Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2013 13:49

Фашисти загрожують програмі будівництва доступного житла

Народний депутат України VII, VIII скликань

Вчора на «Главкомі» вийшов мій коментар «Будівництво доступного житла.

Вчора на «Главкомі» вийшов мій коментар «Будівництво доступного житла. Як міністр «намалював» покращення», в якому проаналізовані деякі красиві цифри, або як кажуть «позитивна динаміка» у сфері будівництва, яку представив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник. Він повідомив, що у секторі житлового будівництва за 9 місяців поточного року виконано робіт загальним обсягом 7 млрд грн, що на 7,2% більше аналогічного періоду минулого року.

Він вважає, що такого результату вдалося досягнути, у першу чергу, за рахунок коштів населення та реалізації державних житлових програм, за якими цьогоріч, з урахуванням мультиплікативного ефекту, буде залучено 2 млрд грн..  Він пишається, що обсяг прийнятої в експлуатацію загальної площі житла у січні-вересні 2013 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшився на 19,1%.  Посадовець також зазначив, що на сьогодні в цілому за всіма програмами у бюджеті передбачено 718 млн грн, профінансовано 488 млн грн та оплачено казначейством 272 млн грн або 38% від передбаченого обсягу.

  Але з повідомлень міністра не є зрозумілим що саме чиновникам «вдалося досягнути» і як вони вирахували який буде «мультиплікативний ефект». Насправді, державною програмою будівництва доступного житла на 2010-2017 роки на поточний рік передбачено фінансування у розмірі 1272 млн. грн. Тобто, оплачені казначейством 272 млн грн. означають, що програма профінансована лише на 21%. Уряд по суті відмовився від її виконання і заклав у бюджет 2013 року обсяги фінансування менші, ніж визначені програмою, але й ті не оплачує навіть наполовину.

  Проголошене Мінрегіоном збільшення відсотків прийнятої в експлуатацію загальної площі житла само по собі мало про що говорить. Державною програмою будівництва доступного житла у 2013 заплановане збудувати 3865 квартир загальною площею 242 тис. кв. метрів, але як виконуються ці зрозумілі показники Міністр не повідомив.

  Якщо проаналізувати дані Держстату, можна побачити, що Мінрегіон вибрав із них лише «позитивну динаміку». Насправді, статистика свідчить, що обсяг прийнятої в експлуатацію загальної площі житла у січні-вересні 2013 р. порівняно з відповідним періодом минулого року не збільшився, а зменшився на 3,4%. Дві третини (62,9%) цього обсягу житла прийнято в експлуатацію в індивідуальних (садибних) будинках.

  Де ж Мінрегіон побачив збільшення? Дуже просто: якщо не враховувати площу житла в індивідуальних будинках, зростання дійсно становить 19,1%. Але індивідуальні будинки складають дві третини (62,9%) всього прийнятого в експлуатацію обсягу житла. До того ж, більше чверті загального обсягу площі житла (27,4%) припало на місто Київ та Київську область, швидше за все, саме тут і забезпечується вся «позитивна динаміка».

  Міністр забув відзвітувати, що за рахунок коштів державного бюджету в січні-вересні 2013 р. прийнято в експлуатацію лише 15,6 тис. кв. м загальної площі житла (0,2% від загального обсягу), але і ця мізерна кількість аж на 59,1% менше рівня відповідного періоду попереднього року – тобто впала на дві третини!

Дійсно, у січні-вересні спостерігалося деяке зростання житлового будівництва, але вже наступного місяця почалося падіння і за 10 місяців цифри зовсім не такі райдужні. Обсяги всього будівництва в січні-жовтні порівняно з відповідним періодом 2012 р. зменшилися до 83,7%, і це безупинне падіння ми спостерігаємо вже декілька років поспіль.

  Можна зрозуміти бажання Мінрегіону показати оптимістичні цифри, які би засвідчували покращення життя, але навіщо для цього вдаватися до замовчування невтішної статистики? Ми чекаємо від цього державного органу не переможних звісток, а реального аналізу наслідків невиконання державою своїх зобов'язань для будівельних компаній, які не мають можливості закінчити уже розпочате будівництво, та учасників програми, які вклали свої кошти під обіцянки держави. Сьогодні цільова Державна програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки повністю провалена і Уряд повинен чесно сказати про це людям, а не шукати мізерну «позитивну динаміку».

  Коли цю програму з помпою починали у 2010 році, лише поодинокі фахівці передбачали що держава її не витягне, проте всі розуміли, що вона має стати одним із прапорів, під якими Віктор Янукович піде на президентські вибори. Власне, ще рік тому передвиборчих прапорів проглядалося лише чотири: 1) згадана програма, 2) стабільність в державі, 3) мовне питання, 4) боротьба із фашизмом. Однак, на сьогоднішній день йому залишилося лише боротися із фашизмом.   І хоча це тема окремої розмови, втім, дуже цікаво – чи запишуть у фашисти тих, хто провалив Державну програму будівництва доступного житла?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]