Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2023 13:17

Коли запрацює страхування інвестицій від ризиків війни?

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Ризик братиме на себе держава у вигляді українського експортно-кредитного агентства (ЕКА).

Ця новина пройшла майже непоміченою, а даремно. Вчора Верховна Рада ухвалила законопроект про страхування інвестицій від воєнних ризиків (N9015), де я є співавтором.

Що передбачає законопроект і чому він такий важливий?

Фактично, страхування інвестицій від воєнних ризиків передбачатиме повне покриття збитків підприємцям, які збудують переробні або екпортно-орієнтовні підприємства в Україні, у випадку, якщо їм зашкодить йбнрсн: влучить ракета, відбудуться військовій дії, окупація чи ще якась біда.

На сьогодні (і ще якийсь час після перемоги) загроза повторного вторгнення, як і загалом близькість агресивного сусіда може стримувати бізнес від інвестицій і створення робочих місць. Цей законопроект нівелюватиме такий ризик, адже ризик братиме на себе держава у вигляді українського експортно-кредитного агентства (ЕКА).

Ухвалення цього законопроекту дозволить нашій ЕКА, навіть при обмежених ресурсах, покривати ризики спільно з європейськими урядовими страховими агенціями по таких страховках, як KUKE з Польщі, Hermes з Німеччини чи UKEF з Великобританії. Іноземні страхові агенції готові відкрити таке надзвичайне страхування (фактично, страхувати форс-мажорні випадки), якщо Україна готова буде зробити крок зі свого боку.

Поки законопроект ухвалено в першому читанні, але з огляду на хорошу підтримку в залі, думаю, ухвалення в другому читанні і в цілому не затягнеться. Прикметно, до речі, що голосування за законопроєкт відбулось в перерві між кількома повітряними тривогами, що тільки підкреслює його важливість.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]