Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2018 14:32

Популізм з вилами, коровами і пальмами. Чи є сенс у забороні пальмової олії?

Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання (2014-2019)

Нещодавно Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект про заборону використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів.

Нагадаю, що це вже не перша подібна ініціатива у стінах парламенту. У минулому скликанні такий законопроект був зареєстрований Віктором Балогою. Сьогодні цю естафету перехоплено Радикальною партією, і при всій повазі до авторів, наших колег – народних депутатів, неможливо не підмітити, як вони уміло поєднали українську корову, яку треба підтримувати, як і украïнського виробника, що абсолютно правильно, з пальмою, а точніше - молоко і пальмову олію, задля проходження свого проекту.

Однозначно, що усі ми хочемо споживати натуральне українське молоко і не хочемо, щоб виробники нас обманювали. Саме так!

Для цього, окрім наявності достатньої кількості поголів’я молочних корів, по-перше, потрібна відповідна якiсть виробленого молока та вiдповiдна заборона у законодавстві використання найбільш шкiдливих iнгредiєнтiв - трансжирів, а по-друге, що є не менш важливим, як бачимо із практики, - контроль за її дотриманням та iнформування споживача про те, що використовується при виробництвi продукцiï.

ЗАБОРОНИЛИ ЗАБОРОНЕНЕ! Щодо першого, то в Законі «Про молоко та молочні продукти» вже існує заборона на використання немолочних жирів (цим поняттям охоплюється і пальмова олія) у виробництві традиційних молочних продуктів. У той же час, проектом пропонується лише зробити уточнення словами «в тому числі пальмова олія».

БРЕХНЯ, ФАЛЬСИФIКАТ ТА ОБМАН СПОЖИВАЧА! Щодо другого, то із здійсненням державного контролю за дотриманням законодавства у нас відверто проблеми, однак, це вже питання до виконавчої гілки влади. Йдеться, зокрема, про Держпродспоживслужбу. Потрібне невідкладне і дієве реагування задля захисту споживачів.

НЕПРОФЕСIЙНI ДIÏ! Iншими своїми змінами до законодавства щодо вимог до безпечності та якості харчових продуктів автори проекту пропонують заборонити застосування пальмової олії у виробництві усіх харчових продуктів в Україні. І тут закономірно виникають запитання: чому? У яких країнах світу є така заборона? І невже авторам проекту про пальмову олію відомо щось більше? Можливо, такі побоювання пов’язані із тим, що про цей заморський продукт ми недостатньо знаємо у нас в Україні, що дає можливість нами маніпулювати.

То що ж такого поганого в натуральній пальмовій олії? Аж зовсім нічого!

Натуральна олія в помірному обсязі корисна, і пальмова в цьому випадку не виняток. У жодній країні світу заборони на харчове використання пальмової олії не існує. Навпаки, за останні 10 років світове використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів збільшилося майже у два рази, що обумовлено її природними властивостями. Зокрема, вона не містить холестерину, має високий вміст олеїнової кислоти і значну кількість поліненасичених кислот, необхідних для здоров’я людини. Вона багата на вітаміни А і Е, які мають антиоксидантні властивості, попереджають старіння і корисні для зору. Вітамін Е використовується для профілактики ракових захворювань. США та краïни Європейського Союзу iмпортують щороку близько 1 мiльйона тонн та 5 мільйонів тонн пальмової олії відповідно.

Також дуже корисною є і пальмітинова кислота, яка вважається однією зі складових жіночого молока, а тому провідні світові виробники виробляють харчування для немовлят саме на основі пальмової олії, яка добре засвоюється дитячим організмом.

Особливістю пальмової олії є те, що вона залишається твердою навіть при кімнатній температурі, тому вона є замінником твердих молочних жирів. Природні властивості дозволяють використовувати її безпосередньо у виробництві харчових продуктів. І головне, що відрізняє її від інших рослинних олій - на її основі можна виробляти великий асортимент рослинних жирів без транс-ізомерів, або трансжирів, як ми їх у побуті називаємо.

ТРАНСЖИРИ ШКIДЛИВI! Саме трансжири, а не пальмова чи будь-яка інша олія, порушують роботу ферментів та знижують імунітет людини, збільшують у крові вміст холестерину та ризик атеросклерозу.

Як утворюються трансжири? Усі ми знаємо, що соняшникова, соєва, ріпакова олії мають природний рідкий стан. Для багатьох потреб харчової галузі їх потрібно перевести у пластичний стан, наприклад, для виробництва маргарину. Для отримання твердих пластичних жирів рідкі рослинні олії піддаються додатковій фізичній та хімічній обробці – частковій гідрогенізації, в процесі якої і утворюються трансжири, що є чужорідними для організму людини.

