Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2021 09:08

Послуги ДРАЦС для всіх. Чому важливо якнайшвидше прийняти законопроект №4382

Народна депутатка Верховної ради України IX скликання

Нині жителі сіл у територіальних громадах центром яких є міста обласного значення вимушені їхати до міського відділу ДРАЦС, аби отримати послуги державної реєстрації актів народження, шлюбу чи смерті

Це зумовлено тим, що у законодавстві України закріплено різний обсяг повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану (далі – ДРАЦС) між різними територіальними громадами. З моменту входження у нову укрупнену територіальну громаду на базі міста обласного значення такі повноваження у селах були втрачені.

Як приклад місто Бурштин, після процесу приєднання громад втратило можливість надавати зазначені послуги у своїх старостинських округах. Тож тепер, щоб отримати свідоцтво про смерть мешканці сіл Бурштиньскої громади долають шлях від 20 до 40 км. в одну сторону за адміністративною послугою. Аналогічна ситуація, щоб подати заяву для реєстрації шлюбу.

Не особливо допомагає у цій ситуації і механізм щодо налаштування послуг ДРАЦС через ЦНАП на підставі Наказу Міністерства юстиції «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» від 29.08.2019 № 2825/5.

Адже:

по-перше, для громадян ця модель залишається неефективною. Бо громадянину замість одного візиту у свій орган місцевого самоврядування (ОМС), потрібно два візити у ЦНАП. Це окремий виклик в умовах укрупнених територіальних громад, в тому числі через великі відстані та проблему транспортного сполучення, карантинні обмеження;

по-друге, таке налаштування послуг через ЦНАП потребує тривалого часу і зусиль ОМС та органів Мін’юсту. А поточна процедура взаємодії є обтяжливою, адже вимагає щоденної фізичної передачі документів ДРАЦС від ОМС до Мін’юсту і навпаки.

Варто взяти до уваги, що сфера ДРАЦС – це досить масові послуги. Народжуваність в Україні в рік складає біля 300-400 тисяч осіб. Кількість померлих у 2019 році склала понад 580 тисяч осіб, що відносить потребу у державній реєстрації таких фактів до числа найзатребуваніших.

Щоб виправити цю ситуацію нами зареєстровано законопроєкт №4382 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв’язку з укрупненням територіальних громад» (№4382), який і має забезпечити права жителів сіл на отримання базових послуг реєстрації народження, шлюбу та смерті у зв’язку з укрупненням тергромад. Законопроєкт вже включено до порядку денного парламенту

Документ пропонує надати територіальним громадянам, утвореним на базі міст обласного значення, принаймні базові повноваження у сфері ДРАЦС. У разі наявності таких повноважень у всіх органів місцевого самоврядування, полегшиться інтеграція цих послуг у ЦНАП, їх надання у старостинських округах. Тобто громадяни можуть і не відчути негативного впливу, а такі швидкі послуги як державна реєстрація народження, смерті і далі будуть надаватися швидко (за один візит) та максимально близько до громадян.

Оскільки сам законопроект досить лаконічний – це мінімальні зміни, що повинні швидко вирішити проблему, то його можна ухвалити у досить короткі строки (за основу і в цілому). Треба зважати, що держава вже запізнилася з цим рішенням на 2-3 роки. Тому це потрібно негайно виправляти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]