Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.05.2023 12:12

5 способів утримання працівників у охороні здоров'я

Відсутність бажання працювати, постійний стрес, емоційне вигорання – практично кожен працівник, незалежно від сфери діяльності, стикався з такими неприємними емоціями.

І, звичайно ж, одним із найбільш напружених робочих середовищ є медицина, адже ця робота вимотує як емоційно, так і фізично. Але що робити, якщо працівники в галузі медицини завжди повинні працювати на межі своїх можливостей, особливо під час війни, коли людські життя залежать багато в чому від лікарської допомоги?

За повідомленням міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, з 24 лютого через війну за кордон виїхало понад 14,5 мільйонів громадян, серед яких і медпрацівники. За даними реєстрів, до повномасштабного вторгнення в Україні налічувалося близько 143 тисяч лікарів та 261 тисяча середнього медперсоналу, а після 24 лютого,  2273 медпрацівники виїхали, серед яких лікарі та медсестри, без урахування санітарок, що становить близько 0,5% українських медиків. Проблеми сьогодення не нові, але підсилені попитом, особливо до певних спеціалізацій лікарів та середнього й молодшого  медичного  персоналу серед  населення країни, що у стані активної війни. 

Як і до  війни, проблема утримання медичного співробітника була та є,  але саме зараз ця проблема підсилилась стрімкими темпами на тлі зростального попиту на медичних працівників у практичній сфері охорони здоров'я. Саме тому, способи утримання співробітників у медичних установах заслуговують на серйозну увагу. У цій статті я поділюся з вами стратегією, яка допоможе захистити медичний персонал від вигорання, знизити плинність кадрів, підвищити задоволеність пацієнтів та покращити загальний досвід ваших співробітників.

Отже, ось 5 дієвих способів утримання працівників у охороні здоров'я.

1. Покращуйте залучення та умови праці співробітників

Низька залученість співробітників у галузі охорони здоров'я може бути результатом багатьох факторів, у тому числі непередбачуваних графіків, надмірної понаднормової роботи, емоційного навантаження та відсутності гнучкості на робочому місці. Наприклад, одним зі слабких місць медичної системи, які виявила війна, стала відсутність повноцінних бомбосховищ у лікарнях. Медичним робітникам довелося працювати в польових умовах, замінюючи стерильні операційні на підвали та укриття з відсутністю автономної системи вентиляції та водопостачання, непридатні навіть для здорових людей. Зараз у багатьох лікарнях уже обладнані укриття, де, в екстрених випадках, лікарі можуть робити операції. Проте це досі не той рівень, який необхідний для повноцінної роботи, над цим обов’язково потрібно працювати під час та після закінчення війни.

Окрім відсутності практичних умов роботи, фактор емоційного комфорту під час війни набрав велике значення та, на жаль зріс, у кілька разів у негативний бік. Але керівництво та команда закладу може повпливати саме на нього та перемкнути  важіль впливу на рішення медичного працівника на користь залишитись працювати на посаді. Ось декілька прикладів конкретних дій, які може зробити керівництво уже зараз:

- визнання успіхів у догляді за пацієнтами;

- підтримка командної роботи;

- проведення опитувань, щоб дізнатися про актуальні проблеми співробітників;

- вжиття заходів за результатами опитувань;

- проведення неформальних зустрічей із персоналом;

- своєчасне інформування та управління будь-якими змінами.

2. Заохочуйте командну роботу та спілкування

Робота у команді серед медичних працівників є важливим елементом у створенні позитивного досвіду пацієнта. Рідко медики надають допомогу повністю самостійно. Більшість часу вони працюють у командах, а для забезпечення якісного обслуговування пацієнтів, якраз потрібна наявність навичок, що дозволяють робити це ефективно. Розвиток комунікативних навичок серед членів команди необхідні для зменшення кількості помилок, вирішення конфліктів і внесення ясності у розподіл завдань. Хороша комунікація між керівництвом та командами також важлива. Коли керівництво може чітко донести очікування та організаційні цілі, команди можуть краще розставляти пріоритети завдань та розуміти, як їхні ролі вписуються у загальну стратегію лікарні. Зручні засоби зв'язку також дають співробітникам розуміння того, де вони можуть отримати відповіді на свої запитання.

3. Забезпечте конкурентоспроможну компенсацію та заохочуйте успіхи своїх співробітників

Утримання хороших співробітників вимагає підтримки задоволеності роботою та їх залучення, а компенсація є основним фактором у цьому списку. За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, виплата зарплат медпрацівникам є також пріоритетом для держави й близько 95% зарплат виплачуються вчасно. Проте, якщо лікарі державних закладів за 2022 рік отримали перегляд ЗП на рівні близько 30% плюс, то  середні медичні працівники лише на 16%. А це при середньому рівні офіційно підтвердженої інфляції в країні, близько 21,5%. 

У міру того, як галузь охорони здоров'я продовжує зростати, а попит на кваліфікованих співробітників збільшується, конкурентоспроможна заробітна плата, бонуси та інші пільги стають все більш важливими для утримання персоналу. Враховуючи високу вартість плинності кадрів, керівництво має зіставити її з вартістю конкурентної винагороди.

