатором торгів, а їх, до речі, було дещо менше 50, а зараз – 33. До того ж, якщо загуглити «СЕТАМ», то можна знайти такі цікаві історії, що очі на лоба лізуть… Я щиро радий, що ФГВФО прийняв сторону ринку та зголосився проводити реалізацію збанкрутілих банків так, аби винайти найбільш прозорий принцип реалізації та ефективного наповнення бюджету.

Мені також подобається принцип розподілення винагороди серед організаторів торгів.

На сьогодні, у ProZorro.Sales акредитовано такі майданчики: zakupki ua; ubiz; ТБ "УКРАЇНСЬКА АГРОПРОМИСЛОВА";  Альфа-банк, ТБ «Полонекс», OpenTender; Державні торги онлайн; NEWTEND e-auction; Приватбанк; smarttender та Zakupki.prom.ua.

ФГВФО рівномірно розподіляє майно банків, що передані на ліквідацію серед торгових площадок. Кожна з площадок публікує те майно, що передано їй, але інформація про це майно доступне на всіх без виключення майданчиках. Покупець вже має можливість самостійно обирати той майданчик, який йому запропонує найкращі умови участі в торгах. До того ж, один раз прийнявши участь та не залишившись задоволеним, клієнт перейде через вулицю та піде до прямих конкурентів, тож з цього моменту починається серйозна конкурентна боротьба за клієнтів, а отже й ефективність реалізації буде зростати.

Найцікавіше те, хто, а точніше покупець з якого майданчику купить той чи інший об’єкт. Сьогодні, критеріями відбору торгових майданчиків для покупців стануть перш за все репутація, надійність, історія діяльності ділова репутація керівництва та такі фактори навіть, як кольорова гамма сайту. Всі ці фактори стануть запорукою того, що учасники торгуватимуть набагато активніше, а ціна за лоти дійсно стане ринковою. І тут виникає найцікавіший для торгівельних майданчиків момент – певне, що заробіток. Тож, розкриваю найважливіше, що винагороду отримає той майданчик, через який покупець здійснить купівлю лоту . Частину зазначеної винагороди буде перераховано на майданчик, на яком власне були організовані торги. То ж у кінцевому результаті зацікавлені всі майданчики.

На мою особисту думку та думку учасників нашої асоціації, до якої входять одні з найбільших українських бірж це майже повністю відповідає ринковим реаліям. Виконання суто технічно функції внесення інформації до системи не потребує багато сил та знань – потрібен тільки комп’ютер з під’єднаним інтернет зв’язком та уважний операціоніст.

Набагато більше потрібно зробити аби спочатку знайти клієнта, переконати його, що заявлена ціна ринкова, а навіть ще й нижче ринку. Далі потрібно його навчити як приймати участь у торгах, постійно тримати з ним зв’язок та допомагати у всіх питаннях не тільки до та під час торгів, а й навіть допомагати та супроводжувати у пост-трейдинговий період. У такому випадку, клієнт повернеться до вас та торгуватиме й надалі. Хоча, може повернутися у торги через іншого організатора, якщо буде повної сатисфакції з вами.

Тут вже можна довго говорити про сервіси та напрацювання кожного торгового майданчика, але суть залишається однаковою – ФГВФО відходить від минулих помилок та йде у правильному напрямку з дуже високою швидкістю.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]