Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2021 15:47

Карткові парканчики для олігархів

Адвокат, к.ю.н., засновник і юридичний радник юридичної компанії "Катеринчук, Моор і партнери"

Політична воля Президента провести деолігархізацію - цілком правильна. От лише реалізація шкутильгає.

Побудувати справедливу державу для усіх неможливо в умовах, коли олігархат зрісся з економічною і політичною системами держави. Президент вже мав купу приводів переконатися, що Україна знаходиться в руках олігархів. Наприклад, на кейсі зниження комунальних тарифів Зеленський чітко зрозумів, що природні монополії - непідконтрольні уряду й державі. Вони працюють виключно на олігархів. Тому встановити прозорі та справедливі тарифи на ЖКГ для населення - не така то й проста справа виявилась.

Політична воля Президента провести деолігархізацію - цілком правильна. От лише реалізація шкутильгає. Презентуючи законопроект по боротьбі з олігархами, Президент, звісно, керувався благородною метою. Але руйнувати олігархічну систему, яка безперечно є великим злом, неконституційними законами не можна. А пропонований Президентом законопроект є неконституційним! 

Прибрати вплив олігархів на державу можна цілком конституційними способами: удосконалити антимонопольне законодавство і внести зміни до Кримінального кодексу України. Крапка!

Поняття «олігарх» - політологічне. Юридична класифікація таких осіб має знайти відображення у Кримінальному кодексі України. У ККУ є чудове визначення «організатор/керівник злочинної організації». Додайте туди ще «організатор/керівник злочинної організації, створеної з метою використання державних ресурсів для власного збагачення». І цього буде достатньо. І ще було б добре відкрити Конституцію України для імплементації Лісабонського договору (Конституції ЄС).

Підсумовуючи: якщо ті, хто обслуговують політичну волю гаранта Конституції у боротьбі з олігархами, зрозуміють ці фундаментальні речі, тоді держава Україна проведе успішну деолігархізацію. А Президент увійде в історію. А приймати антиконституційні закони, відповідно до яких будуть прийняті рішення у судах України, які потім будуть оскаржені в Європейському суді з прав людини, це шлях в нікуди! Це - окозамилювання!

Я проти дій, які можуть нашкодити державі, я проти імітації. Я за те, щоб ініціатива Президента була реалізована у правовому полі. Нам не потрібні карткові парканчики навколо олігархів - нам потрібна дієва система, яка дійсно позбавить від впливу олігархів цілі сектори економіки країни. 

Щоб «захистити» свій непрофесіоналізм, оточення Президента затято захищає поданий законопроект. А усіх, хто його критикує, без суду і слідства звинувачують у підіграванні олігархам. Не туди свої зусилля спрямовуєте! Прислухайтесь і професійно допоможіть Президенту провести надважливу для країни реформу деолігархізації у правовому полі відповідно до Конституції України. І про судову реформу не забудьте! Без неї нічого не запрацює.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи