Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2023 15:42

Звернення, які нас здивували або як ми захистили виробника протезів

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Під час війни блокувалася робота компанії, яка допомагає повертатися до повноцінного життя людям з травмами кінцівок

Війна триває майже два роки, в Україні тисячі ветеранів, які втратили кінцівки і потребують протезування, потреба у цьому більша, ніж можуть забезпечити українські виробники. І в той же час окремі правоохоронці не дають життя виробнику протезів. Спочатку я не повірила власним очам, коли побачила звернення до Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів від української компанії «Парашар Індастріз», відомого на українському ринку виробника протезів. Втім документи підтверджували, що під час війни блокується робота компанії, яка допомагає повертатися до повноцінного життя людям з травмами кінцівок. 

Унікальне виробництво

Я відвідала виробництво “Парашар Індастріс” у жовтні, після отримання звернення. На власні очі побачила і рівень обладнання, і технології, які використовує компанія. Вони випускають як прості протези, так і протези з використанням біонічних колін. Ця технологія дозволяє людині вести максимально активний спосіб життя - такий протез згинається в коліні, як звичайна нога. Не всі країни володіють такою технологією, а подібні вироби випускають лише Німеччина, Японія, США. І  тепер Україна. 

Підприємство випускає також колінні вузли для швидкої ходьби. А нещодавно компанія отримала ліцензію на виробництво бігових протезів. Вони в першу чергу потрібні українським ветеранам − учасникам міжнародних ветеранських турнірів, таких як Invictus Games. 

Втім ключова “фішка” виробництва - це власний реабілітаційний центр, де ветеранів “ставлять на ноги”. Частина працівників реабілітаційного центру - ветерани, які самі втратили кінцівки. Тож вони як ніхто краще знають, як допомогти пройти реабілітацію своїм побратимам.  

Власником української компанії виробника протезів є Наґендер Парашар, який почав розвивати цей бізнес в Україні ще в 2008 році.

Компанія є офіційним виробником протезів, сертифікованим Міністерством соціальної політики України. На сайті міністерства вони внесені до переліку компаній, які відповідають кваліфікаційним вимогам на виготовлення, постачання, ремонт та обслуговування технічних та інших засобів реабілітації. 

Реакція голови Нацполу 

Втім, бізнес, який має сьогодні велике соціальне значення, донедавна не переставали кошмарити силові органи. Шукаючи “зраду” у контрактах на виготовлення протезів з державою. І звинувачуючи виробника у фіктивності виробництва, що за своєю суттю є абсурдом. 

Через порушені кримінальні провадження виробник вже отримав всі можливі “бонуси” від спілкування з правоохоронцями: обшуки, вилучення документів, тимчасове блокування роботи тощо. 

В рамках розслідування виробник пройшов комплексну ревізію, а згодом у серпні 2023 року і аудит Рахункової палати на предмет ефективності використання бюджетних коштів, які замовляла держава для закупівлі протезів. Жодних порушень у використанні бюджетних коштів обидві перевірки не знайшли. 

Тим не менше, кримінальне провадження під ГСУ Нацполіції продовжувало “висіти” над виробником. 

Парламентська спецкомісія по захисту інвесторів взяла кейс в роботу. Ми уважно вивчили всі матеріали справи, відвідали виробництво, направили звернення до керівництва Національної поліції. 

Результат не змусив довго чекати – провадження було закрито у зв’язку з відсутністю складу злочину. Днями я отримала відповідь від керівника Нацполіції Івана Вигівського, який, варто віддати належне, оперативно реагує на звернення Парламентської спецкомісії та розділяє нашу рішучість в боротьбі з незаконним тиском на бізнес. 

***

Абсурдно під час війни отримувати скарги на роботу правоохоронних органів від підприємств, які роблять свій внесок в обороноздатність або ж працюють у такій чутливій соціальній сфері як допомога пораненим ветеранам.

За даними Офісу генпрокурора, у січні–жовтні 2023 року лише 23% кримінальних проваджень у сфері господарської діяльності були доведені до суду з обвинувальним актом. Тобто, дві третини справ, які порушувалися проти бізнесу, так ніколи і не доходили до суду, однак дозволяли правоохоронцям зупиняти цілі підприємства.

Допоки існуватиме таке явище як тиск на бізнес, про масовий прихід інвесторів в Україну можна і не мріяти. Мусимо зробити висновки. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]