Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2020 11:17

Як протистояти коронавірусу в багатоквартирному будинку

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

Пандемія коронавірусу стрімко шириться в усьому світі. За цих умов критично важливо дотримуватися офіційних рекомендацій. Особливо у багатоквартирних будинках.

Пандемія коронавірусу стрімко шириться в усьому світі. Україна, на жаль, не виняток, хоча темпи поширення в нашій країні ще не є катастрофічними. Аби запобігти справжній кризі, варто максимально убезпечити себе та своїх сусідів від захворювання там, де ми мусимо перебувати під час карантину - в нашому будинку. Особливо це стосується мешканців багатоквартирних будинків, адже вони значно тісніше контактують із сусідами.

Що відбувається після того, як медики виявляють пацієнта, ураженого COVID-19? Поміж інших дій, передбачених медичними протоколами, вони повідомляють місцеві адміністрації. Ті, в свою чергу, повідомляють управляючі компанії або ОСББ, що у їхньому будинку проживає особа із зареєстрованим випадком COVID-19. 

Доволі часто разом з повідомленням про випадок COVID-19 в їхньому будинку, правління ОСББ або управителя зобов’язують контролювати, наскільки дотримується у будинку режим карантину. Законодавчо такий обов’язок не закріплено ані для ОСББ, ані для управителя. Але діяти - необхідно. При чому - на випередження, з метою профілактики, навіть іще до того, як вам можуть повідомити сумну новину. Я зібрала низку важливих порад, які можуть зберегти життя мешканцям вашого будинку. 

Проаналізувавши офіційні рекомендації МОЗ, “Стандарт медичної допомоги при коронавірусній хворобі 2019 (COVID-19)”, затверджений Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.02.2020 № 552 та офіційні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, я відібрала основні рекомендації, яких варто дотримуватися у багатоквартирних будинках. Деякі з них можуть реалізувати самі мешканці будинку, не чекаючи, доки за це візьметься правління ОСББ або управитель.  

Прибирайте в під’їзді, але дезінфікуйте саме контактні поверхні

Ми неодноразово бачили, що комунальні підприємства дезінфікують під’їзди за допомогою хімічних засобів. Однак мені не вдалося знайти жодних офіційних рекомендацій щодо необхідності хімічної дезінфекції під’їздів. Натомість, найкраща рекомендація щодня робити ретельне вологе прибирання під’їзду. Для цього не варто використовувати хлоровмісні засоби, оскільки вони можуть становити небезпеку для здоров’я.

Утім, дезінфекція також потрібна. Але її варто проводити з розумом, ретельно дезінфікуючи поверхні, до яких частіше за все торкаються люди. Це ручки дверей, двері під’їзду, кнопки виклику ліфту та кнопки у ліфті. Більше про рекомендації щодо прибирання під’їзду та дезінфекції дивіться у випуску програми “Твій Дім”: https://cutt.ly/DtYbDKt

Подбайте про захист працівників у будинку вже зараз

Навіть якщо у вашому будинку ще не зафіксовано випадків COVID-19, вже зараз варто подбати про захист працівників, які обслуговують будинок та більше від мешканців бувають в місцях загального користування. 

Відповідно до офіційних рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, захисні маски необхідно використовувати лише тим, хто має ознаки респіраторної хвороби або піклується про особу з такими ознаками. Однак респіратори не завадять персоналу, який опікується будинком, оскільки ці люди часто забезпечують дезінфекцію під’їздів та контактують із дезінфікуючими засобами. Тож в будь-який період, при використанні хімічних засобів, варто працювати у респіраторі, який зможе захистити дихальні шляхи від хімічних сполук. 

Крім того, працівник обов’язково має використовувати захисні рукавички та за жодних умов не торкатися свого обличчя. Крім того, управляюча компанія або ОСББ може забезпечити працівників спеціальними захисними костюмами. Але якщо вони працюють у своїй звичній уніформі - цього має бути достатньо. Головне - своєчасно прати цей одяг при високій температурі або обробляти парою. 

Розмістіть у загальнодоступних місцях, на які жителі будинку звертають увагу, правила поведінки під час пандемії коронавірусу

Такі інформаційні плакати можна знайти на сайті МОЗ та завантажити за посиланням: https://cutt.ly/2tYvZ6r. Ознайомлений - значить озброєний. Спеціальних ліків від коронавірусу не існує. Тож з цим вірусом має впоратися імунітет людини. Наша задача - максимально захистити себе. А для цього необхідно дотримуватися офіційних рекомендацій та подбати про своє здоров’я та покращити спосіб життя. 

