Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.10.2023 14:58

Косплей і право інтелектуальної власності

Юрист у сфері права інтелектуальної власності, к.ю.н.

В публікації розглянуто питання перетину косплею і права інтелектуальної власності

Косплей - один із видів перформансу, який полягає у відображенні в режимі реального часу певних відомих персонажів чи ідей за допомогою костюму та характерних аксесуарів. Створення та використання певних костюмів, образів персонажів може викликати ряд юридичних нюансів у сфері права інтелектуальної власності
Перш за все, важливо зазначити, що авторське право не охороняє ідеї та архетипи, тобто використання не конкретного персонажу, а родового поняття (маг, чарівник, воїн) надає більшої допустимої свободи творчості. Разом з цим, оригінальний ПЕРСОНАЖ твору, у разі його використання окремо від твору, у складі якого він створений, розглядається як твір та охороняється відповідно до українського законодавства про авторське право. Тобто авторські права на оригінальні персонажі комусь належать (якщо ще не сплив строк правової охорони майнових авторських прав).
По-друге, косплей існує завдяки оригінальному твору, та не може вважатися окремим твором. Він є результатом творчої переробки іншого твору, зокрема персонажу, без завдання шкоди його охороні, тобто є похідним твором. А це означає, що автори похідних творів здійснюють свої права, за умови дотримання ними прав суб’єкта авторського права на твір, що зазнав переробки (тобто, отримання дозволу).
Українське законодавство про авторське право (на відміну від Fair Use в США) не містить допустимих винятків і обмежень, які дозволяли б позадоговірне використання персонажів, крім їх пародіювання. Однак, оскільки косплей, як правило, не має комічного чи сатиричного характеру (косплеери, як правило, намагаються відобразити персонажа максимально наближено до оригіналу), він з високою долею ймовірності не зможе отримати захист від потенційних претензій про порушення прав на підставі такого винятку з авторського права як «пародіювання».
Реально існуючий, функціональний одяг, скоріше за все, буде стандартним втіленням ідеї без «оригінальних творчих рішень» автора і не охоронятиметься авторським правом, тому у косплеєрів існує більше свободи дій при косплеюванні персонажа з реального життя (сукні, костюми тощо).
Разом з цим, певні аксесуари, обладунки та (або) реквізит, яким користується оригінальний персонаж, не вважаються функціональним одягом і потенційно можуть бути визнані об’єктам авторського права як твори образотворчого мистецтва, твори ужиткового мистецтва чи твори художнього дизайну.
Крім того, певні позначення на одязі чи аксесуарах, можуть охоронятися законодавством про охорону прав на торговельні марки (ТМ) (але торговельні марки мають територіальний характер правової охорони і далеко не завжди правоволодільці із США «згадують» про необхідність реєстрації торговельної марки в Україні).
Таким чином, якщо ви намагаєтеся створити точну [не пародійну] копію офіційного дизайну персонажа для свого косплею / одягаєте косплей на конвенції або публікуєте фотографії в Інтернеті, теоретично існує [достатньо низка] ймовірність того, що до вас можуть звернутись з претензією про порушення авторського права.
Разом з тим, якщо «фанатський» одяг/аксесуари тощо будуть виготовлятись та пропонуватись до продажу на комерційній основі, особливо з використанням торговельних марок третіх осіб, ви, швидше за все, зіткнетеся з юридичними проблемами, оскільки будете «відбирати» потенційний ринок мерчу у оригінальних правоволодільців.
May the [IP] Force be with you.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]