Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2014 19:04

Референдум під дулом автомату

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Допоки кримськими вулицями їздять танки і ходять озброєні гранатометами солдати, говорити про вільний вибір кримчан не доводиться

sm7601.jpgУ неділю, 16 березня, самопроголошена влада Криму, спираючись на російські автомати, планує провести референдум про від’єднання Криму від України. Втім, не зважаючи на рішення, яке буде прийняте в ході голосування, самі результати навряд чи можуть бути визнані кимось, окрім самої нової влади Криму. Більше того, умови та зміст референдуму є абсолютним юридичним нонсенсом.

По-перше, зміст питань референдуму суперечить не лише Конституції України, дії якої Крим де-юре продовжує підпорядковуватись, але і Конституції самого Криму. Жоден чинний закон України або Криму так само не передбачає можливості голосування території за своє від’єднання від країни і приєднання до іншої. Процедура такого від’єднання, переходу в склад іншої країни не передбачена не лише українськими законами, але й міжнародними правовими нормами.

По-друге, в Україні наразі не існує законодавства, ще передбачає проведення місцевих референдумів. На практиці це означає, що умови проведення кримського референдуму будуть самовільно визначати представники нової кримської влади, а його правила в будь-який момент можуть бути змінені без жодних наслідків.

Яким чином у Криму планують сформувати списки виборців, адже доступ до бази даних виборців Криму ще на початку березня був закритий Центральною виборчою Комісією? Без даних про точну кількість виборців і їх місцезнаходження реалізувати референдум, результати якого могли би відображати реальну ситуацію в Криму, практично неможливо. 

Допоки кримськими вулицями їздять танки і ходять озброєні гранатометами солдати, говорити про вільний вибір кримчан не доводиться. Демократія під дулом автомату – це вже зовсім не демократія.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи