Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2023 15:40

Особисте зобов'язання у вигляді здачі закордонного паспорту

Юрисконсульт ЮК "Надійний правовий партнер"

Як виконати ухвалу суду щодо здачі на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон і як повернути паспорт?

Одним із видів запобіжних заходів є особисте зобов’язання (п. 1 ч. 1 ст. 176 КПК України),  і часто одним із таких зобов'язань суди встановлюють обов'язок для підозрюваного здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон. Але процедура виконання такого обов'язку - здачі закордонного паспорту, також процедура повернення закордонного паспорту, у разі якщо кримінальне провадження ще триває, а дія запобіжного заходу вже закінчилися, не регламентована чинним законодавстом, тому тут кожен діє як може. 

Який же алгоритм дій особи підозрюваного у такій ситуації, що треба зробити щоб виконати ухвалу.

Єдиним нормативно-правовим актом, що регулював порядок вилучення паспорту у випадку, була Постанова Кабінету Міністрів України від №231 від 31.03.1995р. «Про затвердження Правил оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення», але така Постанова втратила чинність з 01 квітня 2015 року  згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року №682 та не була замінена іншим документом.

Отож, сьогодні щоб виконати ухвалу суду у кримінальному провадженні в частині особистого зобов’язання щодо обов'язку для підозрюваного здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, необхідно:

1. Знайти адресу на територіального відділення Державної міграційної служби  України, та звернутися до них із такими документами:

2. Копія  (з мокрою печаткою) ухвали суду про обрання запобіжного заходу

3. Власноручно написана заява про здачу закордонного паспорту на зберігання, з посиланням на  ухвалу про обрання запобіжного заходу.

4. Оригінал закордонного паспорту. 

У особи, яка подає документи також повинні бути з собою оригінали документів, які посвідчують її особу. 

На практиці часто прокурори не звертаються до суду із продовженням дій ухвал про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання, тому часто буває так, що дія запобіжного заходу закінчилася, а кримінальне провадження ще розслідується, то як же у такому випадку повернути закордонний паспорт. 

Процедура повернення закордонного паспорту також не прописана у чинних нормативних документах, але вона є логічною та діючою у наступному порядку. 

1. Після закінчення строк дії запобіжного заходу, який визначений ухвалою суду, підозрюваний або його захисник, повинні звернутися до суду, який видав ухвалу, до слідчого та прокурора, у якого перебуває кримінальне провадження, із заявами про надання інформації у вказаному кримінальному провадженні про те, чи був продовжений строк дії запобіжного заходу, чи обирався новий запобіжний захід, та чи діє будь який вид запобіжного заходу відносно підозрюваного/ обвинуваченого.  

2. Отримавши відповіді на подані запити, особа, яка здала паспорт повинна знову звернутися в те саме територіальне відділення Державної міграційної служби  України, до якого було здано закордонний паспорт, із наступними документами: 

- Запити про надання інформації, які подавалися до суду, слідчого, прокурора, щодо продовження, дії запобіжних заходів. 

- Супровідною заявою на підставі якої було здано закордонний паспорт.  

У особи, яка подає документи також повинні бути з собою оригінали документів, які посвідчують її особу.  

Отже, наведений у цій статті алгоритм працює, і ще раз доводить, що не все врегульовано законами, і ми юристи повинні заповнювати законодавчі прогалини своїм логічним мисленням та знаннями.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]