Тому в багатьох країнах, у тому числі в ЄС, обмежується саме споживання трансжирів, а не пальмової олії. Світ відходить від використання шкідливих гідрогенізованих жирів (наприклад, вироблених із соняшникової олії).

Як було зазначено вище, пальмова олія, є основною сировиною для виробництва твердих рослинних жирів без транс-ізомерів, що відповідає рекомендаціям ФАО/ВОЗ. Тому поширення її застосування у світі в харчуванні зростатиме й надалі, що підсилюється заборонами на використання транс-ізомерів жирних кислот у країнах ЄС з 2016 року (не більше 2 %, в Украïні - 8%), окремих гідрогенізованих жирів у США з 2017 року.

АНТИЛОГІКА - ЗАБОРОНИЛИ ЯКIСНУ ПАЛЬМОВУ ОЛIЮ, А IМПОРТ ТА ВИКОРИСТАННЯ ТРАНСЖИРIВ - НI! А нам в Україні пропонують зробити навпаки. Замість розгляду питання про обмеження трансжирів, заборонити натуральну пальмову олію, яка є основою для виробництва твердих рослинних жирів, необхідних для виготовлення великого асортименту харчових продуктів, і які при цьому не містять транс-ізомерів.

То хіба ж це турбота про здоров’я українців? Непрофесiйно дiють шановнi законодавці!

Увесь світ тільки нарощує обсяги використання пальмової олії. Наукові дослідження, проведені у відповідності до сучасних стандартів, не підтверджують негативного впливу пальмової олії на здоров’я людини. Тому немає обґрунтованих підстав вважати пальмову олію більш небезпечною порівняно із іншими. Безпека пальмової олії підтверджена її довготривалим застосуванням і статусом GRAS («абсолютно безпечно») Американського агентства FDA (Food and Drug Administration).

У Німеччині, Данії, Швеції показник споживання пальмової олії з розрахунку на одного громадянина складає близько 14 кг/рік. Водночас середньорічне споживання пальмової олії на душу населення в Україні становить лише 3,1 кг/рік.

В Україні пальмова олія (жири, вироблені на її основі, які відповідають вимогам міжнародного та національних стандартів) використовується у молочній сфері (для виробництва молоковмісних продуктів - сирні продукти, молочні консерви, а також спреди), кондитерській (печиво, цукерки, торти), олійно-жировій, хлібобулочній промисловості, а також в сфері громадського і дитячого харчування. Україна експортує свої окремі молоковмісні продукти (спреди), кондитерські вироби (печиво, цукерки) в тому числі і до країн ЄС.

ЧЕСНО IНФОРМУЙ ТА ВИРОБЛЯЙ! Основна вимога - виробник повинен чесно вказати вміст рослинних жирів на упаковці. Якщо в продукті є рослинні і молочні жири, то це вже не вершкове масло, а спред, не сир, а сирний продукт.

Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, схвалений в Україні ще п'ять років тому, зобов'язує вказувати на етикетці не лише наявність рослинних жирів, але і те, в якому вигляді вони використані. Згідно з регламентом, виробники повинні чесно писати, чи використовується олія в натуральному вигляді, чи вона гідрогенізована, вказувати наявність транс-ізомерів жирних кислот. Так, як це відбувається в Євросоюзі. У нас же, на відміну від ЄС, у 90% випадків ці вимоги порушуються. Споживач повинен бути поінформований і при співвідношенні показників «ціна – якість» повинен мати можливість зробити свідомий вибір.

Окрім природних властивостей, ціна також є важливим чинником, який сприяє поширенню пальмової олії.  Собівартість пальмової та кокосової олій досить низька за рахунок високої продуктивності. Їхня ціна у 5-10 разів нижча, наприклад, за соняшникову та ріпакову олії. У порівнянні з молочним жиром, олії тропічних культур дешевші у сто разів.

ЗАБОРОНА – ЦЕ ЗРОСТАННЯ ЦIНИ! Чи можна у зв'язку із забороною очікувати зростання цін на продукти харчування? Однозначно так! Спред – продукт, виготовлений на основі рослинних жирів - зараз може коштувати 10 грн., а ціни вершкового масла стартують від 40 грн. Як наслідок, це буде ще й економічно обґрунтоване зростання цін на продукти харчування.

Окрім цього, заборона використання пальмової олії у харчовій промисловості матиме вкрай негативні наслідки через зупинку підприємств з її переробки і, як наслідок, призведе до скорочення 2000 робочих мiсць та зменшення надходжень до місцевих та державного бюджетів на 2-2,5 млрд гривень. Також ми втратимо експортні позиції, що взагалі безглуздо.

