Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.03.2021 16:10

Отримання страхового відшкодування при ДТП за Європротоколом

Адвокат, практика в галузях корпоративного, господарського, адміністративного, земельного, банківського та кримінального права

Водії, які скористались правом оформлення ДТП за європротоколом, мають переваги перед оформленням ДТП працівниками Національної поліції

Відповідно до даних Моторного (транспортного) страхового бюро України (надалі – МТСБУ) у 2020 р. страховиками обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (надалі - ОСЦПВ) було врегульовано 147 000 вимог. Вперше кількість вимог, врегульованих за допомогою європротоколу, перебільшила позначку в 50 тис. шт. (50 272) за рік. Страховики сплатили постраждалим у ДТП 2,3 млрд. грн. (+12,8% до показників 2019 р.), причому 502,3 млн. грн. сплачено за вимогами, врегульованими з використанням європротоколу.

Страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю та/або майну потерпілого.

У разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому законодавством порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров’ю, майну третьої особи. 

Коли можна оформити ДТП за європротоколом? 

Можливість оформлення європротоколу при настанні страхового випадку, тобто при дорожньо-транспортній пригоді (надалі – ДТП), передбачається діючим законодавством при наявності наступних умов:

- це мають бути забезпечені транспортні засоби (мати діючі страхові поліси ОСЦПВ);

- за умови відсутності травмованих (загиблих) людей;

- обов’язкова згода водіїв цих транспортних засобів щодо обставин скоєння ДТП;

- за відсутності у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

- водії (учасники ДТП) мають право спільно скласти повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду (європротокол);

- у повідомленні обов’язково один із учасників має підтвердити свою вину у скоєнні ДТП. 

У такому разі водії транспортних засобів після складення зазначеного в цьому пункті повідомлення (європротоколу) мають право залишити місце дорожньо-транспортної пригоди та звільняються від обов'язку інформувати відповідні підрозділи Національної поліції про її настання. Якщо ж відсутня хоча б одна з вищеперелічених умов, то необхідно викликати представників Національної поліції для оформлення ДТП.

У разі оформлення європротоколу при ДТП розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, не може перевищувати максимальних розмірів, затверджених Уповноваженим органом за поданням МТСБУ, що діяли на день настання страхового випадку. Станом на березень 2021 року розмір страхової виплати за європротоколом не має перевищувати 50 000 грн.

У зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством. 

Європротокол у паперовому або електронному вигляді. 

Європротокол можна заповнити як у паперовому вигляді (при оформленні страхового полісу ОСЦПВ страховик надає один паперовий екземпляр на спеціальному бланку) так і в електронному.

В обох варіантах необхідно заповнити усі графи, а також зазначити хто з учасників винен у скоєнні ДТП. Заповнювати необхідно уважно з урахуванням правильності даних, без виправлень та закреслень (паперовий варіант).

Якщо будь-який наземний транспортний засіб забезпечений полісом іноземного страховика, необхідно використовувати паперовий бланк Європротоколу або викликати представників Національної поліції.

При заповненні європротоколу в електронному вигляді необхідно враховувати, що водії повинні мати при собі мобільні телефони. Хоча б один з учасників ДТП повинен мати з собою пристрій (смартфон, планшет, ноутбук) з фотокамерою та доступом в мережу Інтернет.

Для правильної ідентифікації учасників ДТП повинні бути вірно зазначені у полісі ідентифікаційні дані про страхувальника (ідентифікаційний номер - для фізичних осіб, ідентифікаційний код – для юридичних осіб),  про забезпечений  транспортний засіб (номерний знак, марку та модель) та коректно внесені  в єдину централізовану базу даних  МТСБУ.

До відома, інформаційна  система «Електронний Європротокол» впроваджена в МТСБУ з 01.10.2017 року.  У відповідності до рішення Президії МТСБУ від 13.07.17 № 403/2017, Європротокол, оформлений з використанням зазначеної системи, є повним аналогом Європротоколів, надісланих або пред’явлених страховику у паперовій формі. 

