Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.07.2021 19:48

Додаткові витрати на дитину: відмінність від аліментів і до чого готуватися в суді

Адвокат, кандидат юридичних наук, доцент

Зачасту, окрім основних базових потреб дитини, виникають і інші необхідності, задоволення яких є важливим для її належного та гармонійного розвитку.

Законодавство України, а саме стаття 185 Сімейного кодексу України, покладає на батьків обов'язок сплачувати кошти на покриття додаткових витрат на дитину.

Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого така вимога не подавалась, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

Обов'язок батьків нести за певних умов додаткові витрати на дитину цілком відповідає й  Конвенції про права дитини, де чітко зазначено, що батьки несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини, а найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Якщо Ваші діти мають певні здібності й таланти (у спорті, танцях, музиці чи схильні до вивчення іноземних мов тощо), і це можна підтвердити (наприклад, відповідними нагородами, які одержували діти або характеристиками), до того ж у Вас наявні квитанції по оплаті цих витрат – у вас є реальна можливість в судовому порядку вимагати від батька/матері, який не брав/ла участь в цих витратах компенсувати Вам 50% коштів. 

Аліменти VS Додаткові витрати

Аліменти - це кошти на утримання дитини. Аліменти необхідні, щоб забезпечити базові матеріальні умови для життя дитини: оплату харчування, одягу, предметів гігієни, шкільного приладдя, спожитих дітьми комунальних послуг, лікування нескладних захворювань та ін.

Проте виникають ситуації, коли діти потребують додаткових, більш значних коштів для нормального розвитку. Додаткові витрати – навчання, лікування, оздоровлення та розвиток. Наприклад: блокнот для нот – аліменти, скрипка – додаткові витрати.

Витрати на забезпечення базових постійних потреб дитини покриваються за рахунок аліментів і не можуть бути стягнуті в якості додаткових витрат на дитину.

Якщо розмір аліментів, які сплачує боржник, не покриває половини витрат на оплату матеріальних потреб дитини, то слід звертатися до суду із заявою про збільшення розміру аліментів, а не про стягнення додаткових витрат на дитину.

В окремих випадках при наявності особливих обставин, окрім звичайних витрат на дитину потрібні додаткові: оплата занять з розвитку здібностей, придбання спортінвентарю, музичного інструменту, витрати на участь в змаганнях і конкурсах, лікування травм, хронічних і складних захворювань, санаторно-курортне оздоровлення тощо.

Якщо виникає спір при визначенні того чи відноситься вид утримання до аліментів, чи до додаткових витрат, краще звернутися до кваліфікованого адвоката, який з легкістю допоможе вирішити дане питання. 

Можна стягнути будь-які додаткові витрати на дитину?

Не потрібно вважати, що кошти на одяг, навчання, канцелярське приладдя, іграшки, розваги, відпочинок – це додаткові витрати, адже таке твердження є помилковим.

Батьки зобов’язані брати участь у додаткових витратах на свою дитину, лише при обовязковій умові, якщо це обумовлено розвитком її здібностей, хворобою тощо. Цей перелік не є вичерпним — сюди входять усі потреби дитини, які не покриваються аліментами на її утримання. 

Додатковими витратами, які підлягають стягненню є: періодичні витрати на лікування або оздоровлення дитини; систематичні витрати, понесені у зв’язку з постійною хворобою дитини, фізичними травмами; витрати на гуртки, заняття, які розвивають конкретні здібності дитини.

 Докази

Слід наголосити, що для задоволення даної категорії спорів особливо важливим є те, щоб  сторона надала незаперечні докази на підтвердження додаткових витрат.

В разі лікування, протезування, санаторно-курортного лікування розмір додаткових витрат може обґрунтовуватися чеками і рахунками, медичними довідками про вартість послуг, рецептами лікарів, рекомендаціями тощо. В разі придбання інструментів чи спеціальних девайсів, призначених для розвитку здібностей дитини (музичного інструменту чи спортивного спорядження), понесені витрати можуть підтверджуватися чеками або квитанціями. Крім того, доказами можуть бути і документи, які  свідчать про понесені витрати на заняття у музичних, мистецьких або спортивних закладах, на додаткові заняття.

Пам'ятайте, що тільки зберігаючи, фіксуючи та надаючи зазначені документи в суді, ви зможете реалізувати своє право на компенсацію додатково понесених витрат, викликаних певними обставинами в житті дитини.

