Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.04.2020 14:00

"Медіація" - альтернатива корумпованим судам

Співзасновник агентства "Family Biz Evolution"

Нещодавно Уряд Д.Шмигаля презентував свою програму розвитку країни. В тому числі в програмі передбачено створення системи медіації, як альтернативу врегулювання спорів в судах.

Також Кабінет Міністрів України схвалив єдиний проект Закону України «Про медіацію». До слова попередні уряди також намагалися на законодавчому рівні закріпити медіацію, але всі спроби були провальні. Але ця стаття не про політику...

Що ж таке медіація і як вона допомагає українському бізнесу?

Медіація – процес перемовин за допомогою медіатора (спеціально підготовлена людина), який допомагає сторонам знайти консенсус в конфлікті не звертаючись до суду.

Замість того щоб йти до суду, де буде «переможець» та «програвша сторона», медіація має на меті направити сторони конфлікту до створення рішення, яке буде прийнятним для всіх.

Медіація  широко розповсюджена у більшості розвинутих країн світу. Завдяки їй громадяни та установи отримали можливість врегулювати конфлікт не звертаючись до суду. Наприклад, у Великобританії система побудована таким чином, що 80% спорів не доходить до суду, а вирішуються за допомогою медіатора. І таких прикладів дуже багато по всьому світу – Європа, США, Канада, Китай.

В Україні перші практики медіації зароджувались близько 10 років тому. За цей час з’явились сотні медіаторів та успішних кейсів.

Вже існують різноманітні напрямки медіації – сімейна медіація, бізнес медіація, комерційна медіація, медіація з питань інтелектуальної власності, медіація з трудових питань тощо.

Завдяки медіації бізнеси мають можливість:

Швидко вирішувати різноманітні бізнес суперечки.

Зменшити витрати на довгі судові розгляди, які можуть тривати місяцями та роками.

Бути співтворцями фінального рішення, що збільшить відсоток виконання прийнятих рішень.

Вирішувати внутрішні конфлікти, не виносячи їх до публічної площини правосуддя.

Самостійно обирати медіатора, якому довіряють (на противагу корумпованого суду де немає довіри).

Окрім медіації в програмі Уряду також передбачено створення та розвиток арбітражу. Дуже часто ці процеси плутають та не розуміють між ними різницю. Але це абсолютно два різних процеси.

Що ж спільного та відмінного між медіацією та арбітражем?

Медіація та арбітраж – це спосіб врегулювати спори замість звернення до суду. Медіація – неформальний процес, де сторони домовляються залучаючи медіатора, як посередника. Арбітраж – більш формальний. Арбітр слухає аргументи сторін і потім приймає рішення, яке є обов’язковим к виконанню. 

Коротке порівняння арбітражу та медіації. 

 

Медіація

Арбітраж

Хто проводить

Медіатор

Третейський суддя

Статус процесу

Процес неформальний

Процес регламентований процедурою.

Мета

Розглянути суперечки та вирішити конфлікт.

Прийняти рішення

Хто приймає рішення

Сторони конфлікту

Третейський суддя

Примушення до виконання рішення

Немає

Так

Часові рамки прийняття рішення

Від декількох днів до декількох тижнів

Декілька місяців

Середня вартість процесу

1000 – 5000$

50000 – 200000$

Обоє інструменти мають місце та будуть корисними для вирішення бізнес спорів. Все залежить від мети та ціни питання.

Як обрати медіатора?

Довіра. Дуже важливо щоб всі сторони відчували себе комфортно та довіряли людині, яка супроводжує процес медіації.

Рівень професіоналізму. Варто перевірити чи отримала людина профільну освіту. Згідно нового закону підготовка у сфері медіації має становити не менше як 90 годин навчання медіатора.

Спеціалізація або експертиза. Наприклад, якщо ви вирішуєте питання бізнесу, то бажано щоб медіатор в минулому був дотичний до нього і як мінімум розумів основну термінологію.

Інші фактори, такі як репутація та вартість послуг.

Медіація – безпечний простір. На відміну від суду де ви не можете обрати або вплинути на заміну судді, в медіації у сторін з’являється реальна можливість обирати неупередженого, професійного та чесного медіатора. 

Вся спільнота медіаторів сподівається, що Верховна Рада України прийме законопроект Кабінету міністрів України і тим самим приблизить Україну до країн де конфлікти на законодавчому рівні можуть вирішуватися цивілізованим шляхом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]