Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2015 15:09

Яценюк першим мав би вимагати розслідування заяв щодо корупції в уряді

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

У середині березня на адресу уряду Яценюка пролунали гучні звинувачення у корупційних діях. Відсторонений від виконання обов’язків голови Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко заявив, що уряд блокує розкриття корупційних схем часів Кабміну Миколи

У середині березня на адресу уряду Яценюка пролунали гучні звинувачення у корупційних діях. Відсторонений від виконання обов’язків голови Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко заявив, що уряд блокує розкриття корупційних схем часів Кабміну Миколи Азарова. Тоді Гордієнко озвучив відомості щодо корупційних зловживань на суму понад 7,5 мільярдів гривень! «Корупційні схеми в Україні очолює уряд Яценюка», – безапеляційно заявив екс-чиновник.

Приголомшливі звинувачення розділили парламентську коаліцію. Одні кинулися відбілювати заплямований імідж Яценюка, інші – заговорили про створення у парламенті Тимчасової слідчої комісії з розслідування можливих корупційних схем уряду. Свою нейтральну позицію поки займає Президент Петро Порошенко – він жодним чином публічно не відреагував на скандал навколо «уряду камікадзе».

Урядова фракція ж кинулась захищати Яценюка і звинувачувати Гордієнка в брехні, називаючи його заяви про корупційні зловживання запуском процедури політичної боротьби проти уряду. «Народний фронт» запевняє, цією справою мають займатися виключно правоохоронці (зокрема, ГПУ). Але я переконаний, у розслідуванні можливих корупційних дій урядовців не варто покладатися тільки на роботу силовиків. Тут потрібен як парламентський, так і громадський контроль.

Якщо ж справа буде лише на контролі Генпрокуратури, то результатів цих розслідувань суспільство може так і не отримати. Пригадайте гучні заяви міністрів економіки Павла Шеремети та охорони здоров’я Олега Мусія попереднього уряду Яценюка про корупційні схеми у відомствах. Де відповіді Генпрокуратури? Тому не варто покладатися тільки на силовиків. Безумовно, своє слово має сказати прокуратура, але для додаткової впевненості у прозорості розслідування має бути парламентський і журналістський контроль.

Сьогодні відверто дивує позиція фракції «Народний фронт», який із надривом захищає прем'єра. Це зайве, бо виглядає, як «на злодію шапка горить». Країна має отримати чітку відповідь: хто бреше? Після Революції гідності очікування в суспільстві –  величезні . Але суспільство очікує не гучних заяв і театралізованих арештів, а реальних результатів! Крім того, Яценюку потрібно пам’ятати, посаду прем’єра він фактично отримав завдяки Майдану. І сьогодні суспільство «не проковтне» закулісних домовленостей чи відбілювання корупціонерів. На Майдані ми говорили про честь і гідність. Тому і перевірку своєї діяльності Яценюк має прийняти з честю і гідністю.

Аби розібратися у ситуації, бо градус напруги у суспільстві піднявся, цієї середи депутати провели спільне засідання Комітету з питань запобігання корупції і з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Крику й взаємні обвинувачення, які лунали протягом трьох годин, країна спостерігала у прямому ефірі. На спільному засіданні було ухвалено рішення рекомендувати парламенту створити робочу групу для контролю за розслідуванням звинувачень Гордієнка у бік уряду.

Сьогодні Верховна Рада з четвертої спроби підтримала протокольне доручення спікера Володимира Гройсмана про створення робочої групи з перевірки фактів корупції в держсекторі економіки. Відповідне рішення підтримали 228 депутатів – голосування можна сказати відбулося на межі. Тепер до 7 травня робоча група має викласти висновки і пропозиції за результатами перевірки щодо цих порушень і подати їх на розгляд ВР. До того ж Гройсман повідомив, що і до 7-го травня у парламенті про ситуацію щодо правової оцінки розслідування фактів корупції в уряді має прозвітувати генпрокурор Віктор Шокін.

Щоб не зруйнувати залишки довіри до коаліції, а, навпаки, укріпити її, «Народному фронту» варто було би змінити свою риторику. Суспільство вимагає публічності у розслідуванні діяльності уряду Яценюка? Воно має отримати цю публічність. Якщо фракція Яценюка впевнена у відсутності будь-якої корупції в уряді, то чого б їм гучно не заявити щось на кшталт «так, заходьте – перевіряйте, ми впевнені у своїй невинуватості». На жаль , цього не відбувається.

Суспільству потрібні факти, а не порожні «заговорювання» і взаємні звинувачення.  Безумовно, скандал, який сьогодні розгортається навколо діяльності уряду, на руку нашому зовнішньому ворогу – Путіну. Бо те, що відбувається зараз, в якійсь мірі торпедує коаліцію. Саме Путін очікує нестабільності в Україні. Його головний сценарій – щоб ми фінансово й політично «лягли». Йому потрібно, аби Україна стала країною, яка не відбулася. Але не треба нам ще з середини підігрувати ворогу – не треба називати усіх, хто виступає за перевірку діяльності уряду «агентами Кремля». Проти брехні є одна зброя – правда. І її не треба боятися.

 

 

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]