Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2020 11:06

Скасування адвокатської монополії для юридичних осіб - що пішло не так?

Партнер, адвокат, голова Адвокатського об’єднання

З 01 січня 2020 року вступив в силу Закон України, який розширює можливості самопредставництва юридичних осіб в судах України.

Скасування адвокатської монополії для юридичних осіб – міф чи невдала спроба не вносити зміни в Конституцію України?

Як відомо, з 01 січня 2020 року вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення».

На підставі цього закону були внесені зміни щодо участі представника у цивільних, господарських та адміністративних справах.

«Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника».

Щодо «представника» як раз і виникає питання.

Законодавець просто забув внести відповідні зміни в статті, які визнають коло осіб, що можуть бути представниками.

Так, наприклад, згідно ч. 1 ст. 60 Цивільного процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Як відомо, законний представник захищає  права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб.

Іншим представником залишається тільки адвокат.

Виникає питання: а чи дійсно адвокатська монополія в Україні скасована? Чи влада намагається просто створити видимість її відміни?

Може краще один раз наблизити Конституцію України до людей та прибрати монополію з цього Закону один раз і назавжди?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]