Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.06.2014 14:28

100 днів пам'яті Небесної сотні присвячується!

Журналіст, громадський діяч

Пам’ять потрібна не тільки мертвим – пам’ять потрібна, насамперед, живим, бо Народ, осяяний пам'яттю, - безсмертний!

Сльози матерів і дружин, відчай та біль батьків, смуток рідних та близьких – це все лишилося в пам’яті  про  "Небесну сотню"  - учасників Майдану, які героїчно віддали своє життя за волю України.

Цими днями виповнилося сто днів з часу загибелі «Небесної сотні», Героїв Майдану, які віддали своє життя за вільну та незалежну Україну. Сто днів минуло, але за цей час ми постійно чули від політиків лише про "наш обов’язок перед Небесною сотнею...", але реальних дій щодо виконання вимог Революції гідності ми так і не побачили.

За сто днів «правління» нової влади жодного підозрюваного у вбивствах, які відбулися на Майдані затримано не було. Більше цього, напередодні Рада не змогла прийняти рішення про позбавлення депутатського імунітету сепаратиста Царьова, а заступник глави Адміністрації Президента України А.Сєнченко додумався навіть утриматися під час голосування!

Задекларована обіцянка щодо повернення вкрадених  грошей  режимом Януковича у державну скарбницю також не відбулося.  За цей час Адміністрація Президента спромоглася лише ініціювати створення Міжвідомчої комісії щодо повернення державі коштів, одержаних та виведених за кордон внаслідок корупції, а у Верховній Раді України зареєстровано законопроект щодо початку процедури повернення в Україну з офшорних зон вкрадених колишнім урядом коштів. На цьому і розійшлися!

Люстрація! За всіма ознаками, влада не поспішає розпочати потужну люстраційну кампанію. Очікувалася хоча б часткова люстрація чиновників, проте зараз стало відчуватися певне гальмування цього процесу, нардепи не поспішають виносити на голосування законопроекти про люстрацію, хоча таких документів у ВР зареєстровано вже більше десяти. Тому маємо те, що маємо… ми побачили зміни лише перших осіб у відомствах і урядових кабінетах, а решта - ті самі обличчя.

Корупція – одна із причин чому українці вийшли на Майдан. На цьому питанні спекулювали і однією  із головних обіцянок тодішніх лідерів Майдану було подолання корупції.  Влада змінилася, але ідея про створення Антикорупційного бюро досі залишилася нереалізованою. За цей час народним обранцям  вдалося лише зареєструвати  в ВР два проекти про створення Антикорупційного бюро. Але чи скоро їх винесуть на розгляд у зал - не відомо. А тим часом в Україні і далі процвітає практика хабарництва за посади.

Децентралізація влади. Уряд вирішив під егідою децентралізації влади внести зміни до Конституції, які передбачають зменшення повноважень Президента. При чому тут повноваження Президента до децентралізації влади так ніхто і не пояснив. Більше того, діюча Конституція дає усі можливості розширити права органів місцевого самоврядування керуючись статтями 92 і 144 діючої Конституції.

Зміна системи влади! Кілька несистемних рішень у судовій системі.

За цих сто днів Україна отримала кілька поразок: анексію Криму і дестабілізація ситуації на Донбасі, а також нові жертви внаслідок дій сепаратистів.

Одну перемогу все ж таки вдалося здобути – українці обрали нового президента. Сподіваємося, що змінилося не лише прізвище і обличчя президента,  а з його перебуванням на цій посаді зміниться і сама країна.

Час декларацій вже минув і новообраний керманич держави має продовжити виконувати  не лише свої передвиборчі обіцянки, але і вимоги Майдану, які досі не виконані. Порошенку також доведеться зважати на суспільний запит щодо дострокових  парламентських виборів. Адже як показали дослідження, то розпуск Ради підтримують 68% українців. Крім того, ми пам’ятаємо, що однією з головних тез новообраного Президента України - перевибори Ради мають пройти "на пропорційній основі з відкритими списками".

Майдан став феноменом прямої демократії  і питання реалізації вимог Майдану не слід відкладати. Як же ж не хочеться, щоб жертви, які поніс Український Народ з 22 січня 2014 року були даремні!!! Як же не хочеться більше такою дорогою ціною платити за нашу свободу!!!

Пам’ять потрібна не тільки мертвим – пам’ять потрібна, насамперед, живим, бо Народ, осяяний пам'яттю, - безсмертний! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]