Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.10.2022 16:36

Чи потрібно платити кредит під час війни

Практикуючий юрист

Під час війни багато українців залишились без роботи. У зв’язку з втратою доходів, питання про оплату кредиту стає все більш актуальним.

Плата за кредит складається з оплати тіла кредиту та процентів. За несвоєчасну оплату кредиту договором передбачається відповідальність у вигляді пені та штрафів.

Сьогодні, протягом воєнного стану та тридцяти днів з дня його припинення, споживачі кредиту автоматично звільняються від відповідальності за прострочення оплати, а кредиторам заборонено змінювати проценту ставку. Ці зміни були внесені Законом до Цивільного кодексу України та Закону України «Про споживче кредитування».

Проте, жодних мораторіїв на сплату самого кредиту, державою не встановлено (окрім іпотеки). Обов’язок з оплати тіла кредиту та процентів у строк передбачений договором, все ж таки залишається.

Національний банк України рекомендує кредиторам пропонувати своїм клієнтам реструктуризацію заборгованості або кредитні канікули.
Таким чином платити кредит під час війни треба. Якщо є можливість, то варто домовитись з кредитором про реструктуризацію заборгованості або кредитні канікули. Тоді сплачувати кредит буде легше.

Якщо немає можливості платити кредит, то ви не будете нести жодної відповідальності.

У будь-якому разі кожна ситуація є індивідуальною. Якщо вам потрібна допомога або ви зазнаєте тиску з боку кредиторів, звертайтесь у приватні повідомлення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]