Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2020 15:13

Виклики 2021 року для залізничної медицини

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

В 2020 році у Філії «Центр охорони здоров‘я» АТ «Укрзалізниця» відбулися зміни, які були невідворотніми. Що чекає залізничну медицину в 2021 році.

Цей рік, якби там не було, відрізнявся від попередніх. Особливістю року беззаперечно став COVID-19, який змінив наше життя, вивів із зони комфорту. Попри всі труднощі ми багато зробили та ще багато чого нас чекає в наступному році.

У Філії «Центр охорони здоров‘я» АТ «Укрзалізниця» відбулися певні зміни, які були невідворотніми. Модель розвитку залізничних лікарень, яку було запропоновано раніше, нарешті прийняли ті хто був основним критиком цього. Первинний етап до змін пройдено, попереду багато чого нового та цікавого.

Посада головного лікаря відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31.10.2018 № 1977 «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників» було розділено на дві посади: генерального директора та медичного директора. Такий розподіл сприятиме більш ефективному управлінню клініками. Адже одна людина чисто фізично не може займатися фінансово-господарським життям клініки та вести медичну практику. Попри скепсис багатьох у цьому питанні ми все таки це зробили. Всі 8 лікарень отримали генеральних та медичних директорів. Як показав час, катастрофи не сталося і всі лікарні працюють в штатному режимі.

Ще в кінці жовтня профільний Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування  Верховної Ради рекомендував залучити галузеві клініки до лікування хворих ковідом. В кінці року всі 8 залізничних клінік підписали договір з НСЗУ про обслуговування всіх верств населення. Тому залізничні лікарні готуються, а деякі вже приймають ковідних хворих. В час коли основним викликом 2020 року стала пандемія COVID, всі повинні докласти максимум зусиль, щоб подолати цю проблему та швидше повернутися до звичного ритму життя, за яким ми всі скучили.

Разом з цим можна констатувати факт, що фінансування галузевої медицини зі сторони АТ Укрзалізниця на 2021 році зменшено. На це є і об’єктивні причини. Зокрема економічна криза, яка торкнулася всіх галузей економіки. В 2020 році на забезпечення всіх 8-ми лікарень було виділено близько 106 мільйонів гривень. Це 50% від потреби. На 2021 рік попередньо виділено на забезпечення лікарень (закупівля товарів та послуг), крім фонду оплати праці, ремонту та капітальних інвестицій, - 65 мільйонів гривень. Цього катастрофічно не вистачає на потреби лікарень. Якщо розподілити на всі клініки, це близько 8-ми мільйонів гривень на одну клініку. Відповідно, в місяць близько 670 тисяч гривень. Для розуміння наведу приклад, що ремонт автоклавів (стерилізаторів) коштує 160 тисяч гривень. В наступному році залізничні лікарні будуть потребувати додаткового фінансування.

Робота в залізничних лікарнях завжди вважалася престижною. Проте, коли ми не дофінансовуємо рік за роком цей напрямок, ми стикнемося з проблемою відтоку кадрів. Не можна в жодному разі цього допустити. Наші працівники професіонали своєї справи, на яких тримається вся система.

Хочеться висловити подяку нашим медичним працівникам, які попри всі труднощі залишаються професіоналами своєї справи. Ви люди з Великої букви. Я рада бути частиною цієї чудової команди.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]