Що являє собою система Прямого врегулювання збитків та як нею скористатись? 

Система прямого врегулювання збитків передбачає, що страховик, який застрахував цивільно-правову відповідальність потерпілого щодо відшкодування шкоди при настанні страхового випадку (механічні пошкодження або фізичне знищення наземного транспортного засобу потерпілого), виконує обов’язки страховика, який застрахував цивільно-правову відповідальність особи, відповідальної за скоєння ДТП (вина одного із двох водіїв повинна бути повною, не допускається часткова). Необхідно звернути увагу, що при складанні європротоколу вартість збитків, завданих виключно транспортному засобу потерпілого, має становити не більше 50 000 грн.

Тобто, якщо виявиться при ДТП, що страховики за полісами ОСЦПВ обох водіїв ДТП є учасниками системи Прямого врегулювання збитків, то потерпілий може звернутись за страховою виплатою до страхової компанії, у якій він застрахував свою відповідальність при настанні страхового випадку, а не до страховика винної особи у скоєнні ДТП. 

Страхові компанії України, які є учасниками Угоди про пряме врегулювання збитків (інформація згідно даних сайту МСТБУ): 

Код страховика

Найменування страховика

Дата початку участі в системі прямого врегулювання

01

ПАТ «СК «Універсальна»

01.12.2016

11

АТ «СК «ІНГО»

01.12.2016

28

ПрАТ «СК «АСКО-Донбас Північний»

01.12.2016

48

ПрАТ СК «ПЗУ Україна»

01.12.2016

74

АТ «ПРОСТО-страхування»

01.12.2016

75

ПАТ «СК «Колоннейд Україна»

01.12.2016

80

ПрАТ «СК «УНІКА»

01.12.2016

84

АТ «СК «АРКС»

01.12.2016

89

ПрАТ "Європейський страховий альянс"

01.02.2017

100

ТДВ «Міжнародна СК»

01.12.2016

120

ТДВ «СК «КРЕДО»

01.12.2016

122

ПАТ «СК «Країна»

01.12.2016

125

ПрАТ «СК «ВУСО»

01.12.2016

129

ПрАТ «СК «БРОКБІЗНЕС»

01.12.2016

146

ПрАТ СК«АРСЕНАЛ СТРАХУВАННЯ»

01.12.2016

Переваги в оформленні європротоколу. 

Водії, які скористались правом оформлення ДТП за європротоколом (незалежно від його форми) мають наступні переваги перед оформленням ДТП працівниками Національної поліції:

-мають право залишити місце ДТП;

- звільняються від обов'язку інформувати відповідний підрозділ Національної поліції України про настання ДТП;

- звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП;

- повинні не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. В разі використання системи «Електронний Європротокол» повідомлення страховикам учасників ДТП відправляються автоматично.

На практиці при правильному оформленні європротоколу і вчасному повідомленні про це страховиків виплата відбувається у термін від трьох до дев’яносто днів.

Зазвичай, огляд експертом пошкодженого транспортного засобу потерпілого відбувається протягом 3-5 робочих днів з дня отримання страховиком європротоколу та доданих до нього документів (копія посвідчення водія, копія технічного паспорту транспортного засобу, копія паспортних даних та ідентифікаційного коду власника ТЗ, фотографії з різних ракурсів транспортних засобів при зіткненні у ДТП). Інколи розмір страхового відшкодування при незначних механічних пошкодженнях транспортного засобу можуть страховики визначити по фотографіям з місця ДТП без виїзду експерта.

Коли сума страхового відшкодування затверджена до виплати страховиком, власник транспортного засобу (водій якого визнаний потерпілим у ДТП) за попередньо поданою письмовою заявою на отримання страхового відшкодування, досить швидко отримує його на свій розрахунковий рахунок. Якщо потерпілий хоче отримати відшкодування у триденний термін з дати прийняття страховиком рішення про таку виплату, то страховик може вирахувати за свою оперативність 10% франшизу від суми виплати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]