Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.10.2022 20:56

Росія звинувачує Україну у підготовці до застосування "брудної" бомби. Це повний абсурд

Виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України

Росія вісім місяців поспіль веде пропагандистську війну з Україною поряд з військовою агресією.

23 жовтня глава міноборони рф Сергій Шойгу звинуватив Україну у провокаціях для подальшого використання «брудної» бомби і нібито, що "одночасно з цим за дорученням Володимира Зеленського працівники Офісу президента України з його близького оточення здійснюють негласні контакти з представниками Великої Британії щодо можливої ​​передачі київській владі компонентів ядерної зброї". Росія вісім місяців поспіль веде пропагандистську війну з Україною поряд з військовою агресією.

Ба більше, росіяни самі вірять у те, що говорять. Навіть у такі абсурдні речі, як використання «брудної» бомби українцями. Зрештою, чому це абсурд і чому Україна ніколи не зробить такий крок. Розберемося у цьому. Але спершу, поясню, що ж таке «брудна» бомба. 

«Брудні бомби» — це звичайна зброя, заряджена радіоактивним матеріалом, яка використовується для променевої терапії, консервування харчових продуктів або тестування промислових матеріалів у контрольованих умовах.

У «брудних» бомбах вибухові речовини розміщуються поряд з радіоактивним матеріалом, який викидається назовні силою вибуху. Тобто це практично звичайна бомба, але з елементами радіоактивних речовин. Що з радіоактивки може туди потрапити? На думку Шойгу, відпрацьоване ядерне паливо із ЗАЕС. Бо ніби саме на Запорізькій атомній електростанції ми маємо створити бомбу. Це абсурд. З декількох причин.

По-перше, ЗАЕС контролюється російськими військами. І навіть якби Україна теоретично хотіла це зробити, у війні з нашого боку це нічого не змінить, бо «брудна» бомба не дорівнює ракеті, яка може подолати сотні кілометрів, аби досягти ворожої цілі.

Думаю, вже всі бачили картинки з пакетами, в яких міститься порошок білого кольору і написом уран. Ось з цього випливає друга причина абсурду. Україна наразі не видобуває уран. Навіть попри найбільші його світові запаси. Тому надто абсурдно експортувати його для такої мети. На думку України. В росіїї та серед її «помічників» пішли далі. Говорять, що «брудна» бомба та ядерна – одне і тежЗвісно, це зовсім не так.

Так, і те, і те може бути смертельним для людей. Але якщо ядерна бомба практично моментально зітре з землі більшість живого у місці потрапляння та навколишньому радіусі, а наслідки відчуватимуться протягом десятиріч далеко від епіцентру (багато залежить від виду ядерки), то наслідки від викиду речовин з брудної  бомби є не такими руйнівними для людства. Як зазначив член дослідницької групи з політики безпеки Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) Вольфганг Ріхтер, безпосередня небезпека брудної бомби навряд чи виходить за рамки самого заряду вибухівки. Це можна порівняти з променевою терапією після видалення  злоякісної пухлини. Терапія призначається саме на ту ділянку, де був епіцентр. Теоретично, інші тканини та органи не повинні постраждати. Але ключове слово тут – теоретично. Бо навіть найдосвідченіший професор не передбачить наслідків зі стовідсотковою точністю.  І бути впевненим, що щось не надто шкідливе точно не нашкодить, - не варто.

Повернімося тепер до «брудної» бомби. Чому Україна її не застосовуватиме? Бо ніхто не може спрогнозувати, що вона спрацює лише по позиціях ворога, якщо теоретично її кинуть наші військові на нулі. А якщо і спрацює, то немає гарантії, що зачепить російську армію. Багато що тут вирішує напрям вітру, який, як і наслідки хвороби чи процент відновлення, спрогнозувати складно. Тобто, з потоком вітру існує ймовірність потрапляння радіоактивних речовин за сотні кілометрів. Тоді постраждає цивільне населення. Нехай і не відразу.

А чи є це метою українського уряду та ЗСУ? Запитання риторичне.

Як і риторичне воно у ключі, чи потрібна «брудна» бомба рф.

З високою ймовірністю така зброя вже є в рф. Найбільше, через те, що самі росіяни про це говорять. А відтак, можуть застосувати і в Україні у війні проти цивільного населення. Що вони і робили, гатячи по українських ТЕС та ТЕЦ.

«Брудна» бомба легка у транспортуванні, тому вибухнути вона може у ТЦ, метро, просто на узбіччі. Саме це робить її для людей небезпечною і безпосередньо у момент вибуху, і у подальшому. Саме так виглядає один із планів путіна в черговому етапі війни з цивільним населенням.

І лише тому в їхньому інфопросторі розганяється фейк про українську «брудну» бомбу, аби за безвихідних обставин кинути бомбу і звинуватити у тому нас. Особливо на анексованих територіях, які ЗСУ не контролюють, а відтак ніби можуть вдаватися до таких дій.

Що робити українцям?

1. Не піддаватися навіть на найсильнішу пропаганду з боку рф.

2. Не чіпати руками незрозумілі пакунки (це правило діяло для всіх і до повномасштабного вторгнення).

3. Вірити в ЗСУ та перемогу України і пам’ятати, що росії не вдасться нас зламати, скільки би ще спроб вона не зробила. Ні в теорії, ні на практиці.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]