Розмір додаткових витрат

Сума, яка підлягає стягненню на додаткові витрати на утримання дитини залежить від суми витрат, які підтверджені в суді чеками.

Батьки зобов’язані утримувати своїх дітей у рівних частках, тому, стягуючи додаткові витрати на утримання дитини, необхідно бути готовим до того, що від витраченої суми суд стягне з батька/матері дитини лише половину.

Додаткові витрати на дитину стягуються разово або періодично. Як разовий платіж стягуються понесені витрати на лікування та розвиток здібностей дитини. На жаль, але при кожних наступних витратах на лікування потрібно повторно звертатися в суд з позовом про стягнення додаткових витрат, якщо інший з батьків відновляється їх понести, оплатити добровільно.

Як періодичні платежі стягуються додаткові витрати, пов’язані з каліцтвом чи хронічною, вродженою хворобою дитини. Суд може зобов’язати батька/матір сплачувати кошти на додаткові витрати щомісячно, щоквартально тощо. 

Судова практика

Найчастіше суди задовольняють позовні вимоги про стягнення додаткових витрат на утримання дитини, пов’язані з її лікуванням,  проте лише у тому у разі, якщо такі витрати підтверджені належним чином.

Зокрема, у постанові Верховного Суду від 04.12.2019 року у справі №320/383/19 (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/86565388) заначено, що суд першої інстанції з урахуванням медичних документів, що підтверджують наявність у дитини хронічних захворювань та містять рекомендації лікарів дійшов правильного висновку про часткове задоволення позовних вимог позивача про стягнення з відповідача додаткових витрат на утримання дитини.

Цікавим є те, що особливе харчування, якого потребує дитина у зв’язку із наявністю хронічного захворювання, не завжди є додатковими витратами, які можуть бути стягнуті відповідно до чинного законодавства. У постанові від 01.04.2019 року у справі № 233/3518/17 Верховний Суд зазначив, що позивачем не доведено наявність і розмір додаткових витрат на харчування дитини у зв'язку з її хворобою, зокрема, різницю у вартості між звичайним і дієтичним харчуванням, а щоденне харчування дитини у такому випадку не може вважатись особливою обставиною, яка потребує додаткових витрат з боку іншого з батьків у розумінні статті 185 СК України, оскільки такі витрати повинні покриватись за рахунок аліментів, які стягуються з відповідача на підставі рішення суду. Сімейний кодекс України виходить з принципу рівності прав та обов'язків батьків, а тому на позивача також покладається обов'язок брати участь у витратах на дітей, у тому числі, на щоденне харчування.

Не відноситься до особливих обставин, які передбачають можливість стягнення додаткових витрат з батьків на утримання дитини, і навчання дитини з метою здобуття професійної освіти. Такого висновку Верховний Суд дійшов у постанові від 26.08.2020 року у справі №336/1488/19 (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/91314114 ).

Також, не відносяться до додаткових й наступні витрати:

навчання дитини з метою здобуття професійної освіти (висновок Верховного Суду у постанові від 26.08.2020 року у справі №336/1488/19);

 - витрати одного із батьків на відвідування дитиною спортивної секції та дитячого гуртка (постанова Верховного Суду від 30.01.2019 року у справі № 205/4622/16-ц);

 витрати на відвідування дитиною приватного дитячого садка (постанова Верховного Суду від 10.01.2019 року у справі №369/11745/16-ц).

Цікавою є позиція Верховного Суду в постанові від 12.12.2019 року у справі №756/4947/17-ц, в якій зазначається, що вирішуючи питання щодо розміру коштів, які підлягають стягненню на додаткові витрати, суди повинні враховувати, в якій мірі кожен із батьків зобов'язаний брати участь у цих витратах з огляду на матеріальне та сімейне становище сторін та інші інтереси й обставини, що мають істотне значенняУ випадку, коли матеріальне становище батьків не дозволяє забезпечити повну оплату додаткових витрат, вони можуть бути компенсовані лише частково.

Таким чином, стягнення додаткових витрат на дітей в судовому порядку потребує належної підготовки і врахування не тільки положень Сімейного кодексу України, але й актуальних правових позицій Верховного Суду, адже без цього бажаного результату можна й не отримати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]