Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.10.2020 16:17

"Зелені" амбіції ЄС загрожують торгівлі з Україною

Аналітик з європейських питань у Consumer Choice Center

Цього тижня відбувся 22-й саміт Україна-ЄС, на якому обговорювались стан відносин між Україною та ЄС, реформи, а також вплив пандемії COVID-19 і підтримка України з боку ЄС.

Підсумовуючи напрацювання саміту, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашка наголосив, що не зважаючи на світову пандемію COVID-19, Україна залишається надійним торговельним партнером для держав-членів ЄС та готова й надалі підтверджувати статус надійного гравця на міжнародних продовольчих ринках.

У світлі наполеонівських амбіцій ЄС стати більш “зеленим”, або кліматично-нейтральним, такий оптимізм є доволі крихким і викликає сумніви. Зокрема, це стосується стратегії “Від ферми до виделки”, однією з головних цілей якої є зменшення використання пестицидів та інших агрохімікатів в сільському господарстві з метою переорієнтації сільського господарства Союзу на виробництво органічної продукції. Вважається, що це дозволить ЄС стати більш climate-friendly. Але для України, на жаль, це може стати перешкодою для торгівлі з ЄС.

Під час свого виступу на POLITICO саміті, Тарас Качка, заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства, застережив, що зниження рівня пестицидів може бути складним завданням для України, оскільки рівень його використання тут в цілому нижчий, ніж у ЄС.

Бажання ЄС зменшити кількість пестицидів не робить таку політику правильною

Стратегією “Від ферми до виделки”, ЄС хоче максимізувати органічне сільське господарство, і такий крок — який власне несе загрозу торговим відносинам між Україною та ЄС — є науково необґрунтованим і зробить більше біди ніж принесе користі.

Органічне сільське господарство приваблює тим, що воно є "природнім", а отже, пов’язується із вищою безпекою харчових продуктів, але воно може бути дуже нищівним, якщо слідувати ньому як релігії. У 2017 році дослідники з Науково-дослідного інституту органічного сільського господарства у Швейцарії підрахували, що якщо світ вирішить повністю перейти на органічне сільське господарство, нам буде потрібно від 16 до 81% більше землі для харчування планети. 

Чому використання пестицидів важливе не тільки для України, ЄС, а й для всього світу?

Завдяки пестицидам сучасна наука дала фермерам інструменти захисту від чуми, голоду та різних інших непередбачуваних явищ на полях. Колись у таких ситуаціях наші предки втрачали частину врожаю, але тепер дякуючи пестицидам наша продовольча безпека зросла так само як ефективність господарств по всьому світу. У наш час пестициди вважаються небажаними, хоча відмова від них несе дуже багато ризиків як для споживачів, так і для виробників.

За підрахунками ООН, до 2050 року на Землі буде жити 9,7 мільярда людей приблизно на 30% більше людей, ніж у 2017 році. Майже весь цей приріст населення відбуватиметься в країнах, що розвиваються.

У країнах, що розвиваються, 80% необхідного збільшення виробництва продовольства йде в ногу зі зростанням населення, прогнозується за рахунок збільшення врожайності та кількості разів на рік урожаїв вирощувати на одній землі. Очікується, що лише 20% виробництва нових продуктів харчування відбуватиметься через розширення сільськогосподарських земель.

Природні ресурси вичерпні і надмірне використання їх якраз і веде до проблем з навколишнім середовищем, а саме тому треба максимально утилізувати те, що є, з використанням новітніх технологій. Заклики повернутись до органічного сільського господарства є нераціональними.

Пестициди можуть запобігти великим втратам врожаю, а отже їх використання є життєво необхідним, щоб прогодувати нашу планету. Принципово важливо, що пестициди вимагають професійного та точного використання, і, звичайно, не всі фермери мають необхідні знання та навички. Тим не менш, загальна демонізація усього використання пестицидів не означає розумної або навіть доброї екологічної політики.

З 1960:

(таблицю створено на аналізі даних зі Сполучених Штатів Америки)

Що далі?

Як зазначив Качка під час згаданого саміту, не все втрачено і ми можемо посприяти ЄС досягнути зелені цілі через як регіональний постачальник продуктів харчування та постачальник органічних продуктів харчування.

Торгівля з ЄС є принципово важливою для України, але так само для нас важливі наші фермери і наші споживачі. Потенційна відмова від пестицидів і перехід на органічне сільське господарство обійдеться нам дуже дорогою ціною, не тільки в фінансовому плані переорієнтації, а також в кількості врожаю та рівню продовольчої безпеки. Незважаючи на те, що ми хочемо бути як ЄС, не завжди те, що робить ЄС є правильно. У плані пестицидів так точно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]