Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2020 20:06

Медіація. Врегулювання конфлікту (спору) з одним учасником

Адвокат, медіатор, кандидат психологічних наук, доцент

Медіація розглядається як особливий вид переговорів з врегулювання конфлікту за участі всіх його учасників та медіатора. Бувають випадки, коли неможливо залучити до цього процесу іншу сторону

Що таке медіація?

Нагадаємо, що медіація – структурована добровільна та конфіденційна процедура врегулювання спору (конфлікту), в якій медіатор (посередник) допомагає сторонам у розумінні їхніх інтересів та пошуку ефективних шляхів досягнення взаємоприйнятного рішення.

Яка мета медіації?

Метою медіації  є обговорення, усвідомлення й опрацювання складної конфліктної (проблемної) ситуації задля оптимального виходу з неї. В обговоренні має бути місце різним поглядам, думкам, часто несумісним, щодо самих подій або варіантів виходу з важкої ситуації. Результатом успішної медіації є досягнута під час обговорення конкретна угода.

Друга сторона конфлікту не погоджується брати участь у медіації. Що робити?

На практиці бувають випадки, коли одна сторона конфлікту (спору) має бажання врегулювати його мирним шляхом за допомогою медіації, а інша сторона – відмовляється.

Ми можемо почути від другої сторони:

- «Мене ця ситуація взагалі не бентежить!»;

- «На моєму боці правда. Все вирішить суд!»;

- «Не вистачало, щоб хтось копирсався у цій ситуації!».

Тобто можуть бути певні причини, які стримують, а в деяких випадках, й унеможливлюють участь у медіації другої сторони конфлікту. Бувають випадки, коли друга сторона не вбачає у медіації перспективи у вирішенні ситуації. Також згадується з власного досвіду конфлікт між групою студентів та викладачем. Ініціаторами проведення медіації виступили студенти, які, з одного боку мали бажання врегулювати ситуацію, а з іншого – мали побоювання залучати до участі в переговорах викладача, аби не загострити ситуацію.

Не залежно від причин відсутності іншої сторони, за столом переговорів залишається медіатор та одна із сторін конфлікту.

Пошуки медіаторами можливих способів допомогти привели до такої форми медіації як медіація з одним учасником.

Медіація з одним учасником.

Медіація з одним учасником так само як і класична медіація:

- є способом мирного (ефективного) врегулювання конфлікту;

- проходить у формі бесіди;

- проводиться тільки за умови добровільної участі особи;

- спрямована на майбутнє;

- сприяє встановленню порозуміння між сторонами конфлікту;

- медіатор не надає поради і при цьому допомагає і сприяє прийняттю взаємоприйнятного рішення.

Як все відбувається?

Медіація з одним учасником проходить за тими самими правилами, що й класична медіація. Звісно, що є свої особливості, які пов’язані з тим, що досліджуються інтереси особи, яка знаходиться за столом переговорів. А пошук інтересів і потреб іншої сторони, а також можливі варіанти рішень здійснюватиме саме та особа, з якою працює медіатор.

Хотілося б звернутися до тих, хто скептично відноситься до медіації як способу врегулювання конфліктних ситуацій. Чи можна відчути смак їжі, якщо лише чути про неї? Чи можна відчути ефективність медіаційних переговорів, якщо лише прочитати про них?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]