Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2018 14:19

Верховна рада прийняла Кодекс з процедур банкрутства в другому читанні

Адвокат, директор ЮК "SM&PARTNERS"

Основною новелою документу, про яку говорили та очікували більшість валютних позичальників в Україні, починаючи ще з 2008 року, стала можливість оголошення банкрутом фізичних осіб.

Основною новелою документу, про яку говорили та очікували більшість валютних позичальників в Україні, починаючи ще з 2008 року, стала можливість оголошення банкрутом фізичних осіб.

Відтепер позичальник, який потрапив у скрутне матеріальне становище, може ініціювати своє банкрутство. Справи про банкрутство фізичних осіб розглядатимуться господарськими судами за обов’язкової участі арбітражних керуючих.

Провадження у справі про банкрутство фізичної особи може ініціювати також і спадкоємець (спадкоємці) після смерті боржника або визнання його померлим.

Так, Кодексом передбачається, що до фізичної особи-боржник може застосовуватися такі процедури як: 1) реструктуризація боргів; 2) погашення боргів боржника; або 3) мирова угода.

Боржник і кредитор, які ініціюють відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов’язані подати разом з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство пропозиції щодо реструктуризації боргів (проект плану реструктуризації боргів). План реструктуризації боргів боржника розробляється з метою вирішення проблем заборгованості боржника шляхом зміни способу та порядку виконання його зобов’язань засобами, передбаченими законодавством. Однак, Кодексом встановлено, що не підлягають реструктуризації чи прощенню (списанню) борги боржника за кредитами, отриманими боржником на відпочинок, розваги, придбання предметів розкоші, а також борги, які виникли з участі боржника у азартних іграх, парі тощо.

Податковий борг, який виник за три роки до винесення ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника, у процедурі реструктуризації боргів боржника визнається безнадійним та списується.

Як повідомляється на сайті Національного банку України, позичальники зможуть отримати пільгову ставку на рівні індексу 12-місячних депозитів + 0,5 % річних, а також значне збільшення термінів погашення – до 10 років, що значною мірою вирішить питання валютної іпотеки.

Суд зможе визнати боржника банкрутом і ввести процедуру погашення боргів за заявою фізичної особи-боржника або заявою кредитора у разі підтвердження нездатності боржника задовольнити вимоги кредиторів за грошовими зобов’язаннями та/або виконати обов’язок зі сплати обов’язкових платежів, зокрема у разі:

1) наявності такої вимоги у заяві боржника про відкриття провадження у справі про банкрутство або наявності такої вимоги у заяві кредитора та згоди на це боржника;

2) відсутності у фізичної особи постійних доходів чи інших джерел виконання грошових зобов’язань.

Так, реалізації з метою погашення боргів підлягає все майно боржника, що перебуває у його власності, а також може бути включено майно, що є долею у спільній власності.

Однак, до складу ліквідаційної маси не може бути включено єдине соціальне житло боржника, зокрема квартира, загальна площа якої не перевищує 60 кв. метрів, або житлова площа якої не перевищує 13.65 кв. метрів на кожного члена сім’ї боржника, місце проживання якого зареєстроване у цій квартирі, або житловий будинок, загальна площа якого не перевищує 120 кв. метрів.

Загалом, прийняття кодексу з процедур банкрутства також позитивно вплине на міжнародний імідж нашої держави, дасть змогу піднятися в рейтингу ведення бізнесу в Україні на 10 позицій, а за оцінками експертів – суттєво підвищити ефективність процедур банкрутства і піднятися в рейтингу Doing Business на 81 пункт по компоненту (із 149-го на 68 місце).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]