Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.02.2021 16:14

Скільки коштує клієнтський досвід?

Підприємець, видавець

Хтось переймається якістю і сервісом, а інші готові жертвувати цим, заради зекономлених 10 грн.

Чому ми купуємо?

Тому що нам потрібний продукт? Чи нам потрібний унікальний клієнтський досвід? 

Я - спраглий шукач пригод, тому мене ваблять незнані нові почуття. Це не виключає важливості продукту. Проте сенсорика мого тіла та душі вимагає барв. 

Людський мозок влаштовано так, щоб він, як і м’язи, розвивався, тільки замість гантелей та фізичних вправ, його поживою стає новий унікальний досвід. Він дозволяє будувати нові нейронні зв’язки і формувати якісно нову людину, якою ви стаєте споживаючи нове.

Я вірю в упаковування. Хорошому продукту необхідне не менш хороше пакування, а ще більше - місце, де клієнт, споживач, покупець зустрінеться з продуктом, і простір заповнить симфонія з емоцій та почуттів під назвою унікальний клієнтський досвід.

Пізнавши його раз, ви більше ніколи не погодитесь на щось менше, ніж феєрверки в голові та метелики в животі. 

Звичка хотіти кращого сильніша за будь-яку іншу. Вона стає стилем життя. 

Відколи ви пізнали щось хороше ваш мозок та свідомість будуть прагнути кращого, і це впливатиме на всі сфери вашого життя. У вас не буде іншого шляху, як забезпечувати собі можливість переживати новий унікальний досвід знову і знову.

Наше життя - це фотоальбом з коротких спогадів, яскравих миттєвостей. Це книга, яку ми пишемо впродовж життя. Ніхто не хоче змарнувати його, перетворивши на нудну книгу із задрипаною обкладинкою, яка збиратиме пил на полиці.

Увесь цей салат з емоцій, спогадів, відчуттів відбивається на рівні розвитку культури людини та суспільства. Шлях від продукту до сервісу проходить в одній площині з культурою.

Із зародженням культурного життя зароджується культура споживання, що спричиняє якісні зміни особистості.

Відтак основна функція магазину більше не продаж товарів. Магазин пропонує сервіс із забезпечення унікального клієнтського досвіду, пов’язаного з купівлею того чи іншого продукту.

Потреби, прагнення, бажання визначають стиль життя. Коли якість та унікальність стають стилем життя, то процес трансформацій невідворотний.

У роботі з людьми ці трансформації ми споглядаємо щодня. 

На нашому шляху трапляються клієнти, для яких має значення не лише те, як стоїть на полиці книга, а і її пакування, ба навіть яким чином на крафті розміщена наліпка “Ти - Диво!”. Бо так хочеться бути тим дивом. Має значення, на диванчик якого кольору вмоститись і щоб кава була потрібної температури, тортик рівненько височів на тарілочці, а його смак хвилював серденько лише від погляду, і консультант міг потішити мінілекцією про книги. Скільки ж тоді коштує такий досвід та чи готова людина за нього платити? Так готова, бо це той досвід, який зробив прожитий день кращим.

Трапляються й гості, які не помічають ані переливів світла у блакитних вікнах, ані запахів свіжоспечених круасанів. Для них не має значення нічого, окрім продукту. Споживання зводиться до автоматизму, і його цінність дорівнює ранковому чищенню зубів.

Обидва варіанти клієнтської поведінки мають право на життя, проте кожен бізнес, сервіс чи продукт хоче знайти саме свого клієнта, гостя, покупця, який погодиться заплати на 10 гривень більше за унікальний досвід або відмовиться навідріз.

Усе зводиться до пошуку балансу між ціною та цінністю. Для когось різниця в ціні продукту в 10 гривень вартує вкладених мільйонів, аби лише заплативши трішечки вищу ціну, клієнти пізнали новий сенс.

У розвинених країнах суспільство готове ідентифікувати цінність, обумовлену ціною, здатне розкласти формулу ціни на цінності, які пропонуються споживачеві як цілісний продукт. Сервіс стає важливою, неодмінною опцією під час споживання.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]