Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2023 11:49

Проблеми, з якими зіштовхнуться аграрії у 2023 році

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Сьогодні ми вже констатуємо, що аграрії мають нестачу мінеральних добрив, насіння, палива для проведення посівної кампанії на весні.

Попри війну, окуповані території, зруйновані підприємства агросектор залишається лідером в Українській економіці. За рік було експортовано продовольства на понад $23 млрд, що становить 53% від всього експорту з України

Але нам потрібно готуватись до нових посівних кампаній. Головна перешкода - війна. Також проблемою є відсутність обігових коштів, через неспроможність фермерів продати врожай. Зберігається тенденція щомісячного зниження обсягів експорту агропродукції через порти «Одеса», «Південний», «Чорноморськ». За 6 місяців роботи «зернового коридору» світ отримав 19.7 мільйона тонн продовольства, а мав отримати понад 30 мільйонів тонн за умови стабільного функціонування коридору. 

Сьогодні ми вже констатуємо, що аграрії мають нестачу мінеральних добрив, насіння, палива для проведення посівної кампанії на весні.

Додаткових труднощів додає атака росії на інфраструктурні об’єкти. Відсутність електроенергії вже негативно вплинула на роботу підприємств, керівники змушені звільнити частину працівників, як результат маємо менші обсяг кінцевої продукції.

Особливої підтримки потребують аграрії на звільнених територіях. Їх поля залишаються замінованими, це мільйони гектарів землі, які ризикують залишитись у цьому році без посівів. Кошти мають піти на підготовку додаткових саперних груп та фінансування розмінування полів для аграріїв. Саперні роботи на одному гектарі землі коштують фактично стільки, скільки коштує сама ця земля, тобто приблизно 40-50 тисяч гривень за гектар. Дуже важко знайти такі кошти, особливо тим фермерам, які все втратили через війну. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]