Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2019 16:02

Звітування управителя перед співвласниками: правила надання інформації

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

Управителям варто вже на старті діяльності розуміти - яку саме інформацію та в якому порядку потрібно надавати співвласникам багатоквартирного будинку

Метою реформи управління житлом в Україні була докорінна зміна принципу взаємовідносин між управляючою компанією та співвласниками багатоквартирного будинку. Сьогодні співвласники є замовниками, а управитель - виконавцем, який має бути повністю підзвітний та відповідальний перед замовниками. 

Відповідно до чинного законодавства, у співвласників є низка прав щодо контролю діяльності управителя. Водночас, обов'язок управителя - своєчасно надавати співвласникам необхідну інформацію. 

Якщо ви управитель і тільки збираєтеся, або вже взяли будинок в управління, варто на старті розуміти - яку саме інформацію та в якому порядку ви маєте надавати співвласникам багатоквартирного будинку. 

В першу чергу, хочу підкреслити, що порядок надання та запитування інформації щодо управління багатоквартирним будинком має бути визначений у договорі між управителем та співвласниками. Чинне законодавство встановлює тільки декілька вимог до управителя стосовно ведення побудинкового обліку доходів та витрат по кожному будинку, щоб співвласники чітко знали куди і як використовуються їх кошти, а також вимогу щодо звітування управителя перед співвласниками щонайменше за 2 місяці до кінця строку дії договору, але у порядку визначеному договором. Тобто закон хоч і встановлює певні вимоги, але дає співвласникам та управителю абсолютну свободу в тому, щоб погодити між собою порядок надання та запитування інформації щодо виконання договору. 

Якщо, укладаючи договір, ви все детально узгодили зі співвласниками та зафіксували в договорі, то у випадку необхідності надати співвласникам певну інформацію, ви маєте діяти згідно того порядку, який передбачений у договорі. Якщо ж за якихось обставин такі положення у договорі не були зафіксовані, давайте розберемося - які основні законодавчі вимоги встановлені щодо надання інформації у разі звернення громадян. 

Основні питання надання та отримання інформації регулюються двома законами - Законом України “Про доступ до публічної інформації” та Законом України “Про звернення громадян”. Положення Закону “Про доступ до публічної інформації” застосовуються у разі, якщо запитувана інформація є публічною, тобто тією, що виникає у результаті діяльності суб'єктів владних повноважень (органів влади або місцевого самоврядування). Якщо говорити про відносини між управителем та співвласниками, то порядок надання та отримання інформації між ними буде регулюватися Законом України “Про звернення громадян”. 

Відповідно до цього Закону, якщо громадянин, в нашому випадку співвласник багатоквартирного будинку, захоче отримати інформацію, він має звернутися до відповідного розпорядника цієї інформації, тобто управителя, із зверненням. Таке звернення має бути розглянуто управителем, який має надати співвласнику відповідь протягом 30 календарних днів з моменту отримання звернення. 

Звернення співвласника може стосуватися будь-якої інформації, яка не є конфіденційною та не віднесена до комерційної таємниці за рішенням юридичної особи. 

Крім того, існує особливий вид звернень, які може отримати управитель, наприклад адвокатський запит. 

Адвокатський запит є особливим, оскільки чинним законодавством встановлені особливі гарантії, якими забезпечується адвокатська діяльність, зокрема, можливість подавати запити та отримувати на них відповіді. 

Направляючи адвокатський запит, адвокат має додати до нього посвідчені копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.  

Строк надання відповіді на адвокатський запит складає 5 робочих днів з моменту його отримання. 

Окрім того, при наданні інформації варто враховувати наступні моменти:

1. Інформація з обмеженим доступом або копії документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом, не надаються на запити та звернення.

2. Якщо запит (інформаційний/адвокатський) стосується надання значного обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду такого запиту може бути продовжено до 20 робочих днів з обґрунтуванням причин такого продовження, про що запитувач письмово повідомляється не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

3. Якщо необхідно виготовити копії документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач інформації зобов’язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк.

Тож порядок надання та отримання інформації чітко регламентується законодавством. В той же час, враховуючи особливість відносин між управителем та співвласниками, порядок надання інформації щодо виконання договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком та звітування про використання коштів співвласників має бути передбачено у договорі. Законодавство встановлює тільки загальні вимоги до відносин між управителем та співвласниками, а всі детальніші умови сторони мають погоджувати між собою. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]