IНВЕСТУЙ В УКРАÏНУ, А МИ ЗМIНИМО ПРАВИЛА ГРИ ЗА ОДИН ДЕНЬ! Це взагалi «нацiональна розвага» - шокувати iнвесторiв. В Україні за останні роки збудовано потужності на понад 1 млн. тонн на рік з переробки та фракціонування тропічних сирих олій (пальмової, пальмоядрової, кокосової), що дало можливість створити більше 3000 робочих місць у містах Южне та Іллічівськ Одеської області, Запорiжжі, iнших мiстах. На цих потужностях виробляється великий асортимент рослинних жирів, що сприяло розвитку багатьох галузей харчової промисловості: олійно-жирової, кондитерської, хлібопекарської, молочної, кулінарної, асортимент продукції яких значно розширився завдяки застосуванню цих жирів, які раніше виключно імпортувалися.

Заборона використання пальмової олії в харчовому виробництві в Україні призведе до суттєвого зниження конкурентоспроможності багатьох видів харчової продукції навіть на внутрішньому ринку, не кажучи вже про зовнішні ринки, а також значно зменшиться її асортимент. І найважливіше, зупинивши українське виробництво, ми сприятимемо імпорту.

А ЩО НАМ СОТ ТА СВIТОВI УГОДИ! Додатково, нашими країнами-партнерами по Світовій організації торгівлі такі заходи можуть бути розцінені як пряме обмеження принципів вільної торгівлі, що матимеме своїм наслідком накладення штрафних санкцій.

ТАК ДЕ ЛОГIКА ТА ПРОФЕСIЙНИЙ ПIДХIД?! Чи є доцільність в забороні пальмової олії? Немає.

Тому мною, лише одним із присутніх на засіданні аграрного комітету Верховної Ради, не було підтримано даний законопроект під час його розгляду. Не голосував за нього я і під час розгляду в сесійній залі, маючи зауваження не лише до його змісту, суті, але й до форми.

Судіть самі. Проектом забороняється використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах, хоча така заборона вже є. Після окремої заборони пальмової олії в молокопродуктах іншими змінами вводиться загальна заборона її використання вже в усіх харчових продуктах. Навіщо було виділяти окремо молокопродукти? Шкiдливі трансжири не заборонені. Цiни для споживача зростуть. Контролю немає, штрафи малi, щоб зупинити фальсифiкат. Втратимо 2000 робочих мiсць та 2-2,5 млрд доходiв в бюджет, втратимо експорт. Знову поставимо iнвестора в тяжкий стан. Ще й до всього, порушимо мiжнародні угоди в рамках СОТ і т.д.

АБСУРД! Тут ще варто зазначити, що така повна заборона відбувається шляхом внесення змін до Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів», який втратив свою чинність та діє у новій редакції під назвою «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Тому доопрацьовувати проект до другого читання без порушення вимоги Регламенту про внесення поправок лише до тексту законопроекту, який був прийнятий за основу, буде неможливо.

Якщо ж автори «турбуються» за здоров’я українських громадян, то навіщо шкодити економіці і повністю забороняти застосування пальмової олії у виробництві харчових продуктів в Україні, які експортуються до інших країн, де вона не заборонена. Хоча б для експорту дозволили виробляти продукти.

У проекті зазначено, що Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тобто не надається перехідний період для виробників, одного дня можна використовувати пальмову олію, а з наступного вже ні. А що ж потрібно буде робити з виготовленою продукцією, або з пальмовою олією, яка уже стоїть в порту?

Висновки:

1) світовими вченими не встановлено шкідливість пальмової олії для здоров’я людини;

2) пальмова олія не заборонена в жодній країні світу. Слід заборонити трансжири або знизити ïх вмiст у продукції з 8 % до 2 %;

3) заборонивши пальмову олію в Україні, ми не залишаємо українцям можливості для споживання багатьох продуктів харчування без вмісту небезпечних трансжирів;

4) заборона використання пальмової олії не сприяє виробництву і продажу виключно традиційних молокопродуктів;

5) боротися потрібно із фальсифікацією продуктів харчування, з недотриманням правил маркування;

6) у порядку денному має стояти питання обмеження використання транс-ізомерів жирних кислот, а не пальмової олії.

 

P.S.

Знаю, що багатьом моїм колегам, як членам аграрного комітету, так і іншим депутатам, інформація щодо пальмової олії відома, однак вони, як політики, не могли не підтримати добрі наміри і гучні гасла про захист здоров’я своїх виборців, а також про рятування українського села, виробника молока. Це, звісно, є неможливим в такий спосіб. Для розвитку вирощування великої рогатої худоби, сімейних молочних ферм потрібна відповідна програма державної підтримки та реальне проектне фiнансування. Однозначно, що у відсутності на ринку традиційних молокопродуктів «немає вини» пальмової олії. Але проект прийнято у першому читанні, тому ця історія матиме продовження. Сподіваюся, що здоровий глузд все ж таки переможе популізм.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]