Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2013 15:36

Генпрокуратура має розібратися з ДУСею, яка приховує інформацію

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Державне управління справами відмовило мені у наданні запитуваної інформації.

Державне управління справами відмовило мені у наданні запитуваної інформації.

 

Я звернувся до Державного управління справами із запитом стосовно того, що зі статті у ЗМІ «На "заповідний фонд" карпатської резиденції Януковича витратили 26 мільйонів» (http://www.pravda.com.ua/news/2013/10/5/6999378/) мені стало відомо, що з 2010 року на державну резиденцію «Синьогора» за програмою "Збереження природно-заповідного фонду в національних природних парках та заповідниках" було витрачено майже 26 мільйонів гривень.

 

Зокрема, стаття цитує інформацію, отриману від Державного управління справами: "На забезпечення функціонування Державної організації "Резиденція "Синьогора" у 2010-2013 роках здійснено видатки із загального фонду держбюджету за програмою "Збереження природно-заповідного фонду в національних природних парках та заповідниках": у 2010 році – 5 млн., у 2011 році – 7 млн. 543 тис грн., у 2012 році – 9 млн. 318 тис грн., за 6 місяців цього року – 4 млн. 56 тис грн."

 

Як наслідок, я звернувся до Генпрокуратури з проханням надати на мою адресу інформацію щодо того, яка установа природно-заповідного фонду фінансувалась в описаному у статті випадку. А також просив повідомити, які ще установи в системі Державного управління справами фінансуються за даною програмою. Але Держуправсправами відмовило мені у наданні запитуваної інформації, аргументуючи це тим, що моє звернення не є депутатським зверненням.

 

У відповіді Державного управління справами йдеться про те, що то у листі я необґрунтовано необхідності отримання вказаних відомостей і не зазначено, як вони пов’язані із його депутатською діяльністю. Мовляв, Держуправління справами не є автором статті, і відповідно – розпорядником запитуваної інформації.

 

Згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» Розділ IV, стаття 19 запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.

 

Запит на інформацію має містити:

1) ім'я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є;

2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

 

Також згідно  Закону України  «Про доступ до публічної інформації»

Розділ IV, стаття 22 Розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту в таких випадках:

1) розпорядник інформації не володіє і не зобов'язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит;

2) інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом відповідно до частини другої статті 6 цього Закону;

3) особа, яка подала запит на інформацію, не оплатила передбачені статтею 21 цього Закону фактичні витрати, пов'язані з копіюванням або друком;

4) не дотримано вимог до запиту на інформацію, передбачених частиною п'ятою статті 19 цього Закону.

 

Очевидно, мною були витримані вимоги до запиту на інформацію передбаченою частиною частиною п'ятою статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Тому я звернувся до Генеральної прокуратури з проханням розглянути скаргу на порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації» з боку Державного управління та зобов’язати Державне управління справами надати запитувану мною інформацію та притягнути до відповідальності згідно чинного законодавства України посадових осіб Державного управління справами, винних у порушенні згідно Закону України  «Про доступ до публічної інформації.

 

Згідно  Закону України  «Про доступ до публічної інформації» Розділ V,стаття 23, рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду.

 

Також, згідно Закону України  «Про доступ до публічної інформації» Розділ V,стаття 24 :

Відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у безпідставній відмові у задоволенні запиту на інформацію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]