Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.02.2024 15:31

Оренда житла в Києві подорожчає на 10%, а на заході країни залишиться без змін

Засновник Investment Development Property (IDP)

Навесні вартість оренди квартир в столиці зросте на 10% і в середньому складе 12-13 тис. грн на місяць.

На цей процес впливатиме збільшення кількості жителів Києва не тільки за рахунок городян, які повертаються додому, але й внутрішньо переміщених осіб.

В столиці зараз проживає майже стільки жителів, як і до повномасштабного російського вторгнення. Київ виглядає привабливим містом, бо його захищають найновітніші системи ППО і тут без проблем можна знайти роботу.

Зростання попиту на оренду житла навесні, за умови відсутності суттєвих змін на фронті, призведе до збільшення цін на винайм квартир.

В Києві ще рік тому можна було зняти однокімнатну квартиру в непоганому стані і недалеко від станції метрополітену за 8-9 тис. грн на місяць. Зараз за такі кошти можна вибрати житло у віддалених від центру міста районах, як от на Борщагівці, Дарниці або Троєщині. Одинички в будинках поряд із метро, наприклад, на Оболоні в старому будинку зараз здаються в оренду за 10 тис. грн на місяць. А от житло в новобудовах коштуватиме в середньому 14-15 тис. грн на місяць за однокімнатну квартиру.

Цей тренд не впливає на преміум-клас, а це квартири, які здають за $1,5-2 тис. на місяць, оскільки попит на оренду в цьому сегменті не зростає. Забезпечені люди не повернулись до Києва.

Ціни на оренду житла в західноукраїнських містах – Львові, Ужгороді, Тернополі та Чернівцях – стабілізувались і надалі не зростатимуть. Головний пік вже пройдено – кількість бажаючих винаймати квартиру на заході країни не збільшується, а от пропозиція зростає і це стримує подальше зростання цін. Зараз вартість оренди житла у деяких західноукраїнських містах майже не відрізняється від київської. Наприклад, у Львові знайти квартиру дешевше 8 тис. грн, а в Ужгороді – 7 тис. грн на місяць зараз дуже важко. І ці ціни будуть зафіксовані у найближчий рік-півтора за умови, що в Україні не буде збільшуватись кількість внутрішньо переміщених осіб.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]