Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2023 03:38

Як зламати програму формування образ

Директор Фонду Інновацій та Розвитку-Україна, публіцист, професійний коуч з особистісного розвитку

Чому ми частіше за все ображаємося на рідних і близьких

Хочете розповім, як працює механізм формування образи? А як зламати цю програму, хочете знати?

Якщо наші плани чи очікування не реалізуються, тоді народжується образа. Це суто внутрішній захисний механізм у відповідь на те, що нас зачепило.

При цьому ніхто ж не винний в тому, що ваші очікування не справдились? Правда ж? Але наше его найчастіше шукає або призначає винного у тому, що не здійснилося. І образа – це саме призначення винного.

Чому ми найчастіше ображаємось на рідних і близьких? Та тому що ми з ними найбільше контактуємо і саме від них у нас найбільше очікувань.

При цьому сама по собі образа - це непродуктивна, недієва, не ефективна позиція. Це взагалі не позиція. Це дуже прикре відчуття. Найдеструктивніша емоція.

Як зламати програму?

По-перше, усвідомити, що ваші очікування - це лише ваші особисті очікування. А інша людина може бути навіть не в курсі. Тому перш ніж забивати голову образою, просто подивіться на ситуацію з точки зору людини, яку ви хочете призначити винною і з усієї сили на неї образитися.

По-друге, усвідомити, що частіше за все людина так зробила не тому, що вона хотіла зробити вам зле. А тому що вона хотіла зробити собі добре. Кожному своя рубашка ближча до тіла. Це не погано і не добре. Це просто так є.

Пам’ятайте, що образа – це завжди незавершена комунікація. Якщо у вас є можливість її завершити, зробіть це. Якщо про це не говорити, відносини можуть серйозно зіпсуватись. І в результаті навіть невинний жарт може стати причиною негативних емоцій: ображені цінності, здобутки, почуття. Особливо потрібно обговорювати з близькими людьми, причому тільки у стадії примирення. Спокійно, не ображаючи у відповідь.

Якщо є люди, на яких ви образились, але ви не можете з ними поговорити, візьміть на олівець цю просту коучингову техніку. Отже, опрацьовувати образи, які засіли в душі допомагає фрірайтинг (англ. free writing): треба записувати протягом 10-15 хвилин свої відчуття на папері. Без правопису та стилю, можливо плачучи та обурюючись, і так до повного полегшення. Потім папірець потрібно знищити. І в жодному разі не перечитувати та не зберігати.

Але все ж найкраще виробити усвідомлену позицію і припинити ображатись.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]