Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.10.2009 17:18

Свобода мирних зібрань у виконанні неперевершеної пані Ю.

Мав радість придбати квитки на концерт, який має відбутись 1 листопада у Палаці спорту. А в п’ятницю почув, що всі масові заходи за розпорядженням КМУ було відмінено. На щастя, організатори концерту захід не скасували. А от Постанову я таки знайшов та, про

Мав радість придбати квитки на концерт, який має відбутись 1 листопада у Палаці спорту. А в п’ятницю почув, що всі масові заходи за розпорядженням КМУ було відмінено. На щастя, організатори концерту захід не скасували. А от Постанову я таки знайшов та, прочитавши, засумував від професійного рівня "фахівців" нашого Уряду.

Першим пунктом Постанови Кабінету міністрів України "Про запобігання поширенню грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань серед населення" від 30 жовтня 2009 р. №1152 стоїть славнозвісне "Увести з 30 жовтня 2009 р. на території України вищий рівень небезпеки поширення грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 (далі — пандемічний грип), заборонивши проведення всіх масових заходів."

Як на мене, то пані Тимошенко вже готується до президентського крісла, адже таке формулювання мені нагадує введення надзвичайного стану, ніж введення карантину. А це вже повноваження Гаранта Конституції а не "Гілки" виконавчої влади.

До речі, щодо карантину. Постанова КМУ було прийнято "відповідно до" Законів України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" і "Про захист населення від інфекційний хвороб".

Піддавши детальному аналізу ці законодавчі акти, я також не знайшов правових підстав для винесення такої постанови.

 

Так, відповідно до статті 30 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, "У разі виникнення чи загрози виникнення або поширення особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб, масових неінфекційних захворювань органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування за поданням відповідних головних державних санітарних лікаріву межах своїх повноважень можуть запроваджувати у встановленому законом порядку на відповідних територіях чи об'єктах особливі умови та режимипраці, навчання, пересування і перевезення, спрямовані на запобігання та ліквідацію цих захворювань та уражень".

Отже, цей Закон не встановлює порядку прийняття відповідних рішень, а відсилає до інших актів законодавства. Та він встановлює, що прийняття рішення про обмеження прав громадян може бути прийнято лише за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря і лише у межах своїх повноважень. Більш того, цим Законом встановлено вичерпний перелік сфер суспільних відносин, які може бути обмежено і серед них немає обмеження права на мирні зібрання.

 

Згідно статті 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" Кабінетом міністрів України за поданням головного державного санітарного лікаря може бути встановлено карантин. "У рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов'язки, що покладаються на них. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності."

Одним з наслідків встановлення режиму карантину є обмеження права пересування (залишення території карантину): виїзд можливий лише за наявності відповідної довідки.

 

Отже, як бачимо, Постанова КМУ № 1152 не відповідає ані вимогам до рішення про встановлення надзвичайного стану (орган не той), ані вимогам до рішення про встановлення карантину (форма не та).

Цікаво, чи зареєструє цю Постанову Мінюст, чи все ж таки утримується від спокуси показати свою лояльність Уряду. І чи взагалі реєструватиме її Уряд. Адже відомі й такі випадки, коли нормативно правові акти, що визначають права і обов'язки громадян видавались за індивідуальні або внутрішні документи.

Нам з Вами не варто нагадувати положення статті 19 Конституції, які дозволяють ігноруючи цей "правовий" акт нам і надалі спокійно ходити в кіно та театр.

А що ж до пані Ю., то своєї мети вона не досягла. Обмежити проведення масових заходів вона не може навіть якщо все ж таки встановить карантин: відповідно до статті 39 Конституції України обмеження права громадян на мирні зібрання може бути обмежено лише за рішенням суду відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку, в т.ч. для охорони здоров'я населення.

Занадто складно їй буде з нашими судами отримувати рішення судів на кожну акції, чи то мітинг на Софійській площі чи то на площі Свободи, які планують зібрати обидва Віктори.

 

Підводячи підсумок, я не можу поставити навіть трійки авторам цієї Постанови, але готовий на відмінно оцінити цей піар хід, задля відволікання нас з Вами від хлібу насущного – економіки країни.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]