Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.05.2021 15:44

На що потрібно звернути увагу при покупці квартири у 2021 році?

Експертка з питань у сфері ЖКГ

Дуже важливо прискіпливо приймати рішення щодо майбутньої інвестиції.

Новобудови

Коли мова йде про придбанні житла у новобудові, в першу чергу – це інвестиція власних коштів. Новобудова перспективна тим, що це будинок новий і в ньому не буде проблем зі старими комунікаціями, стінами або зносом. Плюс новобудови ще й в тому, що коли власник здає її в оренду – це набагато привабливіша пропозиція для орендарів і це стосується не тільки квартир, але й комерційних приміщень.  Що потрібно перевіряти:

Інформаційний паспорт об’єкту. Тут має бути чітко прописаний замовник будівництва, забудовник, підрядник або субпідрядник. Так само тут мають бути зазначені терміни початку будівництва та його завершення. Обов’язково має бути прописаний дозвіл на початок будівельних робіт, який, зазвичай, надає ДАБі.

На сьогоднішній день існує безліч порталів та Інтернет ресурсів де ви можете замовити комплексну аналітику нерухомих об’єктів. Це платно, але ви отримаєте повну інформацію стосовно об’єкту розміром в сімдесят – вісімдесят сторінок.

Призначення земельної ділянки. Якщо землю виділяє місто або вона знаходиться в оренді у власника, то це має бути так само зазначено в інформаційному паспорті об’єкту. Зверніть увагу, якщо вказано, що призначена земля – для загального користування, то згодом можуть виникнути проблеми із вводом будинку в експлуатацію.  Якщо ви купуєте квартиру, то в призначені має бути написано, що це будівництво житлового будинку або житлового комплексу.

Технічні умови. Якщо мова йде про велику компанію забудовника, який вже довго існує на ринку, то він може мати на початок будівельних робіт перелік технічних умов про комунальне постачання. Але, як показує практика, такі документи отримують  в процесі будівництва і не факт, що будинок буде підключений до комунікацій згідно технічних умов.

Інвестування

На жаль, на сьогоднішній день в Україні немає жодного реєстру об’єктів інвестування.  Тільки забудовнику відомо за ким закріплений даний об’єкт будівництва. Такий реєстр мав би вже бути доступним, але питання його активації ускладнюється тим, що кількість  недобросовісних забудовників переважає і вони просто приховують кількість інвесторів, скільки площі вони будують і по якій ціні продають свої квадратні метри. Коли ми купуємо житло нас цікавить таке питання: кому я буду віддавати свої кошти та які документи я потім отримаю?

На сьогоднішній день існують такі прозорі схеми на купівлю у первинному ринку:

Фонд фінансування будівництва. Це спеціальна установа, яка має відносини із компанією забудовником та безпосередньо напряму контактує з інвестором. Таким чином, через цей фонд, кошти інвестора ідуть тільки на фінансування будівництва, тобто напряму на рахунок забудовника.

Майнові права. Інвестор звертається до забудовника за конкретними метрами в конкретному будинку і потім ці метри йому відступаються за договором відступу майнових прав.

Дериватив. Інвестору виписують сертифікат, в якому відображають еквівалент закріплених квадратних метрів у якомусь будинку. Але дуже мало забудовників працюють за такою схемою адже вона складніша, починаючи з реєстрування деривативу на біржі.

Попередній договір купівлі продажу. Такий документ складається у нотаріуса, частіше таку схему використовують у київській області, невеликі компанії-забудовники. Такий вид інвестування ризикованіший адже по такій схемі - інвестор нібито позичає гроші забудовнику і якщо другий, не виконує свої обіцянки, наприклад, не вводить житло в експлуатацію, то він має повернути кошти. Вартість позичених коштів через 2-3 роки – невідома і чи зможете ви купити собі інше житло за такі ж кошти – залишається під питанням.

Після оплати інвестором 100% вартості за квадратні метри, він отримує документ про відступлення майнових прав. Якщо була розстрочка від забудовника, то інвестор при кожній оплаті має отримувати свідоцтва про закріплені  квадратні метри. Після повної оплати всі свідоцтва забирають і міняють на довіку, що є підтвердженням повної виплати за житло.

Важливо, що у таких документах буде записана орієнтовна площа, яку викупає інвестор. А фактичний розрахунок буде зроблений бюро технічної інвентаризації, який видає паспорт на будинок після того, коли він буде введений в експлуатацію. Різниця девальвується від півметра до трьох квадратних метрів.

Вторинне житло                         

В цьому випадку краще за все звернутися за професійною допомогою до агенції з нерухомості або до ріелтора. Такий спеціаліст допоможе покупцеві перевірити всі необхідні документи, такі як:

Документи на житло, кількість прописаних жильців,  заборгованість за житлово-комунальні послуги, кредитну історію власника.

Зверніть увагу, якщо ви хочете придбати квартиру на вторинному ринку, то на момент покупки неповнолітні діти мають буди виписані із квартири. А людям літнього віку бажано мати довідку з психоневрологічного диспансеру.

Взагалі, при покупці житла ризики існують і там і там. Новобудову можуть недобудувати, або  ж вона залишиться на тимчасовій схемі водо та електропостачання. А у вторинному ринку – це постійні прориви комунікацій та аварій стан. Ось чому дуже важливо прискіпливо приймати рішення щодо майбутньої інвестиції. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]