Про це варто знати всім нашим сусідам, всім мешканцям багатоквартирного будинку. Тож якщо навіть ОСББ або управитель не подбали про інформування - це можуть зробити самі мешканці, роздрукувавши на домашньому принтері та розвішавши у місцях загального доступу офіційні рекомендації МОЗ. 

Провітрюйте усі місця загального користування в будинку 

Якщо пацієнт має підтверджений випадок COVID-19 та залишається на лікуванні вдома, МОЗ в першу чергу рекомендує забезпечити постійне провітрювання приміщення, де він знаходиться. Таку саму рекомендацію варто застосувати й до  під’їздів та сходових майданчиків. Повідомте сусідів, що палити у під’їзді заборонено. І подбайте, щоб вікна у під’їзді були відчиненими якомога триваліший термін, якщо не можете залишати їх відчиненими постійно. 

Обмежте користування ліфтом. Якщо це неможливо - користуйтеся ним по одному та повідомте про це сусідів 

Коронавірус дуже швидко розповсюджується із повітрям. Тож за умови закритого простору ліфту ймовірність заразитися набагато вища. Знову ж - у ліфті є чимало контактних поверхонь, на яких може затриматися коронавірус. Тому по можливості варто або взагалі відмовитися від пересування ліфтом, або користуватися ним по одному (в крайньому разі - однією родиною). Щоб про це знали всі мешканці, варто розмістити на ліфті оголошення про те, що до нього можуть заходити не більше однієї особи або однієї родини. А перед ліфтом - наклеїти розмітку на підлозі, щоб люди тримали безпечну відстань одне від одного. Безпечна дистанція складає щонайменше три кроки або 1,5 метра. 

Обмежте безпосереднє спілкування з сусідами, комунікуйте онлайн 

Непростий карантинний час вимагає від нас дотримуватися правил, які далеко не всім до душі. Однак краще обмежити себе в оффлайн-спілкуванні зараз, щоб і надалі бути в безпеці. А для спілкування залишити онлайн-інструменти. 

Запропонуйте вашим сусідам замість небезпечних особистих контактів перейти у спілкування онлайн. Це може бути звичайний чат у Viber, група у мережі Facebook, “живі” зустрічі у програмі Zoom або Skype, які дозволяють бачити та чути всіх учасників. Варіантів онлайн-спілкування є багато, головне, щоб до цього долучилися сусіди.

За комунальні послуги також варто сплачувати онлайн. Якщо можете замовити онлайн продукти або ліки - скористайтеся такою можливістю. За будь-яких обставин краще залишатися вдома, ніж виходити на вулицю. 

Самоорганізовуйтеся та дбайте одне про одного! 

За умов карантину та небезпеки поширення коронавірусу значно зростає потреба в порозумінні між сусідами, в координації дій. Наприклад, у будинок не рекомендується пускати незнайомих людей. Тому якщо необхідно, щоб до вас завітала близька людина, яка не мешкає в будинку - варто попередити про це сусідів та консьєржів. І це можна зробити в сусідському чаті. 

Якщо в будинку досі не створено ОСББ і ви чітко розумієте, що управитель не дотримується офіційних рекомендацій - можна разом із сусідами самоорганізуватися та діяти самостійно: прибирати в під’їздах по черзі, друкувати оголошення тощо. Іще одна причина для самоорганізації - необхідність дбати про людей, які цього потребують. Наприклад, літні люди - це особлива категорія, для якої коронавірус - вкрай небезпечна хвороба. Якщо ви знаєте, що у вашому будинку проживають самотні літні люди - варто їм допомогти разом із сусідами: купити харчі або ліки та доставити до дверей, щоб вони не наражали себе на небезпеку. 

Самоорганізація дуже важлива в цей непростий час, адже так ви відчуєте силу взаємодопомоги. Якщо у вашому будинку створено ОСББ - варто знати, чим ви можете допомогти правлінню, якщо є управитель - можливо, і йому потрібна посильна допомога. А якщо співвласники вашого будинку - ваші сусіди - до цих пір не змогли самоорганізуватися - можливо, спільне протистояння загрозі коронавірусу стане тим першим кроком, який вас об’єднає. 

Пандемія коронавірусу - це велике випробування для кожного. За умов, коли кількість захворювань збільшується щодня, завданням кожного є дбайливе ставлення до власної безпеки та до безпеки оточуючих. Від нас не вимагається багато: залишатися вдома, кашляти у згин свого ліктя, уникати контактів з іншими людьми, крім тих, з ким ми проживаємо, ретельно дезінфікувати та мити руки. Від того, наскільки ми дотримуватимемося цих рекомендацій, залежить не тільки наше життя, але й життя оточуючих. Тож давайте спробуємо відчути себе супергероями та за допомогою цих простих правил рятувати життя. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]