Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2022 21:30

Як В.Харчишин маніпулює протестами ФОПів, щоб не "ветували" недотичний до них Закон №5572?

Юрист, Заступниця голови Всеукраїнської профспілки працівників музичної індустрії

І чому маніпуляціями "зірок" прикривають порушення Конституції при ухвалені законів?

У своєму блозі на профільну тему про авторів музичних творів відомий музикант Валерій Харчишин згадує нещодавні сутички під парламентом і вимоги ФОПів для виправдання іншої події – прийняття Закону 5572, який має конституційні вади. Згаданий Закон переданий на підпис Президенту. Разом з тим, Президенту передано і ряд документів, які аргументують  підстави для накладання вето.

Для чого пан Харчишин майстерно поєднує різні за змістом події: протести ФОПів через касові апарати з бійками під Парламентом та Закон 5572, щодо якого є підстави застосувати вето? Так, автор блогу палко підтримує ідею відміни результатів конкурсів для визначення акредитованих ОКУ проведених Міністерством економічного розвитку та торгівлі, шляхом прийняття Закону №5572. Все подається так, ніби ці абсолютно різні за суттю і формою події аналогічні. 

Натомість Закон №5572 може стати кричущим прецедентом – порушення принципу балансу влад, вторгнення однієї гілки владу у повноваження іншої: Парламент (законодавча гілка влади) в не конституційний спосіб бере на себе повноваження, які в компетенції Кабінету Міністрів (виконавча гілка влади). Цього не було навіть в «турборежимі»!

Чи допустить це Президент і Конституційний Суд?! Сподіваюся, що ні.

У блозі пан Харчишин, який має стосунок до конкуруючої ОКУ, що програла конкурс програла, посилаючись на «своїх юристів», радить ФОПам в яких були сутички під парламентом, написати заяву до Омбудсмена, для скасування Закону, що викликав протестні настрої. Як приклад, він наводить звернення «громадянки Р» до Омбудсмена щодо порушень прав авторів музичних творів та акцентує на гучних затриманнях і плутанині, які супроводжували прийняттям Закону 5572.

Та зміщення акцентів не допоможе виправити конституційні вади, які має Закон №5572. Ним порушується конституційний принцип балансу влад між її гілками. Так Парламент неправомірно перебирає на себе повноваження КМУ, яке порушує права людей. Тому порівняння з ФОПами недоречні.

Що ж стосується конституційних вад Закону №5572, про них Листом Президенту України зазначила і Омбудсмен. На ці недоліки вказало і ГНЕУ ВРУ. Висновку профільного Комітета ВРУ по суті не було. Сподіваємось на гаранта Конституції і недопущення впливу маніпуляцій на процес законотворення. До Омбудсмена людина і громадянин звертається, коли  інші державні органи вже порушили її права. Таке звернення зробила і громадянка Р через кричущі порушення Конституції і прав людини. Законом №5572 Парламент взяв на себе виконання функцій КМУ.Якщо буде хоч один прецедент, то так порушити баланс влад можна буде вже в інших сферах. Лишається сподіватись, що відверта маніпуляція суспільною думкою  виявиться неприйнятною як для процесу законотворення, так і для нашого суспільства. Я як юрист і правозахисниця продовжую вірити у світлу долю європейської України і її системні перетворення в конституційний спосіб, в тому числі і в музичній індустрії.

Блог Харчишина https://blogs.pravda.com.ua/authors/harchyshyn/61fbcc6780111/

Звіт - https://www.iipa.org/files/uploads/2022/01/2022-SPEC301-3.pdf

зауваженнях - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72054

по темі - https://blog.liga.net/user/hstepanenko/article/38446

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи