Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2021 11:47

Турецька система "вбивця дронів" здійснила перший політ

Координатор напрямку міжнародної політики в Центрі політичних досліджень "Доктрина"

В умовах здобуття все нового бойового досвіду безпілотниками все більш актуальними стають системи боротьби з ними.

Туреччина, чиї успіхи у справі створення та використання БПЛА нині у всіх на слуху, продемонструвала новий зразок безпілотного літального апарату-камікадзе, який має використовуватися для нейтралізації ворожих дронів. Новий БПЛА Fedai вже здійснив перший політ і буде готовий до постачання у війська в 2022-му році

Fedai є творінням турецької оборонної компанії Transvaro. Дрони Fedai, здатні запускатися з одно- та багатозарядних пускових систем, були представлені на виставці SAHA EXPO Defense and Aviation Hybrid Fair, організованій SAHA Istanbul.
БПЛА є ударною частиною системи виявлення та знищення дронів, розроблених компаніями Havelsan і Transvaro.
Гюрай Алі Джанли, член виконавчого комітету Transvaro, заявив, що нині найбільшим інтересом користується багатопускова система, що встановлюється на автомобіль. Відповідно його компанія пропонує концепцію у вигляді вантажівки з трьома системами запуску, однією системою управління, одним радаром, системою перешкод і теплових камер в групі з п’яти машин.
Джанли повідомив, що у відповідності до запиту з однієї з країн Південно-Східної Азії, компанія розпочала роботу над моделлю, що зможе досягати висоти в 5000 метрів. Нова модифікація має отримати назву Fedai 102, роботи над нею вже йдуть.
Новий дрон оснащений тепловізійною камерою, денною камерою та лідаром. Крім того, він має спеціальну систему складання крил, що вже запатентована.
Наразі дрон має запускатися з пускової труби, але компанія вже розпочала роботу над моделлю, яку можна буде запущена з плеча.
Представник компанії-виробника повідомив, що перші версії Fedai мають бути готовими до постачання до збройних сил вже в січні-лютому 2022-го. Крім самих дронів, компанія також пропонує цілу систему для знищення дронів DROKA.
Глобальний дефіцит інтегральних схем і електронних компонентів, що використовуються в радарах, спричинив підвищення цін також на германій, що використовується в тепловізорах, до 50%. Відповідно за цих умов компанія-виробник створює окрему радіолокаційну фабрику в центральній Туреччині, в провінції Йозгат, виключно для потреб виробництва мисливців на дронів Fedai. Завод відкриється на початку наступного року.
Новий дрон має виготовлятися в двох основних версіях - Fedai 101 і Fedai 102. Він має використовуватися як система протиповітряної оборони на низьких висотах, не тільки для боротьби з БПЛА, але також потенційно для знищення на малих висотах гелікоптерів та гвинтових літаків. Для цих потреб Fedai 102 мусить підійматися на більшу висоту, до 5000 метрів, а також мати більші акумулятор, двигун, бойову частину та розмах крил. Одна і та ж установка зможе запускати Fedai 101 і Fedai 102.
Туреччина продовжує готуватися до війни дронів, що потребуватиме різноманіття класів та спеціалізацій безпілотників. Майбутнє вимагатиме наявності у військах не лише дронів-розвідників та бомбардувальників, але й дронів-перехоплювачів, дронів-винищувачів, дронів- встановлювачів перешкод. Відповідно турецькі зброярі мають намір забезпечити собі та своїй країні місце в цьому майбутньому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]