Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.11.2017 10:37

Україні – власне вугілля!

Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання (2014-2019)

Вугільна промисловість була і залишається однією з базових галузей національної економіки. Та останні м часом українська вугільна галузь переживає не найкращі часи.

власне вугілля.jpg

Вугільна промисловість була і залишається однією з базових галузей національної економіки. Та останні м часом українська вугільна галузь переживає не найкращі часи. Цьому є зрозумілі пояснення – погіршення економічного стану в країні через війну, відсутність реформування вугільної галузі протягом років. Все це призводить до незворотного регресу в економіці вугільних підприємств та, що значно небезпечніше, провокує ускладнення в соціальних, технологічних і техногенних питаннях.

Криза вугільної промисловості України зберегла темпи свого розгортання і в 2017 році. Після катастрофічного падіння обсягів, пов'язаних з блокадою та втратою вугільних активів на окупованих територіях Донбасу, щорічний спад виробництва становить 15-20%. Майже 96% шахт понад 20 років працюють без реконструкції, яка на сьогодні є питанням безпеки.

У 2015 році Україна спожила 29.6 млн. т товарного енергетичного вугілля, але власним видобутком було забезпечено лише близько 66%. К раїна перестала бути експортером та імпортувала 7 млн. тон вугілля. За цей час обсяг видобутку антрациту скоротився на 90%. Це вугілля, яке видобувалося на Донбасі.

Нажаль, у ситуації, що реально склалася на Донеччині, Україна поки ще не знайшла дієвих важелів для збільшення вуглевидобутку на шахтах, які знаходяться у державній власності. Вони ж демонструють прискорення стагнації вугледобувного виробництва та нарощують борги із заробітної плати, які станом на кінець серпня цього року сягнули 304 млн. грн. з нарахуванням. При існуючій заборгованості до кінця року дефіцит коштів становитиме мінімум 1 млрд. 200 млн. грн.

Враховуючи загальносуспільну важливість вирішення проблем вітчизняної вугільної галузі, я вніс свої зауваження у додаток № 3 до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», якими пропоную відновити дію державної програми підтримки вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості вугілля у розмірі 1   429 000 тис. грн. за рахунок загального фонду на рівні 2017 року.

Слід відзначити, що питання модернізації державних вугледобувних підприємств має стати пріоритетним для уряду. Під час мого спілкування с Прем'єр-міністром на дні запитань до уряду, Володимир Гройсман і Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик це підтвердили.

Шахтарі мають отримати нормальні умови праці та гідну заробітну плату. Це, до речі, передбачено Стратегією реформування вугледобувної галузі, до реалізації якої ми приступили в цьому році, нарешті створивши Національну акціонерну вугільну компанію.

Саме формування якісно нової державної політики у вугільній галузі забезпечить енергетичну безпеку України, розвиток власної вугільної промисловості і загальне економічне зростання.

Для України значно перспективніше вкладати гроші не в імпорт дорогого вугілля, а розвивати власний видобуток в Західній Україні й підконтрольних територіях Донбасу, забезпечуючи роботою українських шахтарів. Це обійдеться значно дешевше, ніж купувати вугілля за валюту з Австралії чи Південної Африки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]