Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2017 15:57

Як перекласти повноваження керівника на учасника ТОВ?

Юрист відділу роботи з фізичними особами ЮК "Правовий центр - Гарант"

В реаліях нашого сьогодення достатньо часто виникають ситуації, коли підприємства, через зменшення обсягів виробництва, а відповідно і прибутку зменшують кількість найманих працівників в своєму штаті. З цього виникає логічне питання: «Чи може засновник юри

В реаліях нашого сьогодення достатньо часто виникають ситуації, коли підприємства, через зменшення обсягів виробництва, а відповідно і прибутку зменшують кількість найманих працівників в своєму штаті. Нерідко буває, що через скрутне матеріальне становище засновники підприємства не мають можливості виплачувати заробітну плату навіть директору, наявність якого є обов’язковою в діяльності компанії.

З цього виникає логічне питання: «Чи може засновник юридичної особи виконувати функції директора?».

Відповідно до ч. 2 ст. 145 Цивільного кодексу України у товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює поточне керівництво його діяльністю і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган товариства може бути обраний також і не зі складу учасників товариства. Аналогічна позиції міститься в ст. 62 Закону України «Про господарські товариства».

Такі норми мають загальнообов’язковий характер, а тому при реєстрації та під час діяльності ТОВ наявність директора є обов’язковою.

У випадках, коли засновники наймають директора товариства з останнім укладається трудовий договір (контракт) в якому можуть зазначатися умови його роботи, права, обов’язки та відповідальність, розмір заробітної плати, тощо. Іншими словами, при призначенні директора товариства з числа осіб, які не є його засновниками, між ними та призначеним директором виникають трудові відносини, які регулюються КЗпП України та іншими нормативно – правовими актами в сфері трудового законодавства. Це означає, що директору має виплачуватися заробітна плата з дотримання мінімальних гарантій при оплаті праці, надаватися право на відпустку та лікарняний. При цьому невиплата директору заробітної плати може загрожувати товариству штрафними санкціями у значних розмірах.

Однак, для забезпечення діяльності виконавчого органу Товариства з обмеженою відповідальністю необов’язково наймати сторонню особу.

Так, згідно ч. 2 ст. 65 Господарського кодексу України власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Це означає, що учасник ТОВ може самостійно виконувати функцію директора та представляти інтереси юридичної особи з правом підпису у всіх організаціях незалежно від форми власності та підпорядкування.

Як перекласти повноваження директора на керівника?

Для того, щоб покласти обов’язки директора на учасника ТОВ необхідно:

1) В установчих документах передбачити положення, відповідно до змісту якого управління товариством може здійснюватися одним із засновників;

2) Скликати загальні збори учасників та прийняти рішення про управління ТОВ одним із учасників;

3) Внести відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;

4) Видати наказ, яким повноваження директора будуть перекладені на учасника товариства.

Чи має сплачуватися зарплата учаснику, який виконує повноваження директора?

У листі Мінсоцполітики від 07.02.12 р. № 113/13/84-12 зазначено, що форма участі власника (учасників) в управлінні підприємством, у разі якщо він здійснює управління підприємством без укладання трудового договору (у т. ч. на період часу, коли підприємство не провадить господарської діяльності), і спосіб винагороди власника за таку діяльність можуть бути визначені в установчих документах.

Отже, якщо учасник не перебуває у трудових відносинах з товариством, йому не нараховується заробітна плата і не сплачується ЄСВ, ПДФО та військовий збір.

Таким чином, учасник товариства може виконувати функції директора у випадках, якщо це передбачено в установчих документах. При цьому така діяльність може здійснюватись без укладання трудового договору, виплати заробітної плати та сплати податків. Якщо така можливість статутом товариства не передбачена, необхідно затвердити новий статут протоколом загальних зборів та після його державної реєстрації приступити до виконання повноважень директора. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]