Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2020 14:49

Чому лікарні УЗ потребують змін?

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

Укрзалізниця розпочала реформу закладів охорони здоров’я. Національний перевізник має зосередитися в першу чергу на перевезенні пасажирів і вантажів, а непрофільні активи — віддати у професійні руки.

З моменту оголошення щодо планів УЗ,  мені часто ставлять різні питання, зокрема: «Чому потрібна реформа»? «З якими проблемами живуть медики залізничних лікарень»? «І що далі»?

Я впевнена, що прозорість і відкритість – то потужна й сучасна річ. Тому,  в черговий раз готова говорити про перебіг подій в залізничних лікарнях. Я зібрала найактуальніші запитання і оформила їх у форматі інформаційного дайджесту.

Ітак…

Основні проблеми в лікарнях «Укрзалізниці»?

Відомчі лікувальні заклади протягом п’яти років забезпечуються не більше ніж на 63% від реальної потреби.  Це податки, зокрема на землю, незначні ремонти і часткове забезпечення найнеобхіднішими медикаментами для проведення операцій. Левова частка - це витрати виключно на заробітну плату персоналу з відрахуваннями.

В лікарнях неефективно розподілені штатні одиниці — велика кількість людей працює на 0,25 і 0,5 ставки. Орієнтовно - це  18,5% персоналу. Це нонсенс, коли на 5 ставок працює 12 лікарів. Потрібно дати можливість штатним працівникам не лише консультувати на 0,25 ставки, а повноцінно та ефективно працювати  на ставку-півтори.

У 2018—2019 роках було проведено внутрішній аналіз наповненості ліжко-місця в стаціонарі. Наприклад, у Київських лікарнях ліжко працює понад 230 днів на рік, а в Одеській всього 165 днів. У відділені отоларингології, загальної хірургії, гінекології Одеси ліжко було зайнято менше 90 днів. А у відділені офтальмології взагалі 9 днів. Це свідчить про нераціональне використання ліжкового фонду та про необхідність перепрофілювання в бік більш затребуваних медичних послуг.

Хто  користується медичними послугами відомчої медицини?

Вісім відомчих лікарень «УЗ»  розташовані в п’яти великих містах (Київ, Львів, Дніпро, Одеса, Харків). Аналіз показав, що із 253 тис співробітників УЗ, тільки 26.6% з них відкрили лікарняні листи в залізничних медичних закладах, решта ж за місцем проживання (у звичайних лікарнях).

Після аналізу, кого лікують залізничні лікарні, ми з’ясували, що лише 38% це залізничники, всі інші — це люди зі сторони.  

Послуги в залізничних лікарнях не з дешевих. Чи мають лікарні право надавати платні послуги?

Так, мають і вони надаються. Страхові компанії залучають клієнтів, але цих коштів катастрофічно не вистачає, бо не всі страхові компанії переуклали договори з медичними закладами і працюють за старими тарифами, яким вже 4 роки. Проблема залучення пацієнтів не залізничників також викликана ще відсутністю сучасного медобладнання. Впродовж 5-ти років жодного серйозного апарату не було закуплено. 

В Україні 250 тис. залізничників, а лікарень 8 у 5 містах. Як лікуються залізничники?

Розташування лікарень у великих містах не дає можливості залізничникам доїхати туди. Це затратно, адже доводиться платити не лише за дорогу, а й за ліки, яких бракує, та й харчування теж не на достойному рівні. Виходить, що залізничнику комфортніше лікуватися за місцем проживання. Як наслідок, наші відділення не заповнені. Наприклад, в педіатричному відділенні Київської клінічної лікарні на залізничному транспорті №1  15 осіб штату за місяць приймають лише 30 маленьких пацієнтів.

Який механізм реформи — це передача в концесію чи продаж лікарні?

Механізм вивчається. В будь-якому разі на відкритих майданчиках з залученням преси відбудуться перемовини з потенційними інвесторами. Ми заслухаємо їхні побажання. Чи то концесія, чи залучення інвестора через продаж будуть здійснюватися виключно через Prozorro. Укрзалізниця передасть медичні заклади виключно в надійні руки. Обов’язкова умова при передачі — це укладення інвестиційного договору, який забороняє скорочення медичного персоналу, забезпечує підвищення заробітної плати  навіть на стартовому етапі. Зараз зарплатня, наприклад, санітарки складає 2800 грн, а буде щонайменше 8-10 тис грн. 

Страховка в УЗ «До» і «Після»

Страховка в УЗ закуплена ще в 2015 році і просто не відображає реальних цін. Наприклад, пенсіонери застраховані лише на 50 грн на місяць. Ці кошти за них сплачує роботодавець. При цьому страхова виплата складає орієнтовно 300 грн. Середня виплата на рік разом з роботою складає 2 тис грн. Цих коштів не вистачає. Тому наразі розробляється нова програма страхування, яка передбачає  покриття до 150 тис грн.

Яка доля передрейсових і профілактичних медичних оглядів?

Всі пункти, де здійснюються передрейсові і післярейсові огляди будуть збережені. Все це передбачено в договорі страхування. Якщо ж якісь види оглядів не будуть включені до договору, то це буде винесено на аутсорсинг. На сьогодні низка регіональних філій уже закуповують ці послуги, які вже зараз дешевші, ніж у наших лікарнях. 

Замість епілогу…

Наразі українські лікарі, зокрема залізничних лікарень,  всупереч усім обставинам, і економічним кризам, корупційним схемам не рідко адміністрації цих же лікарень, тримають нашу медицину на належному кваліфікаційному рівні. Але умови, як для лікарів, так і для громадян (окрім залізничників і їх родин, в медзакладах УЗ обслуговуються й інші громадяни України), геть жахливі.

Важливо розуміти  суть запропонованих Укрзалізницею кроків із реорганізації клінічних лікарень товариства. Ця реформа дозволить зберегти високопрофесійний колектив медиків, суттєво збільшити їм заробітні плати, а також підвищити якість медичних послуг для залізничників. 

Довідково: Реалізація програми зі страхування, а також в цілому реформування відомчих лікарень є частиною концепції відповідно до Плану впровадження Стратегії АТ «Укрзалізниця» на 2019-2023 рр.

Документ визначає стратегічні напрями, альтернативи та пріоритети акціонерного товариства «Українська залізниця» й бачення процесу їх реалізації на п’ятирічний період. Стратегію затвердив її акціонер – Кабінет Міністрів України.

Наголошуємо, що філія «Центр охорони здоров’я» АТ «Укрзалізниця» є структурним підрозділом акціонерного товариства АТ «Укрзалізниця», а тому діє відповідно до Положення про Філію, затвердженого рішенням правління Укрзалізниці від 03.04.2020, а також на  підставі розпорядчих документів (накази) та інших локальних нормативно-правових документів АТ «УЗ». Це означає, що ЦОЗ, який не є юридичною особою, може діяти лише в межах наданих повноважень АТ «УЗ».

Зауважимо, що всі  дії, що пов’язані з діяльністю ЦОЗу та її виробничих підрозділів, здійснюються виключно за координацією АТ «Укрзалізниця» (на підставі виданої довіреності, надає певні повноваження уповноваженим особам філії ЦОЗ).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]