Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2018 15:49

Чи готовий адвокат до обшуку його власного житла?

Партнер, адвокат, голова Адвокатського об’єднання

Сьогодні знову моє чергування в Раді адвокатів міста Києва, і знову обшуки в квартирі одного з адвокатів. Про всяк випадок ділюсь з Вами невеличкою «шпаргалкою», що робити в таких випадках.

Сьогодні знову моє чергування в Раді адвокатів міста Києва, і знову обшук в квартирі одного з адвокатів.

Звичайний будній день, 6 година ранку. Нічого не передбачає біди.

Дзвінок у двері: «Доброго ранку, відкрийте, поліція...». Людина відчиняє двері, шок. Слідчий, на диво, чемно повідомляє, що прийшов проводити обшук, оголошує ухвалу та права обшукуваного. На відео знімає другий слідчий. На щастя господаря обійшлось без групи захвату та купи оперів. 

Слідчий також повідомляє про присутність двох членів Ради адвокатів міста Києва і понятих, оскільки обшук ведеться в квартирі адвоката.

І тут людину охоплює паніка. Що робити та кому дзвонити?!

Здавалося б, практикуючий адвокат, кваліфікований спеціаліст з господарського права та процесу, але в слідчих діях участі ніколи не приймав. 

Про всяк випадок ділюсь з Вами невеличкою «шпаргалкою», що робити в таких випадках:

1.Заспокойтесь та глибоко видихніть. При наявності законних підстав слідчий все одно проведе обшук, хочете Ви  цього чи ні.

2.Уважно прочитайте ухвалу слідчого судді, зверніть увагу на строк її дії, місце проведення обшуку, слідчого і так далі. Читайте її самостійно або нехай слідчий Вам ВГОЛОС її оголосить. За цей час Ви «прийдете до тями».

3.Зверніться до представника ради адвокатів з питаннями, які Вас турбують. Вам однозначно допоможуть. Ми - точно.

4.Перевірте повноваження слідчого, чи є він в групі (слідчі та оперативні співробітники, які мають право за ухвалою слідчого судді та постановою прокурора перебувати у Вас в приміщенні) та повноваження всіх учасників слідчої дії.

5.Усно заявіть, що Вам необхідна допомога Вашого адвоката.

6.Зв’яжіться з ним.

7.Наполягайте, щоб не розпочинали слідчу дію без Вашого адвоката.

8.Так Ви виграєте час і заспокоєтесь самі. 

9.Намагайтесь створити найбільш гармонійну атмосферу, запропонуйте чай, каву, поки очікуєте приїзду адвоката. Повірте мені, краще витратити Ваші кошти на зайву філіжанку кави, а ніж на ремонт всього приміщення. Ваша нервова система також буде Вам вдячна.

В результаті: ніхто не постраждав, майно не було пошкоджене, нічого не було вилучено, гарантії адвокатської діяльності збережені (ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

P.S. писала статтю в очікуванні адвоката обшукуваного.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]