Крім конкурентної заробітної платні, існують інші способи мотивувати медичних працівників за цінну роботу, яку вони виконують. Хоча вони можуть отримувати позитивні відгуки від пацієнтів, для них також важливо відчувати, що їхні керівники та колеги їх цінують. Винагорода та визнання можуть сприяти залученню та кращому утриманню персоналу. Медичні працівники хочуть відчувати, що вони змінюють ситуацію на краще. Багато хто з них саме тому вибрав цей кар'єрний шлях. Чи то премія, позаплановий вихідний або просто сертифікат за успіхи, визнання чиїхось вкладів у покращення якості обслуговування пацієнтів та досягнення організаційних цілей може мати велике значення для підтримки залученості та мотивації медичного персоналу.

4. Використовуйте інструменти для полегшення роботи

Будь-які зміни в медичній системі мають великий вплив не лише на пацієнтів, а й на лікарів, оскільки це напряму впливає на їх обсяг роботи, і крім цього, вони так само мають звикнути та адаптуватися до нововведень. Однією з таких важливих змін є введення електронного рецепта на всі рецептурні препарати. Тепер, щоб придбати необхідні ліки, пацієнти мають пацієнти мають змогу отримати електронний рецепт. Більше ніяких листочків з написаним від руки переліком назв препаратів, тепер виключно офіційна електронна форма. Це своєю чергою створює й велике навантаження на лікарів. Тому використання зручних інструментів стає в пригоді обом зі сторін. Наприклад, ми в Doc.ua пропонуємо зручний інструмент, який дозволяє лікарям виписувати електронний рецепт на ліки. Для багатьох випадків онлайн-консультації достатньо, щоб провести  попередню оцінку стану пацієнта та  надати  рекомендації щодо його подальших дій. В основному це первинні прийоми лікаря, коли пацієнт звертається з першими симптомами, або ж навпаки, повторні, коли він пройшов усі необхідні дослідження та, після надання результатів,  отримує рецепт на потрібні препарати.

Інструменти необхідні й для лікарів, які виїхали за кордон через війну і втратили своє звичне місце роботи, та хочуть продовжувати свою лікарську практику. Тут на допомогу також приходять аудіо або відео консультації, які лікар може проводити у будь-який час з будь-якої точки світу. З Doc.ua це дуже зручно, адже усе що вам потрібно зробити - зареєструватися в додатку лікаря, надати усю необхідну інформацію про себе, встановити власну ціну та почати надавати консультації.

5. Інвестуйте в освіту та безперервне навчання

Безперервна освіта та професійний розвиток можуть допомогти медичним працівникам покращити свої технічні навички та навички роботи з людьми. Адже просто ввести такі інструменти, як е-рецепт в практику лікарів мало, необхідно спочатку все детально пояснити та навчити користуватися ними, аби вони дійсно стали допомогою, а не додатковим навантаженням. Також варто показати приклади та надати практичні рекомендації щодо ефективного використання технологій. Наприклад, щоб телемедичні консультації ставали кращими, варто дати лікарю поради щодо світла, одягу, а також якості аудіо та відео під час онлайн-консультацій. Адже все це позитивно вливає на сприйняття пацієнтом формату консультації,  що  майже немає відмінностей з фізичним прийомом лікаря у його кабінеті. Це стирає дистанцію між лікарем та пацієнтом, викликаючи більшу довіру, відчуття сервісності та довершеності самої послуги онлайн-консультації. А лікар, своєю чергою, отримує більше визнання, подяку, задоволеного пацієнта, який більш ймовірно порекомендує онлайн-консультацію лікаря та клініку своєму оточенню та, за потреби, повернеться за цією послугою знову.

Ось ще кілька пунктів, які сприятимуть ефективному навчанню у вашій організації:

1. Продемонструйте чіткий шлях зростання: згідно з багатьма опитуваннями, найнижчим параметром задоволеності робочим місцем є можливість кар'єрного зростання. Наявність плану розвитку допоможе утримати цінних співробітників у вашій організації. Співробітники повинні знати, що все що вони роблять у майбутньому дасть можливості для зростання;

2. Забезпечте можливості для навчання: іншим важливим параметром є можливість навчатися та розвивати нові навички. Як я уже зазначив вище, наявність програми навчання гарантує, що співробітники отримають інструменти, які допоможуть їм досягти своїх кар'єрних цілей, покращити якість обслуговування пацієнтів та підтримати організацію загалом.

Утримання персоналу в клініці є важливим завданням для галузі охорони здоров'я, адже плинність кадрів не йде на користь нікому з учасників. Це дорого коштує організаціям, турбує співробітників, яким потрібне стабільне робоче середовище, і не створює сприятливих умов для пацієнтів. Ці п'ять способів повинні допомогти вашій медичній установі зменшити плинність і залучити нових, кваліфікованих кандидатів. А ваші співробітники, нинішні та потенційні, почуватимуться цінними та зацікавленими в тому, щоб бути частиною сучасного українського ринку охорони здоров’я.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]