Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2021 17:47

Фальсифікації та залякування: як Росія провела нелегітимні вибори на окупованому Сході

Аналітик "Українського центру безпеки та співпраці"

І хоча в Москві вже заявили про “чесну перемогу” правлячої партії, численні фальсифікації при практичній відсутності міжнародних спостерігачів говорять про зворотне.

У неділю, 19 вересня, в Росії завершилися вибори до Державної думи, що тривали три дні. Окрім інформації про масові фальсифікації та примусове голосування на користь правлячої партії “Єдіная Росія”(ЄР), організоване Кремлем “волевиявлення” є викликом для цивілізованого світу. Москва долучила до виборів не лише мешканців окупованого Криму, але й окупованих районів Луганщини та Донеччини, що є порушенням Конституції України, а також суперечить нормам міжнародного права. 

І хоча в Москві вже заявили про “чесну перемогу” правлячої партії, численні фальсифікації при практичній відсутності міжнародних спостерігачів говорять про зворотне. 

Ситуація в Росії

Цьогорічні вибори – дуже важливі для РФ, фактично вони є генеральною репетицією перед виборами президента Росії, що мають відбутися у 2024 році. Тож у Москві не скупились на інструменти для забезпечення пристойного “результату” президентської сили. 

Рейтинги правлячої партії “Єдіная Росія” (ЄР) з кожним роком падають. У лютому ЄР мала всього 27% підтримки, а це тривожний дзвіночок для Путіна, який і далі планує керувати РФ. Проте, настрої у суспільстві не найкращі, росіяни не вірять, що лідери РФ здатні впоратися із ситуацією – в країні серйозна ситуація із Covid-19 – протягом літа там фіксували рекордні показники смертності. 

Тож поки світ спостерігав за ситуацією у Білорусі, у Росії закривали опозиційні ЗМІ, масово знімали з виборів опозиційних кандидатів та порушували проти них кримінальні справи. У липні федеральна служба з нагляду за масовою інформацією “Роскомнадзор” заблокувала майже 50 сайтів та вимагала видалити сторінки у соцмережах, пов’язані з ув'язненим опозиційним політиком Алєксєєм Навальним та його соратниками. Тож справді опозиційних до влади партій на цих виборах в Росії не було. 

Також Москва вдалася до неприкритого підкупу виборців – у серпні Путін заявив про одноразові грошові виплати для пенсіонерів. 

Ситуація настільки погана, що Росія пішла ва-банк та вперше вирішила провести  нелегітимні вибори і на окупованих Луганщині та Донеччині. 

Роспаспортизація

У 2019 році Росія почала масово видавати на окупованих районах Сходу України російські паспорти – наразі їхніми власниками є понад 600 тисяч людей.

У червні цього року, напередодні виборів до Держдуми РФ, цей процес значно прискорився. Єдина причина такого поспіху – забезпечення участі місцевих мешканців у російських виборах. У виданих “паспортах” проставлявся код неіснуючого підрозділу Міграційної служби Ростовської області та не вказувалася прописка, тож такий документ не дає права на соцвиплати, а є лише посвідкою для голосування. 

Тільки “Єдіная Росія”

Для забезпечення потрібної явки, а головне — видимості повної підтримки партії Путіна (відповідно і окупації Сходу України Росією), активно залучалася підконтрольна Кремлю влада так званих “республік”.

До виборів тут відбувалися різні заходи “за сприяння”, а часом і за участі представників “Єдіной Росії”, проводилася агітаційна та інформаційна кампанії, зокрема було відкрито 396 інформаційних центрів, де пояснювалось, як треба “правильно” голосувати. 

Саме “голосування” відбувалося двома шляхами – системою електронного голосування ДЕГ та на дільницях в Ростовській області РФ. Для останнього був організований спеціальний доїзд. 15 вересня так званий “глава ДНР” Денис Пушилін (у липні виявив бажання стати членом “Єдіной Росії”) заявив про організацію 825 автобусних і 12 залізничних рейсів для “бажаючих” взяти участь у російських виборах. 

Та попри такі заяви і цифри, мешканці так званих “республік” не поспішали реєструватися у електронному голосуванні та скаржилися, що їх змушують голосувати за ЄР.

Розуміючи назріваючий провал, підконтрольна Кремлю “влада” вдалася до залякувань та небачених фальсифікацій:

- бюджетників та студентів примушували реєструватися у ДЕГ і “правильно” голосувати;

разом з реєстрацією деякі громадяни були змушені здавали і доступ до акаунтів у ДЕГ, щоб забезпечити голос за ЄР. Як це працювало видно з відео, опублікованого у YouTube, на ньому адміністратор алчевского центра культури проводить масову фальсифікацію: голосує онлайн з підготовленим списком зареєстрованих у ДЕГ громадян за правлячу російську партію;

- за інформацією російських ЗМІ, деякі громадяни, привезені голосувати у Ростов, не мали російських паспортів, тож вони видавалися їм безпосередньо перед дільницею.  

Окрім того, в результаті нелегітимних “виборів” до Держдуми Росії потрапляють і одіозні бойовики “ДНР/ЛНР”. Не важко здогадатися, яку діяльність вони будуть здійснювати у парламенті РФ. 

Однак, хоч Москва і задіяла масові фальсифікації та нейтралізувала опозиційних кандидатів, попередні результати виборів говорять про стійку втрату рейтингів путінською партією. Тож, ймовірно, що окрім апробованих 17-19 вересня інструментів втручання у виборчий процес, у Кремлі шукатимуть додаткові шляхи, аби забезпечити Путіну подальші терміни правління. 

Якими будуть ці шляхи, залежить також і від міжнародної спільноти, яка не повинна змовчати після зухвалого втягування окупованих районів України у російські вибори й подальшу спробу легітимізації окупації. Диктатори ніколи не зупиняються, їх зупиняють.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]