Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2021 10:31

Чому малий бізнес не веде фінансову звітність?

Практикуючий фінансовий директор мережі стоматологічних клінік

Велика кількість власників малого й середнього бізнесу навіть ніколи не чули про Cashflow (звіт про рух грошей), P&L (звіт про прибутки та збитки) та Balance sheet (баланс).

А це основна базова звітність фінансового менеджера. Завдяки цим інструментам спеціаліст розуміє, що відбувається з компанією та має можливість будувати плани та прогнози на майбутнє.

Ще важливий факт, власники такого рівня не розділяють власні кошти та кошти бізнесу, що робить неможливим ведення фінансової звітності.

Ми ж, спеціалісти, повинні вести звіт про рух грошей і контролювати залишки коштів в компанії, адже коли власник використовує кошти на свій розсуд, він грабує ресурс своєї компанії й в фінансиста виникають неточності.

Слід запам’ятати золоту фразу “кошти бізнесу не належать власнику, вони належать бізнесу”, бо ж з такою установкою усе змінюється. Зміни відбуваються в тому, що у компанії з’являється власний ресурс на розвиток та існування.

Далі присутня ілюзія, що це дорого. Може бути й так, все залежить якого ви спеціаліста знайдете. Приміром, робити звітності можна і в Google Sheets, і за їх результатами розвивати статистику за рівнем росту компанії.

Необов’язково вкладати неіснуючий грошовий ресурс в розвиток звітності, якщо зараз є такий бюджет. Тоді ми використовуємо його, але щоб розуміти можливості свого бізнесу потрібно мати вже, як мінімум, звіт про рух грошей.

Немає знань - немає дій

Звісно, ніхто нас не навчав заповняти звіти й знаходити прогалини в роботі. Та й взагалі, багато чого ми робимо інтуїтивно, тому й результати нам не завжди подобаються.

Ми можемо працювати з таблицями, але не розуміти, що відбувається з нашою компанією. Доволі стандартна ситуація.

Кількість роботи менш важлива за її якість, а її якість залежить від мотивації

Маючи лише три звіти, ви витрачаєте менше часу та отримуєте якісний результат в розумінні того, що відбувається з компанією. І я у жодному разі не кажу, що ви, як власник, повинні ще тут “заритись”. Однозначно ні, це спеціаліст. Він може бути як в середині компанії, так і зовні.

До прикладу, в моїй практиці фінансиста для малого та середнього бізнесу, є цілком нормальним “вести” компанії віддалено та консультувати.

Щось нове завжди туманно і не зовсім зрозуміло, наші думки - ворог для нашого розвитку.

Фінансист vs бухгалтер

Ходить такий міф, що ці посади однакові й ці люди займаються одним і тим же.

Так вони працюють з цифрами, але компетенції різні й відповідальність також.

Бухгалтер - людина, яка відповідає за вчасно сплачені податки та здані звіти в податкову інспекцію. Ми завжди кажемо що це ваш PR-менеджер перед ДПСУ. Це потрібна та незамінна посада у будь-якій з компаній.

Фінансист же аналізує звітність, прогнозує дії на ріст компанії, шукає канали інвестування коштів всередині та зовні. Цим не може займатись одна людина, це бажано розділяти, бо ж від цього залежить якість аналізу та планів і відносин з навколишнім світом.

Ось чому ваш бухгалтер не може вам відповісти на ваше запитання: “Скільки в нас грошей?”

Пам’ятайте, що неможливо у ваших думках, те і неможливо в вашій реальності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]