Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2015 20:09

Місцеві вибори переносяться?

Політконсультант

нині всерйоз розглядається сценарій перенесення місцевих виборів – до завершення конституційної реформи. Навіть з’явилась пропозиція відтермінувати місцеві вибори на два роки

Нещодавно, двома провідними компаніями в галузі соціологічних досліджень Research&Branding Group (директор - Євген Копатько) та Центром Разумкова ( голова Ради центру - Микола Мартиненко «Народний фронт», член Ради центру –Олег Березюк «Самопоміч» ) було проведено дослідження громадської думки жителів України щодо їх оцінки поточної політичної ситуації в країні.

Порівнюючи результати цих досліджень, можливо констатувати, що суттєвої різниці між відсотками підтримки чи не підтримки громадянами тієї чи іншої політичної партії майже не має. Різниця складає плюс - мінус 1-2%. Найбільшою довірою громадян як завжди користується церква ( 62-69%) . Далі у лідери потрапила армія, а також громадські та волонтерські організації (57-60%) Політичним партіям в даний час не довіряє переважна більшість потенційних виборців (65-81%).

Research&Branding Group : Лідером партійного рейтингу є Блок Петра Порошенка, за який готові проголосувати 13,2% виборців. Об'єднання «Самопоміч» (8%), Радикальна партія Ляшко (5,7%), ВО «Батьківщина» (5,6%), Опозиційний блок (5,3%), ВО «Свобода» (2,7%), Народний фронт (2,5%).

Центр Разумкова : Лідером партійного рейтингу є Блок Петра Порошенка, за який готові проголосувати 14,1% виборців. Об'єднання «Самопоміч» (9,3%), Радикальна партія Ляшко (4,5%), ВО «Батьківщина» (4,4%), Опозиційний блок (6,8%), Народний фронт (4,6%), ВО «Свобода» (1,8%).

Як казав класик – «картина маслом». Але я не буду детально аналізувати, чого так сталося. Всі ми розуміємо - чому. Хотів би зосередити вашу увагу на іншому. На сайті Європейської правди з’явилась дуже цікава стаття «Зміна адмінустрою України як мотив відкласти місцеві вибори», в якій дуже дотепно і аргументовано пояснюється теза чому місцеві вибори потрібно перенести на невизначений термін. Процитую: ... джерела "Європейської правди", близькі до уряду, свідчать, що нині всерйоз розглядається сценарій перенесення місцевих виборів – до завершення конституційної реформи. Навіть з’явилась пропозиція відтермінувати місцеві вибори на два роки.

З цього питання хотілось би висловити свою думку щодо як позитивних моментів можливого розвитку такого сценарію, так і негативних моментів.

Хто ж зацікавлений у перенесенні місцевих виборів?

Більше всього у сценарії з відтермінуванням дати проведення виборів може бути зацікавлена партія Народний фронт –рейтинг якої, як і рейтинг її лідера Арсенія Яценюка, впав до критичного мінімуму. Майже у всіх партій, крім Батьківщини, спостерігаються проблеми з наповненням партосередків членами партії на місцях. Наразі у них майже у кожній області зареєстровано менше половини районних та місцевих осередків.

Партія «Удар» також знаходиться не в кращому стані. Після виборів Президента та парламентських виборів більша частина складу виборчих штабів та активістів перейшла працювати до Блоку Президента. Та й у самого Віталія Кличка рейтинг не з кращих. В кулуарах Київради також лунають чутки про те, що фракція Удару та певна кількість депутатів буде звертатись до Верховної Ради з проханням не проводити вибори мера та депутатів у Києві.

У Батьківщини ситуація з партосередками більш стабільна. Спроба керівництва залучити та об’єднати під брендом партії волонтерські організації та громадські об’єднання успіху поки не принесла. Відсутність дієвої програми «рухів на місцях» рейтингу партії не додало.

Партія «Самопоміч» має гарні шанси на перемогу у місцевих перегонах, але наразі знаходиться у «творчому пошуку». Створює по областям ініціативні групи, відкриває приймальні. Вирогідно, що рішення про створення партосередків буде прийматись керівництвом партії ближче до червня місяця. Ймовірно, що «Самопоміч» буде брати вибіркову участь у місцевих перегонах (у тих областях, де будуть високі шанси на перемогу).

Блок Петра Порошенка – «Солідарність» має високий рейтинг та підтримку Президента. Вони почуваються більш впевнено, тому що Президент надає всебічну підтримку партії на місцях. Про це свідчать «массові призначення своїх на місцях» - починаючи від голів райдержадміністрацій і закінчуючи губернаторами областей. Серед «своїх» іноді проскакують бувші представники партії регіонів чи «персонажі», які дуже плідно працювали з минулою владою. Але, як ми пересвідчились на прикладі кандидатів, а тепер вже депутатів фракції БПП- самого Петра Олексійовича та його «соратників-майданівців», ці нюанси не сильно й хвилюють.

Опозиційний блок знаходиться у стані регресії (повернення). Але до комфортної участі у виборчій місцевій кампанії їм не вистачає адмінресурсу. Зараз ця партія нагадує кіноперсонажа Волан де Морта з «Гаррі Поттера». Він духовно ніби є, а фізично його ніби й немає. Для перетворення у фізичний стан не вистачає ще більших прорахунків Влади та більшого загострення ситуації в АТО.

Місцеві вибори за стратегією проведення передвиборчої кампанії суттєво відрізняються від виборів до Верховної Ради чи виборів Президента (тут одними роліками та гарною картинкою з телевізора не переможеш). Підсумовуючи вищесказане, можна зробити висновок, що відтермінування місцевих виборів на рік чи 2 роки «зіграє на користь» всім політичним партіям.

Не на користь така ситуація тільки для решти країни. Після Революції Гідності влада на місцях не перейшла в руки народу. Ми змінили Президента, «трошки підфарбували» Верховну Раду, Кабмін «камікадзе» замінили на Кабмін «реформ». Влада на місцях залишилась у «папередніков». Тому відтермінування місцевих виборів – це... Це вам не іграшка... Сьогодні у людей знаходиться каністра з бензином - а що робити з сірниками- повинна вирішити наша Влада.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]