Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2020 21:37

Боротьба Музичної індустрії за визнання на законодавчому рівні в Україні

Юрист, Заступниця голови Всеукраїнської профспілки працівників музичної індустрії

Профільний комітет Верховної Ради України включив питання про створення підкомітету Музичної індустрії до порядку денного! Його розгляд відбудеться 1 липня 2020 року.

Музична індустрія (гастрольна), оговтуючись від шоку і заборони гастрольної діяльності, підраховуючи економічні втрати через зупинку на карантин, шукає всі можливі шляхи виходу з кризи.

Професійний діалог, розпочатий представниками індустрії для збереження добробуту багатьох тисяч сімей з профільним Комітетом ВРУ, виявив такий прикрий факт, що за необхідності в надзвичайних обставинах звернутись в профільний комітет ВРУ Гуманітарної та інформаційної політики, відсутній профільний підкомітет.

Чому музика, яка історично в Україні грає провідну роль в сфері культури, отримує міжнародне визнання і пропагує Україну в світі, зовсім проігнорована органами державної влади?

Такі культурні індустрії, як кіно і книга, в структурі профільного комітету ВРУ мають профільні підкомітети (і голова підкомітету кіно і реклами проводить відповідні зустрічі з міністрами, щодо запуску роботи кінотеатрів), а Музична індустрія, нажаль, не має профільного підкомітету. Взагалі, її питаннями ніхто конкретно окреслений не опікується.

Україна історично має великий потенціал в музичній сфері (українська пісня не раз перемагала  на конкурсі «Євробачення») та творчу молодь. Ця сфера, при відповідній державній політиці, могла б, розвинутись в потужну сферу економіки і створювати багато робочих місць. Є приклади таких країн, як Південна Корея та Швеція, які наповнюють свої державні бюджети значними доходами від Музичної індустрії.

Необхідність виходу з  глобальної кризи (така тривала зупинка галузі відбувається  вперше), обумовила необхідність аналізу наявного законодавства і об’єктивною є потреба розробки нового прогресивного законодавства, в тому числі, і по захисту авторських прав.

Розпочати складний процес створення нового сучасного законодавства можливо за наявності чіткої стратегії розвитку музичної індустрії, яка може сформуватись, коли держава нарешті виділить музичну індустрію серед іншого, дасть їй законодавче визначення, усвідомить її роль серед інших культурних індустрій, дасть законодавче визначення і самому цьому поняттю – «культурна індустрія», проведе для цього широке суспільне і професійне обговорення. Все це якісно зробити може підкомітет музичної індустрії в Комітеті Гуманітарної та інформаційної політики ВРУ, який просто необхідно створити, щоб врятувати майбутнє Музичної індустрії.

У зв’язку з тим, що Голова комітету гуманітарної та інформаційної політики Ткаченко Олександр Владиславович був призначений на посаду міністра культури та інформаційної політики, в комітеті відбуваються кадрові зміни і саме в цей період було б доцільно створити підкомітет Музичної індустрії. Ініціативна група Української музичної профспілки звернулася до народного депутата, який направив депутатське звернення на адресу комітету Верховної Ради, аби комітет вніс в порядок денний це питання і позитивно його вирішив. Сподіваємось, шо народні депутати, які входять в комітет, реально оцінюють теперішній стан Музичної індустрії, в якому вона опинилась через відміну концертної діяльності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]