Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.08.2020 13:24

Ринок заміської житлової нерухомості — стан, прогнози, тенденції

Керівник відділу консалтингу NAI Ukraine/Urban Experts

Ринок поступово відновлюється, хоч ми й бачимо продовження термінів здачі проєктів».

«Забудовники оцінили, що  майже 50 ЖК у Києві й області призупиняли роботи на період карантину. Але вже в травні забудовники здебільшого  почали відновлювати свою роботу. Ринок поступово відновлюється, хоч ми й бачимо продовження термінів здачі проєктів». 

З 2017 року динаміка заміського житла тільки зростає, а кількість введених квартир у Київській області в 1-му півріччі 2020 була порівняння з цифрою торік. Поступово, обсяг пропонування в передмісті Києва бере верх над показниками столиці

Забудовники оцінили,що  майже 50 ЖК у Києві й області призупиняли роботи на період карантину. Але вже в травні, робота була відновлена, ринок поступово відновлюється. 

«Прогноз на 2020 рік — збереження темпів попереднього року — до + 15% зростання» 

Тенденція до зростання попиту на заміське житло загалом, переважно завдяки новим категоріям покупців у кожному сегменті: 

• У сегменті квартир — покупці з невеликими бюджетами, у пошуках альтернатив покупки квартири в столиці

• У сегменті котеджів — бізнес-аудиторія, що змінює столицю на комфорт заміського життя. 

Відзначається відновлення продажів квартир після карантину на торішньому рівні. Забудовники, що працюють у сегменті котеджів, таунхаусів, дуплексів, помічають підвищений попит на об’єкти, у порівнянні з минулим роком. 

Зважаючи на  період локдауна, очікується, що сумарно, за 2020 рік, темп продажів збережеться на рівні 95% від 2019 року, з подальшим відновленням зростання. 

Особливості попиту на багатоквартирне приміське житло: 

• Квартири з терасами, з двориками 

• Комфортні і продумані планування

• Максимум інфраструктури всередині комплексу, зачинена територія — зразок «європейського» передмістя 

Особливості попиту на малоповерхове заміське житло: 

• Підвищені вимоги до якості

• Оптимізація площ і ділянок до 120–170 м.кв. і 8–10 соток відповідно

• Сучасна і приваблива архітектура

• Максимум інфраструктури всередині комплексу, зачинена територія

• Максимізація прибудинкової території

• Зростання кількості й масштабу проєктів

Основні тренди на ринку заміської нерухомості: 

Багатоквартирна забудова: глобально тренди ринку не змінилися, споживач не змінює бажану кімнатність, і не готовий істотно йти на поступки в питаннях комфорту, якості проєкту та інфраструктури для скорочення бюджету. Однак, став більш прискіпливим, і готовий витратити більше часу для пошуку найкращого варіанту, що задовольнить усі його критерії. Додаткові опції: максимальна інфраструктура, тераси, квартири з ділянкою, більш адаптовані планувальні рішення. Топтренди: забудова «місто в місті»; квартири з підвищеним комфортом. 

Котеджна забудова: попит формує нова категорія бізнес-аудиторії, добре розбирається в трендах архітектури й будівництва, що ставить високі вимоги до зручності розташування, оточення й інфраструктури, якості і зручності планувань. Топтренди: проєкти з продуманим генпланом; оптимізація форматів. 

Таунхауси: усі забудовники описують сегмент, як дуже перспективний, адже це майже свій будинок за ціною квартири. Для успіху формату, має бути компроміс між зазначеними видами житла в питанні архітектури та якісним розташуванням: зручна дорога, добре розвинена інфраструктура, зручне планування у 2 або 3 рівнях від 90 до 135 м.кв., і своя ділянка -  майже дві сотки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]